Vekilin canı sağ olsun!

Yılbaşından itibaren cumhurbaşkanından vatansızlara dek herkes sağlık katkı payı ödeyecek; 12 bin eski ve yeni vekil ile akrabaları hariç... Vekillerin harcamaları için devlet 35 milyon YTL ödenek ayırdı

İSMET DEMİRDÖĞEN

ANKARA - TBMM Başkanlık Divanı, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek yeni sosyal güvenlik ve sağlık sigortası sisteminin öngördüğü sağlıkta katkı payı ödenmesini milletvekilleri açısından geçersiz kıldı. Vekillerinin emekliliklerini düzenleyen yasada geçen 'tedaviler TBMM'ce sağlanır' hükmünü yeterli sayan Başkanlık Divanı, katkı paylarıyla birlikte tüm sağlık giderlerinin karşılanabilmesi için Meclis bütçesine 35 milyon YTL ödenek koydu.

Sezer veto etmişti
TBMM'de uzun süren tartışmalar ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto etmesine karşın AKP'nin direnişi dolayısıyla değiştirilmeden yasalaştırılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, yeni yılın ilk gününde yürürlüğe girecek.
Yasayla getirilen yeniliklerden biri de sigortalıların aldıkları sağlık hizmetlerinin karşılığında 'katkı payı' ödemeleri. Yasa cumhurbaşkanından vatansızlara kadar herkesi kapsıyor ve Genel Sağlık Sigortası'nın kapsamına alıyor.
Yasaya göre 1 Ocak'tan itibaren işçiler, memurlar ve yeşil kartlılar Genel Sağlık Sigortası kapsamına girecek. Kamu kurumları çalışanları için bundan böyle 'sağlık primi' ödeyecek. Tedavi gideri ve çalışanlardan kesilen katkı paylarını karşılayamayacak. Sağlık primleri Sosyal Güvenlik Kurumu'nda toplanacak. Bu durum 2007 Bütçe Hazırlama Rehberi'nde de kurumlara anımsatıldı ve bütçe tekliflerinde, ilaç ve tedavi giderlerine değil 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na Devlet Pirimleri-Sağlık Primi Ödemeleri' bölümüne ödenek konulması gerektiği vurgulandı. TBMM Başkanlığı yaz aylarında bu anımsatmaya; milletvekillerinin ayrıcalığını vurgulayarak karşı çıktı.

İstisna isteği
Kamu ve özel sağlık kurumlarından tedavi hizmeti alan milletvekilleriyle onların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, dul ve yetimleri için bütçeye ödenek konulması için istisna istendi. Maliye bürokratları bu isteme karşı çıkarak 'istisnanın ancak yasayla mümkün olabileceğini' belirttiler.
TBMM bürokratları bütçe teklifini hazırlayarak Başkanlık Divanı'na sundu. Milletvekilleri için tedavi giderleri bölümüne konulacak ödenek için de takdir Divan'a bırakıldı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın başkanlığında toplanan TBMM Başkanlık Divanı, sayıları 12 bine ulaşan eski ve yeni milletvekilleriyle, anne-baba, eş ve çocuklarına, dul ve yetimlerine 'ayrıcalık' sağladı ve bütçeye 35 milyon YTL ödenek koydu. Bütçe de 326 milyon 326 bin YTL'den 361 milyon 326 bin YTL'ye yükseldi. Bu yapılırken, 'TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun'un 4. maddesindeki, "Milletvekillerinin, yasama organı üyeliği ile açıktan atandığı bakanlık görevi sona erenlerin ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin, ölenlerin dul ve yetimlerinin tedavileri TBMM'ce sağlanır" hükmü gerekçe yapıldı.

Tedaviler TBMM'den
Düzenlemeye göre TBMM Başkanlığı resmi ve özel sağlık kurumlarıyla imzaladığı sözleşmeler uyarınca milletvekilleri, dışarıdan atanan bakanların ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tüm tedavi giderlerini ödemeye devam edecek. Bu kişilerden katkı payı da alınmayacak. Bu olanaktan milletvekili kökenli olmayan cumhurbaşkanlarıysa yararlanamayacak.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat