İLAÇ VE ECZACILIK HİZMETİ PAYDAŞLARINA
VE KAMUOYUNA DUYURULUR,
İlaç ve eczacılık hizmetinin amacı; hastaya gerekli ilacın en doğru, hızlı ve güvenilir bir şekilde iletilmesidir.
Kurulan veya kurulacak tüm sistemler ve konunun tüm tarafları bu amaca hizmet eder.
Bu zincirdeki herhangi bir aracın veya hizmetin aksaması bu amacı yerine getirmeyi engeller.
2005 yılında başlamasına ve aradan 5 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen hala eczane provizyon sisteminin sorunları çözülememiş, kesintisiz bir hizmet vermesi sağlanamamıştır.
Reçete Provizyon Sisteminde yaşanan yoğun sorunlar SGK nezdinde o denli olağanlaşmıştır ki; bizleri defalarca “Artık Yeter” noktasına getirmiştir.
Burada önemli olan net olarak şudur:
Sağlık Bakanlığı, SGK ve son noktada Eczacılarla birlikte verilmesi gereken hizmet aksamakta, son günlerde uzun sürelerle durmakta, hastalarımız, yakınları ve bizler zor durumda kalmaktayız.
Bu durumu tüm samimiyetimiz ve özverimizle çözmek amacıyla defalarca bildirmemize rağmen, sorumlular “sistem tıkır tıkır çalışmakta” diyerek sorunu kamuoyu önünde geçiştirmeye, sorumluluklarından sıyrılmaya çalışmışlardır. Oysa sorun giderek büyümüş, eczacıların tahammül sınırlarının çok ötesine geçmiştir.
Öncelikle;
SGK, MEDULA Reçete Provizyon Sistemi’ ni düzenli ve kesintisiz olarak çalıştırmak zorunda, bu sorumluluğunu yerine getirmek durumundadır.
Olağanüstü arıza hallerinde de hizmetin kesintiye uğramaması, hastaların ve eczacıların mağduriyetinin önlenmesi için farklı çözüm yöntemleri geliştirmelidir.
Bu anlamda; eczacının farklı bir web sayfasından eczane şifresi ile girebileceği, tek ekranda hastanın hak sahipliği, bitmemiş ilaç bilgisi ve muayene ücretini sorgulayabileceği, meduladan bağımsız, olağanüstü medula arızalarından bile etkilenmeyecek, kesintisiz hizmet verecek bir bilgi bankasının oluşturulması zorunluluk olarak görülmelidir.
İlgili Bakanlıkları ve SGK Yönetimini ilaç ve eczacılık hizmetinin aksamaması için gereğini yapmaya, sistemi sağlıklı ve kesintisiz olarak çalıştırmak için her türlü önlemi almaya çağırıyoruz.
Meslek örgütlerimiz:
Çözüme dönük olarak “şunu yaparsanız sorun çözülür” diyerek sorunu eczacının kucağında bırakmak, yalnızca onay almadan reçete karşılama-ma- sını önermek, meslek örgütü olmanın sorumluluğu ile bağdaşır bir önerme değildir.
Bu önermelerden önce meslek örgütlerinin öncelikli yapması gereken görevleri vardır.
1) Ülke çapında tüm Eczacı Odaları eşzamanlı olarak ve büyük illerde özellikle birkaç bölgede sistemin çalışmadığını ve çalışmadığı süreleri noterler aracılığı ile tespit ettirmelidir. TEB noter kanalı ile tesbit edilen bu durum nedeniyle,hizmetin aksaması ve durma noktasında eczacının sorumlu olmayacağını büyük bir basın açıklaması ve gazete ilanları ile kamuoyuna duyurmalıdır.
2) Yine eşzamanlı olarak, yapılan noter tespitleri doğrultusunda TEB ve Eczacı Odaları tarafından gerekli yasal ve hukuksal başvurular yapılmalıdır.
Sorunlar karşısında meslek örgütlerimizin sadece “siz yapın” deme lüksü olmadığını hatırlatıyor ve sorumluluklarını ciddiyetle yerine getirmeye davet ediyoruz.
Tüm ilgililerin bilgisine sunuyor, ivedilikle harekete geçilmesini diliyoruz.
Saygılarımızla.