Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İTS için 16 Mayıs 2010 tarihine 2 gün gibi kısa bir süre kalmasına rağmen hala karekodları sisteme kaydedilmemiş ürünlerle ilgili olarak firmaları uyarıp, önlemlerini almayan ilaç firmalarının ruhsatları ile ilgili olarak gerekli tedbirlerin alınacağı uyarısını yaptı.
Eczanelere dönük olarak da eczane raflarındaki ilaçları sistemden sorgulayarak, Karekodları sistemde kayıtlı olmayan ya da hatalı karekodların kendilerine bildirilmelerini istedi.
Genel Müdürlüğün bu konudaki duyuruları:
Eczanelere Karekodlu ürünler hakkında Duyuru
16 Mayıs 2010 günü Geri Ödeme Kurumları sistemleri karekodlu ürünleri İlaç Takip Sistemi’nden sorgulamak üzere çalışacaklardır.
Bugün itibariyle eczaneler karekodlu ürünleri İlaç Takip Sistemi’nden doğrulayabilir veya mal alım bildirimi yapabilirler.
Doğrulama esnasında "Ürün Sisteme Kayıtlı Değildir" ya da "Ürün Bilgileri Tutarsız" şeklinde uyarı alınan ürünleri its@iegm.gov.tr adresine karekodu okutarak hangi tür uyarı alındığı belirtilerek gönderilmesi halinde gerekli işlemler yapılacaktır.
Bu tür ürünlerin iade edilmemesi, daha sonra tekrar denenmesi önemle duyurulur.
Firmalara Karekodlu ürünlerle ilgili Duyuru
Bilindiği üzere 16 Mayıs itibariyle İlaç Takip Sistemi eczaneler tarafından kullanılmaya başlanacaktır.
Karekodlu üretilmiş bütün ürünler piyasaya çıkarılmadan önce sisteme mutlaka bildirilmiş olmalıdır. Piyasadaki karekodlu ürünlerin bildirimleri de mutlaka ve vakit geçirilmeden yapılmalıdır.
Eczaneler tarafından “karekodlu olarak üretildiği halde üretim bildirimi yapılmamış” ürünlere rastlandığından şikayet etmektedirler. Üretici/İthalatçı Firmalarımızın İTS tarafından kendilerine gönderilen geribildirimleri kontrol ederek eksik olan ürünlerini bir an evvel sisteme bildirmeleri gerekmektedir.
"Karekod içeriği tutarsız" şeklinde cevap dönen ve onaylanmayan bazı ürünler de bulunmaktadır. Firmalar ürünlerinin okunabilirliğinden sorumludur, satışta her hangi bir sorun yaşanmamalıdır. Firmaların bütün ürünlerinin eczanelerde okunabilirliğini mutlaka eczanelerden denetlemesi en uygun yol olarak gözükmektedir.
Bu konularda duyarsız kalan firmalar için ilaç ruhsatları konusunda çeşitli tedbirler alınabilecektir. İkincil sorunların oluşumuna ve gereksiz yazışmalara yol açılmaması hususunda gereğini önemle rica ederim.
Dr. Saim Kerman
Genel Müdür