UNAKITAN'IN YANLIŞ HESABI
Bakan Unakıtan'ın kamu ilaç alım protokolünü imzalarken kamunun yılda 400 trilyon lira (400 milyon YTL) tasarruf edeceğini "müjdelemesinin" üzerinden uzun bir zaman geçti. Tıp Kurumu'nun SSK verilerini kullanarak yaptığı belirlemeler, ilaç harcamasının 3 katrilyon lira (3 milyar YTL) arttığını ortaya koyuyor. Buna göre Unakıtan'ın hesabı tam 8 kat şaştı.

Kamu İlaç Alım Protokolü, kâr yerine zarar.

AKP hükümetinin gururla uygulamaya koyduğu "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ya da diğer adıyla "Sağlık Reformumun temel ayaklarından biri olan Kamu İlaç Alım Protokolü, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın öngördüğü tasarruf yerine zarar getirdi. Tıp Kurumu'nun belirlemeleri Bakan'ın hesabının 8 kat şaştığını gösteriyor. Tıp Kurumu Genel Sekreteri Alî Rıza Üçer, protokolün 14 Aralık 2004'te Maliye Bakanı, Çalışma Bakanı ve Türk Eczacılar Birliği Başkanı tarafından imzalandığını anımsattı. Başta Maliye Bakanı Kemal Unakıtan olmak üzere protokole imza atan taraflar, imza töreninin ardından "bu uygulamayla kamunun yıllık 1 katrilyon lira kârı olacağını, SSK'nın tasfiyesiyle gelen maliyetin 400 trilyonu aşmayacağını, dolayısıyla yılda 600 trilyonluk tasarruf sağlanacağını" müjdelemişlerdi. Hatta Unakıtan, "Kamunun yıllık ilaç maliyeti katrilyonlarca lira. Ben bu kadar çok ilaç alıyorsam; o zaman bir kıyak da isterim. Bundan tüm taraflar kazançlı çıkacak" demişti. Tıp Kurumu ise SSK ilaç harcamalarının iki katına çıkacağını öngörmüştü. Protokol 10 Şubat 2005’ten itibaren uygulanmaya başladı. Üçer, "kıyak" diye tanımladığı ilaç protokolünün imzalanmasının hemen ardından, dünya devi ilaç şirketlerini çatısı altında toplayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin (AİFD) gazetelere teşekkür ilanları verdiğini belirtti. Söz konusu protokolün kamunun yararına olmadığının zamanla ortaya çıktığına işaret eden Üçer'in SSK verilerini esas aldığı tablo şöyle:

• SSK, nüfusumuzun yüzde 55''ini oluşturan 40 milyonun üzerinde yurttaşı kapsıyordu. SSK'nın tasfiye edilmesine gerekçe gösterilen kuyruk çilesini çözmek için atılacak somut adımlar vardı, atılmadı, bunun yerine avantajlı model yok edildi. Kamu İlaç Alımı Protokolü'nün gerçek maliyetinin 2006 yılında ortaya çıkacağı öngörüldü. SSK'nın son verilerine göre 2004'te 6.6 katrilyon lira olan toplam sağlık harcaması, kurumun tasfiyesinin ardından 2006'da 5 katrilyon liralık (yüzde 70) artışla 11.5 katrilyon liraya sıçrıyor. Bu artışta başat rol ise 2004'te 2.6 katrilyon lira olan ilaç harcamasının 2006'da 2 katın üzerinde artışla 5.5 katrilyon liraya çıkması.


Cumhuriyet Gazetesi 28.11.2006



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat