Türkiye'nin İlk "Öğrenci Sendikası" Kuruluyor
Türkiye'nin İlk "Öğrenci Sendikası" Disk Bünyesinde Kuruluyor.
 

Türkiye'nin ilk ''öğrenci sendikası'' DİSK bünyesinde kuruluyor.

Alınan bilgiye göre, DİSK'in 28-30 Temmuz 2000 tarihindeki 11. Genel Kurulda, ''Gençlik ve Sendikal Hareket'' üzerine aldığı karar doğrultusunda öğrenci gençliğin örgütlenmesi için başlatılan ''öğrenci sendikası'' kurma girişiminde sona gelindi.

Diğer siyasal-demokratik örgütlenme biçimlerine bir alternatifi olmadığı vurgulanan sendikanın, isminin ''Genç-Sen'' olması planlanıyor.

Sendikanın demokratik merkezinin oluşturulmasının ardından DİSK'in kurucu rolü sona erecek ve ''öğrenci sendikası'' ile DİSK arasındaki ilişki, konfederasyona bağlı diğer sendikalarla olduğu gibi devam edecek.

Sendikanın kuruluş gerekçesinde, eğitimin bir bütün olarak ticaret alanı haline geldiği savunularak, bu süreçte, katkı payları, harçlar, yurt ve kredi gibi sorunların öğrenciler ve aileleri için içinden çıkılmaz hale geldiği belirtiliyor.

Gerekçede, sermayeye nitelikli iş gücü taşıma amacıyla oluşturulduğu savunulan eğitim müfredatıyla yeniden organize edilen meslek liseleri, yüksek okul ve fakültelerin, geleceğin işçi ve kamu emekçisi olacak öğrencileri, daha öğrencilik yıllarında emek-sermaye çelişkisinin ''acımasız kollarına'' ittiği ifade ediliyor.

Birçok öğrencinin yetersiz krediler ve yurtlar, yüksek harçlar, kayıt paraları, belge paraları, kırtasiye masrafları yüzünden eğitime ayırması gereken zamanı eğitim giderlerini karşılamak için ayırmak zorunda kaldıklarına işaret edilen gerekçede, giderek daha fazla öğrencinin ucuz iş gücü olarak piyasada çalışmak zorunda kaldığı vurgulanıyor.

Sendikanın kuruluş gerekçelerinde şu ifadelere yer veriliyor:

''Piyasa bizleri ucuz iş gücü olarak emiyor, işçi ücretlerini düşük tutmanın, kuralsız çalışmanın bir aracı olarak kullanıyor.

Eğitim hayatımız bittiğinde bizi bekleyense büyük bir çoğunluğumuz için işsizlik oluyor. Üniversite diploması hem bizler hem ailelerimiz için yoksulluktan kurtuluş ve iş garantisi olarak görülüyordu. Kriz kuşaklarıyla birlikte daralan istihdam olanakları, artan nüfus ve art arda gelen özelleştirme dalgaları ile birlikte bizler daha eğitim sürecimizde 'işsizler' ya da 'çalışan yoksullar' ordusunun birer bireyi haline getiriliyoruz. Birçoğumuz düşük ücretlerle çalışmaya razı hale geldi.''



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat