TTB'den aile hekimliği pilot uygulamaları değerlendirmesi
  
Türk Tabipleri Birliği (TTB), "aile hekimliği pilot uygulaması" nın ortaya koyduğu sonuçların; "sağlık ocaklarının hekimlere kiralandığı, koridorlarda '43 numaraya müşteri geldi' anonslarının yapıldığı, hekimlerin kâr hesabına zorlandığı" bir yapının oluştuğunu gösterdiğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın başta sunduğu "balayı havası" nın sona erdiğinin altı çizilerek koruyucu sağlık hizmetlerinin ihmal edildiğine vurgu yapıldı.

TTB, aile hekimliğindeki son durumu gözler önüne sermek adına yaptığı incelemeleri raporlaştırdı. TTB'nin Pratisyen Hekimler Kolu, Halk Sağlığı Kolu ve Genel Pratisyenlik Enstitüsü ile Pratisyen Hekimlik Derneği ve Adıyaman, Düzce, Bolu, Denizli, Edirne, Eskişehir, İzmir, Samsun-Sinop tabip odalarının katkı sunduğu incelemelerden "Aile hekimliği için yaratılmak istenen balayı dönemi kısa sürede sona ermiş ve aile hekimliği sisteminin yaratacağı olumsuzluklar açığa çıkmaya başlamıştır" sonucu çıktı.
Gerginlik yaşanıyor

Sağlık çalışanları arasında yapılan anketlere işaret edilerek İzmir'den yüzde 95, Samsun'dan yüzde 98 oranında "aile hekimliğine hayır" yanıtı çıktığı kaydedildi. TTB'nin, uygulamanın ilk merkezi olan Düzce'de ve sonrasında aile hekimliğine geçirilen Eskişehir'deki saptamaları şöyle:

Birinci basamaktan (sağlık ocakları, sağlık evleri) sevk yapılmaksızın ikinci basamakta (hastaneler) muayene yapılmamasına ilişkin hüküm, Düzce'de aile hekimlerine başvuruları artırarak hasta başına ayrılan süreyi giderek kısaltıyor. Bu artış, ev ziyaretleri, koruyucu sağlık hizmetleri ve halk eğitimleri gibi uygulamaların yürütülmesini engelliyor. Öte yandan söz konusu başvuruların yüzde 50'si sevk istemi ile yapılıyor. Yüzde 15 olarak belirlenen sevk kotasını aşan doktorların ücretlerinde kesintiye gidilmesi, hastanın da sağlık ocağında değil de hastanede hizmet almak istemesi nedeniyle aile hekimine sevk baskısı yapması, hekim ile yurttaş arasında gerginlik yaşanmasına yol açıyor.

Eskişehir'de kurulan 5 toplum sağlığı merkezinden 2'si hekim olmadığı için kapatıldı. Kalan 3 merkezin birinde 2, diğerlerinde birer olmak üzere toplam 4 doktor görev yürütüyor. Oluşturulan piyasa anlayışı ve rekabet ortamı etik dışı ve toplum sağlığını tehdit edici uygulamaları beraberinde getiriyor.

Kaynak: Cumhuriyet



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat