Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz.Nurten Saydan, son günlerde süregelen SSK provizyon sistemlerindeki arızaların halkın ilaca ulaşmasında sıkıntı yarattığını söyledi.
Saydan düzenlediği basın toplantısında, "Ne yazık ki sosyal güvenlik kurumları tarafından hastalarımıza ilacı zamanında ulaştırmamız çeşitli şekillerde engellenmektedir. 9 günden beri çalışmayan SSK provizyon sistemi nedeniyle SSK'lı hastalarımızın hastanelerden ve eczanelerden aldığı sağılık sistemi durma noktasına gelmiştir. Bunun sorumlusu eczacılarımız değildir" dedi.
TEZGAH ÜSTÜ SATIŞ
Saydan, Maliye Bakanlığı'nın bazı ilaçları ödeme listesinden çıkaran tebliğin amacının tasarruf değil, ilaçların eczane dışında satışına zemin hazırlamak olduğunu söyledi. Bunun Türkiye'deki karşılığının "tezgah üstü satış" anlamına geldiğini kaydeden Saydan, bazı ilaçların eczane dışında marketlerde ve batıdaki gibi ilaç dükkanı denilen yerlerde satılabilmesine olanak hazırlandığını anlattı.
ULUSLARARASI SERMAYEYE YENİ PAZAR
Saydan, "Burada amaçlanan bu ilaçlara reklam serbestisi getirerek tüketimi kamçılamak ve uluslararası sermayeye yeni pazarlar yaratmak" derken, eczanelerin pazar payını düşürerek, eczacıların mesleklerini yapamaz duruma Son günlerde süregelen SSK provizyon sistemlerindeki dikkat çekici arızaların halkın ilaca ulaşmasında sıkıntı yarattığını ifade eden Saydan, "Ne yazık ki sosyal güvenlik kurumları tarafından hastalarımıza ilacı zamanında ulaştırmamız çeşitli şekillerde engellenmektedir. 9 günden beri çalışmayan SSK provizyon sistemi nedeniyle SSK'lı hastalarımızın hastanelerden ve eczanelerden aldığı sağılık sistemi durma noktasına gelmiştir. Bunun sorumlusu eczacılarımız değildir" dedi.
"İLAÇLARIN ECZANE DIŞINDA SATIŞLARINA ZEMİN HAZIRLANIYOR"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Saydan, 119 kalem ilaçta tasarrufa gidildiğini, ancak bununla çok az fayda sağlanacağını söyledi. Ödemesi yapılmayacak olan 119 kalem ilaç listesinin aceleyle hazırlandığını dile getiren Saydan, bu ilaçların Sağlık Bakanlığı ruhsatlı olduğuna dikkat çekti.
GRİP İLAÇLARI ÖDENMEYECEK
Toplantıda, ödemesi yapılmayan ilaçların daha çok anti-gribal ilaçlar olduğuna işaret edilirken, bu ilaçların alınamamasıyla yaşanacak, kayıp işgücünün hesabının yapılıp yapılmadığı soruldu.
Ayrıca obezite ilaçlarının da ödeme dışı bırakıldığına işaret edilirken, "Ne değişmiştir ki şişmanlık hastalık olmaktan çıkarılmıştır" denildi.
İLACA 8.9, MEDİKALE 8 MİLYAR DOLAR HARCANDI
Bu arada Türkiye'de geçen yıl ilaca 8.9 milyar dolar, medikal malzemelere ise 8 milyar dolar harcandığını da vurgu yapıldı.