TEİS: “İLAÇ İNDİRİMLERİYLE ECZANELER BATIRILMAK İSTENİYOR!”
TEİS GENEL BAŞKANI ECZ. SAYDAN: “2006 YILININ 21.NCİ İLAÇ İNDİRİMİ 30 EKİM 2006 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ, ECZACILARIN ZARARI YİNE KARŞILANMADI !”
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten SAYDAN, 30 Ekim 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren ilaç fiyat indirimleri, geri ödeme listesinde yapılan değişiklikler ve sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesi ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan Genelge hakkında bir basın açıklaması yaptı. TEİS Genel Başkanı Saydan, söz konusu genelge, yapılan ilaç indirimleri ve yap boz listelerle eczanelerin batırılmak istendiğini savundu.
TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan açıklamasında aşağıdaki ifadelere yer verdi:
“20 Ocak 2006'dan bu yana çeşitli firmalarca yapılan indirim sonucu 21 defa ilaçta indirim gerçekleşmiştir.30 Ekim 2006 tarihinden itibaren geçerli olan listeye göre 49 kalem ilacın fiyatı düşmüştür. Eczacıların stoklarında bulunan ilaçlarda oluşan indirimden doğan farklar bundan önce 20 defa olduğu gibi 21. defada ödenmeyecektir. Rafımızda bedelini ve vergisini ödediğimiz emeğimizin birikimi sermayemiz bedelsiz kamulaştırılmaktadır. Bu indirimden doğan zararların, karşılanmamış ve karşılanmıyor olması küçük büyük her eczanenin ekonomik yapısını bozmuştur.
Eczanelerde yaşanan bu ekonomik kaybın boyutunu bir örnekle açıklamak gerekirse;
Crestor adlı kolesterol ilacı 52,22YTL'den 44,29 YTL'ye Pritor plus tablet adlı tansiyon ilacının fiyatı 42,64 YTL'den 36,55 YTL 'ye düştüğünü ele alır ve her eczanede sadece bu iki ilacın bulunduğunu varsayar ve hesap yaparsak; eczacıların 30 Ekim 2006 da güne yaklaşık 14 YTL zararla başladığını rahatlıkla görebiliriz. Son iki yıldır çeşitli nedenlerle yapılan indirimler sonucu eczaneler çoğu zaman ilacın alım fiyatından da aşağıya satış yapmak zorunda kalmışlardır. Bu durum eczanelerin ekonomik açıdan telafisi imkânsız kayıplar yaşamasına neden olmaktadır.
Eczane ekonomilerinde yaşanan bu “iç kanama” durdurulmaz, gerekli yasal düzenleme yapılmazsa kısa süre sonra bu tür uygulamalar ile geri ödemede yaşanan gecikme ve haksız kesintiler nedeni yüzünden borç batağına giren pek çok eczane hizmet veremez duruma gelecek ve kapanacaktır. Haksız bir şekilde devam eden bedelsiz kamulaştırmaların önlenmesi ve kayıpların telafi edilebilmesi için acilen yasal düzenleme yapılmalıdır.
“YAP BOZ LİSTESİ UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ”
Eczacıların ve halkımızın yaşadığı sıkıntılardan bir diğeri de sık sık değişen geri ödeme listesidir. Bildiğiniz gibi geri ödeme listesinden bilimsel komisyon kararı ile çıkarılan Neupogen adlı ilaç her nasılsa yine aynı komisyonca üzerinden bir ay geçmeden tekrar geri ödeme kapsamına alınmıştır. Grip aşılarına getirilen uzman doktor şartı sendikamızın uyarısı ile kaldırılmıştır.
Ancak nerdeyse her gün yeni bir değişiklik yapılması gerektiği gibi bir teamül oluştuğundan olsa gerek ilaç kullanım ve muafiyet raporları ile ilgili yeni düzenleme yapılmıştır. İlaç kullanım raporlarını düzenleyen 26 Haziran 2006 tarihli genelge yürürlükten kaldırılmış,13 Ekim 2006 tarihli yönetmelik yürürlüğe konulmuştur. Ancak yine yapılan düzenleme uygulamada sıkıntılar doğuracaktır. Muafiyet kapsamındaki hastalıklarda rapor hazırlanırken ilaç adı yazılması şartı getirilmiş olması hastanın ilaç değiştirmek zorunda kalması durumlarında her defasında yeniden rapor çıkarttırmasına neden olacaktır. Her zaman söylediğimiz gerçeğin altını bir kez daha çizerek hatırlatmak istiyoruz: Eczacısız ilaç hizmeti sunumunda düzenleme yapılamaz. Yetkililerin bundan sonra yapacakları düzenlemelerde geçmişte yaşananları göz önünde bulundurarak bu konuya dikkat etmeleri, yap-boz listesi uygulamasından vazgeçmeleri gerekmektedir.
BASIN BÜROSU/31/10/2006 www.teis.org.tr |