SSK e-hizmetlerini CeBIT Bilişim 'de görücüye çıkartıyor

Kuyrukları ve bürokratik işlemleri azaltmak için pek çok hizmetini internete taşıyan SSK, yeni e-hizmet uygulamalarını CeBIT Bilişim Eurasia’da tanıtacak.
Siz de emeklilik yılınızı öğrenmek ya da prim borcu yoktur belgenizi kuyruklarda beklemeden almak istiyorsanız, SSK’nın standına mutlaka uğrayın.
Bu yıl CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’na yolu düşenler, 5. Hall’deki 434 nolu bölümde Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) standını ziyaret etmeden fuardan ayrılmasınlar. Çünkü SSK’nın bu yıl fuarda tanıtacağı e-hizmet uygulamaları, bürokraside devrim yaratacak nitelikte. Kuyrukları ve bürokratik işlemleri azaltmak için pek çok hizmetini internete taşıyan SSK, yeni uygulamalarını CeBIT’te tanıtacak.

Türkiye genelinde 30 milyon kişiye hizmet veren Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) e-hizmet projeleri bürokraside devrim yaratırken kurumu da farklı bir kulvara taşıdı. Sigortalı hizmet dökümünden, sigortalılık tescil kayıt tespitine, şirketlerin borcu yoktur belgesinden, çalışanların SSK’ya bildirimine kadar pek çok hizmeti internete taşıyan SSK, hem kuyrukları, hem de kırtasiye işlemlerini azalttı.
Siz de emeklilik yılınızı öğrenmek ya da borcu yoktur belgenizi kuyruklarda beklemeden almak istiyorsanız, CeBIT’te SSK’nın standına mutlaka uğrayın.

SSK’NIN E-HİZMET UYGULAMALARI

-NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?
Sigortalılar, cinsiyet, doğum tarihi, hizmete başlama tarihi, SSK prim ödeme gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, askerlik/sanatçı borçlanması, fiili gün sayısı, yurtdışı gün sayısı bilgilerini girerek, 506 sayılı Kanunun 60. ve Geçici 81. maddenin A ve B bentlerine göre aylığa hak kazanma koşullarını öğrenip emekli olacakları tarihi hesaplayabiliyor.
-SİGORTALI HİZMET DÖKÜMÜ
Sigortalılar, sicil numaralarını girerek 506 sayılı Kanuna tabi hizmetlerini internetten alabiliyor.
-SİGORTALI TESCİL KAYDI TESPİTİ
Sigortalının, adı soyadı, baba adı, doğum yılı ve ilk soyadı bilgileri girilerek sigorta sicil numarası tespit edilebiliyor. Kişiler, yapılan tescil araştırması sonucunda kurum ve kuruluşlara ibraz edilmek üzere, bu bilgileri gösterir belgeyi barkod üretilmek suretiyle çıktı olarak da alabililiyor.
-T.C. KİMLİK BİLGİLERİNİ GİRME
Sigortalı tescil kütüğünde kaydı bulunmakla birlikte, sigortalı olarak çalışmayan veya gelir/aylık almayanların eksik bilgilerinin tamamlanması ve tescil kayıtlarına T.C. Kimlik numaralarının kendileri tarafından girilerek güncellenmesi sağlanabiliyor.
-EMEKLİ MAAŞIM BAĞLANDI MI?
Sigortalılar SSK sigorta sicil numarası ve tahsis talep tarihlerini girerek aylık bağlanıp bağlanmadığını öğrenebiliyor.
-EMEKLİ KAYDI SORGULAMA
Kişilerin/kurumların, sigortalıların ya da hak sahiplerinin T.C. Kimlik numarasını girmek suretiyle kurumdan gelir/aylık alıp almadıkları, bağlanan aylığın türü ve halen ödenip ödenmediği hususunda bilgi veriliyor.
-ADRES VE BANKA/PTT DEĞİŞKLİĞİ
Emekli, dul ve yetimlerin tahsis numarası, T.C. kimlik numarası ve sigorta sicil numaralarını yazarak ikametgah adresleri ile aylık aldıkları banka/PTT şubelerini değiştirilebiliyor.
-E-BORCU YOKTUR
SSK’nın başlattığı e-borcu yoktur uygulaması ile şirketler, kamu ihaleleri için gerekli olan “SSK prim borcu yoktur” belgesini, SSK müdürlüklerine gitmeden internetten alabiliyor.. “e-borcu yoktur projesi” kamu kurumları içinde, borcu olmadığına dair belgelerin internet ortamından verebilmesine imkan sağlayan ilk örnek olması açısından da önem taşıyor.
-E-BİLDİRGE
SSK’nın en büyük hizmet projelerinden biri olan E-bildirge uygulaması ile işverenlerin Kuruma vermeleri gereken Aylık Sigorta Primleri Bildirgesi, Aylık Sosyal Güvenlik Destek Primleri Bildirgesi ve Dört Aylık Sigorta Primleri Bordrosu, “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” adı altında tek bir belge olarak internet ortamında verilebiliyor.
Ayrıca ek-iptal, hesap fişi ve sigortalıların tekrar işe giriş bildirgelerinin internetten e-bildirge üzerinden verilmesi işlemlerine de başlandı. Böylece birçok işlemin elektronik ortamda daha kısa sürede gerçekleşmesi sağlanırken, SSK müdürlüklerindeki kuyruklara da çözüm bulunmuş oldu.
-E-TAHSİLAT
İşverenlerin prim tahakkuk bilgileri, SSK’nın anlaşmalı 23 banka ve 4 özel katılım bankasına 01.01.2005 tarihinden itibaren on-line olarak açılarak yapılan prim tahsilatlarının kurum işveren hesaplarına on-line işlenmesi sağlanıyor.
Bu şekilde işverenler SSK’nın birimlerine gitmeden, hatta işyerlerinden ödeme talimatı vererek primlerini yatırma imkanına kavuşmuşuyor.
-E-EVRAK TAKİP
SSK’nın internet üzerindeki bir başka hizmeti de, resmi nitelik taşıyan her türlü dilekçe, evrak ve yazıların internet ortamında izlenebilmesi için başlattığı evrak takip uygulaması...
Gerek internet yoluyla, gerekse elden kuruma ulaşan yıllık 25 milyonun üzerinde evrak ve her türlü dilekçe internet üzerinden takip edilebiliyor, ilgililer internet üzerinden başvurulan ünite, evrak varide tarih sayısı, sigorta sicil ve tahsis numaraları bazında sorgulamada bulunabiliyor ve evrakın hangi aşamada olduğunu öğrenebiliyor.
-E-REHBERLİK
Emekli, dul ve yetimlerin tahsis numarası ve TC Kimlik numarasını girip sorgulayarak, ödenen gelir/aylık tutarlarıyla ilgili belgeleri barkodlu olarak alabilmeleri, gelir aylık tutarlarını geriye dönük 1 yıl süreli olarak internet ortamında görebilmeleri e-rehber projesi ile gerçekleşti.

-SSK HİZMETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLERE BİR KISA MESAJ İLE ULAŞILABİLİYOR
SSK’ya bağlı sigortalı, emekli ve hak sahipleri, AVEA hatlı cep telefonlarından 5775’e kısa mesaj atarak, SSK hizmetleri ile ilgili bilgilere rahatlıkla ulaşabiliyor.
SSK mobil servisleri aracılığıyla ay bazında ve toplamda hizmet gün sayılarını, ay bazında SSK’ya bildirilen sigorta primine esas kazançları öğrenilebiliyor. Aynı zamanda SSK’lılar emekli tahsis numaralarını, emekli aylıklarının bağlanıp bağlanmadığını, emekli aylığı tutarlarını, aylıklarını hangi bankadan alacakları gibi ihtiyaç duyabilecekleri önemli bilgilere de cep telefonlarından ulaşabiliyor.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat