Sosyal Güvenlik Yasası'na iptal

Anayasa Mahkemesi, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin yasanın bazı hükümlerini iptal etti.

Yüksek Mahkeme'nin CHP ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yasanın bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı davada kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini ele alıyor.

Yüksek Mahkeme, 5 Aralık'ta Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve ilgili bürokratları dinlemişti.

Mahkeme, emeklilik yaşının kademeli artırılması, emekli aylığı bağlama oranları, prim gün sayısının artırılması gibi unsurların bulunduğu toplam 22 maddenin bazı hükümlerini iptal etti.

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun bazı hükümlerini iptal ederek 'tek çatı'yı çökertti, ancak iptal kararlarını yalnızca memurlarla sınırlı tuttu. Mahkeme, 'mezarda emeklilik' olarak tartışılan düzenlemeye ilkesel olarak karşı çıkmadı ve emeklilik yaşını kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkaran ve 9 bin gün prim ödeme şartı getirirken emeklilik yaşını kademeli olarak artıran madde ile emekli maaşlarının düşmesine yol açacak maddeyi sadece memurlar yönünden iptal etti. Mahkeme böylece diğer sigortalılar yönünden geç emeklilik ile aylık bağlanma oranlarının düşmesine onay verdi.

Sezer ve CHP istedi
Milyonlarca çalışan, emekli ile ailelerini ilgilendiren, tüm çalışan ve işveren örgütlerinin tartıştığı 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 23 maddesinin iptali istemli davaları Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP ayrı ayrı açmıştı. Mahkeme, her iki davayı da birleştirerek görüşmeye karar vermiş, önceki hafta da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun yasayla ilgili açıklamalarını dinlemişti.

Tek çatı bitti, ama

Anayasa Mahkemesi işçi ve memur sendikaları ile emekli örgütlerinin tepki gösterdiği yasayla ilgili salı gününden beri sürdürdüğü görüşmelerini dün borsanın kapandığı saatlerde tamamladı. Mahkemenin aldığı karar Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç tarafından açıklandı.
Geç emekliliğe ilkesel onay: Buna göre, mahkeme kanunun çok tartışılan ve emeklilik yaşını kademeli olarak yükselten düzenlemeye ilke olarak karşı çıkmadı.
İptal yalnızca memurlar yönünden: Anayasa Mahkemesi, emekliliğe hak kazanabilmek için yasanın kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş olma ve en az 9000 gün prim ödeme şartı getiren 28. maddesinin 2. fıkrasını yalnızca memurlar yönünden iptal etti. Diğer sigortalılar yönünden ise iptal kararı vermedi.
Sadece memurlar yönünden iptal edilen fıkra şöyleydi:
"İlk defa bu kanuna göre sigortalı sayılanlara;
a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır."
Mezarda emeklilik: Fıkranın devam bentlerinde ise emeklilik için gereken yaş şartı, 1 Ocak 2036-31 Aralık 2037 arasında kadın için 59, erkek için 61, 1 Ocak 2038-31 Aralık 2039 arasında kadın için 60, erkek için 62, 1 Ocak 2040 ila 31 Aralık 2041 arasında kadın için 61, erkek için 63, 1 Ocak 2042-31 Aralık 2043 arasında kadın için 62, erkek için 64, 1 Ocak 2044-31 Aralık 2045 arasında kadın için 63, erkek için 65, 1 Ocak 2046-31 Aralık 2047 arasında kadın için 64, erkek için 65, 1 Ocak 2048 tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65 olarak düzenleniyor. 
Nedeni bu: Kılıç, bunun nedenini "28. madde 2. fıkrası kamu görevlileri yönünden iptal edilirken, sigortalılar yönünden reddedilmiştir. Bunun nedeni tamamen şudur; kurulumuzdaki çoğunluk, kamu görevlilerinin emeklilik sürecinin ve işlemlerinin ayrı bir yasa konusu olduğunu ve bunun sigortalılardan ayrı bir şekilde düzenlenmesi gereğini ifade ettiler. Ama 4/a (SSK işçileri) ve 4/b kapsamında olan sigortalılar yönünden ise anayasal değerlendirmeler yapılmış ve ilgili yerlerin kimi bölümü iptal edilmiş, kimi bölümü ise reddedilmiştir". Mahkeme bu açıklamasıyla memurlarla ilgili ya yeni yasa çıkarılması ya da mevcut yasalarda bu yönde değişiklik yapılması gereğinin altını çizdi.
Maaş düşürmeye iptal de memura: İptal edilen en önemli düzenlemeler arasında aylık bağlama oranlarının düşürülmesine yol açan düzenleme de yeraldı. Ancak mahkeme, 'Yaşlılık aylığının bağlanması' başlıklı 29. maddenin, "Yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıların aylığı, belirlenecek ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır" şeklindeki 1. fıkrası ile ortalama aylık kazancın hesaplanmasına ilişkin 2. ve aylık bağlama oranının hesaplanmasına ilişkin 3. fıkraları da yalnızca kamu görevlileri yönünden iptalle yetindi. Anayasa Mahkemesi, bu hükümlerin diğer sigortalılar yönünden iptal ise istemini reddetti.
Emekliyken çalışandan prim (Destek primi): Mahkeme, kanunun, 30/4. fıkrasındaki, yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan "sosyal güvenlik destek primi alınacağına" ilişkin hükmü, 4/b kapsamına girenler yönünden (serbest çalışanlar) oy birliğiyle iptal ederken, kalan bölümü ise oy çokluğuyla reddetti. Buna göre emekliler yüksek oranda destek primi ödemekten kurtuldu.
Tek çatı çöktü
Anayasa Mahkemesi diğer birçok düzenlemeyi de yine devlet memurları yönünden iptal etti ve yasayla asıl kurulmak istenen sosyal güvenlik kurumlarına tek çatı hedefini de sekteye uğrattı.

Yürürlük durdu
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili, Haşim Kılıç iptal edilen hükümlerle ilgili olarak ayrıca yürütmeyi durdurma kararı da verdiklerini de açıkladı, Kılıç, bunun gerekçesini de şöyle açıkladı:
"Yasa 1 Ocak 2007'den itiraben uygulanacak. Biz gerekçemizin yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007 sonrasına kalma ihtimali nedeniyle de iptal edilen maddeler yönünden 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdik, durdurma bu tarihten geçerli olacak"

Şimdi ne olacak?
İptaller dışında yürürlükte: Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gerekçeli karar yayımlandığında, ancak yürütmeyi durdurma kararları 1 Ocak 2007'den itibaren uygulanacak. Ancak mahkemenin iptal istemlerini reddettiği ve durdurmadığı kanun maddeleri tüm çalışanlar yönünden 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak.
Mezarda emekliliğe devam: 'Mezarda emeklilik' olarak tartışılan ve emeklilik yaşını kademeli artıran düzenleme başta, sadece memurlar yönünden iptal edildiği için kamu görevlileri dışında kalan işçiler, 1 Ocak'tan itibaren yeni yasanın hemen her maddesinden etkilenecek, emeklilik yaşı ve maaşları buna göre belirlenecek.

www.eczacininsesi.com


 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat