Sosyal güvenlik reformunda erteleme sinyali
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “Ortak gelinen nokta, bir nefeslenme olması veya makul bir erteleme talebi şeklinde” dedi.

ANKARA - Bakan Başesgioğlu başkanlığında, sosyal taraf temsilcilerinin katılımıyla Sosyal Güvenlik Kurumunda gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısı yaklaşık 3,5 saat sürdü.

Başesgioğlu, toplantıdan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, toplantının çok verimli geçtiğini, sosyal politika konularını, sadelikle, popülizmden ve siyasi baskıdan uzak bir ortamda görüşmenin çok faydalı olduğunu söyledi.

Toplantının reformun geleceği açısından kendilerini umutlandırdığını ifade eden Başesgioğlu, şöyle konuştu:

“Anayasa Mahkememizin gerekçeli kararı açıklandıktan sonra daha sağlıklı, sivil toplum örgütlerinin ve sosyal tarafların görüşleri alınarak bir düzenleme yapılması fikri galip geldi. Reformdan asla vazgeçilmesin ama Anayasa Mahkememizin iptal gerekçeleri dikkate alınsın ve yine önümüzdeki süreçte sosyal tarafların bu konudaki görüşleri dikkate alınsın şeklindeydi.”

“Erteleme konusunda herhangi bir talep ya da öneri oldu mu?” şeklindeki soru üzerine Başesgioğlu, “Anayasa Mahkemesinin görüşlerini alma noktasına gelindiğinde tabi bir erteleme de onunla birlikte geliyor. Makul bir erteleme talebi de bir çok katılımcı tarafından dile getirildi” dedi.

Başegioğlu, “Reformunun tamamen rafa kaldırılmasını isteyen bir görüş var mı? Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?” sorusuna karşılık, reformun tamamen rafa kalkması konusunda görüş bildiren katılımcı olmadığını bildirdi.

Başesgioğlu, kamu çalışanları açısından nasıl bir sistem düşünüleceğinin, sistem içinde kalıp kalamayacaklarının gerekçeli karardan sonra görebileceklerini ifade etti. Bakan Başesgioğlu, “Ortak gelinen nokta, bir nefeslenme olması veya makul bir erteleme talebi şeklinde” dedi.

Yeni bir düzenleme yapmak için Anayasa Mahkemesinin kararının görülmesi gerektiğini vurgulayan Başesgioğlu, reform taleplerinin güncel olmasının, reformun yapılması gerekiğinin bütün kesimlerce paylaşmasının son derece önemli olduğunu, ancak bu tür reformların biraz zaman ihtiyaç duyulan reformlar olduğunu kaydetti.

Başesgioğlu, Yüksek Mahkemenin iptal kararının karşılarına yeni bir durum koyduğunu dile getirerek, “Bu durum karşısında biz yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Alınan bilgiye göre, toplantıya katılan sosyal taraf temsilcileri, yasanın norm ve standart birliği sağlayacak şekilde yeniden düzenlemesi için çeşitli erteleme süreleri önerdiler. Erteleme konusundaki öneriler, seçim öncesi ve seçim sorası olmak üzere ikiye ayrıldı.

TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz ise “yalnızca görüşümüzü değil, olurumuzu da alın” şeklinde görüş bildirdi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat