Mayıs ayından bu yana eczanelerle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında sıkıntılara yol açan ’karekod’ sistemi 1 Temmuz’dan itibaren kesintisiz uygulanmaya başlandı. Sistem, ilk günlerde karekodsuz ilaçlar yüzünden gündeme taşınmış: eczaneler hastalara ilaç verememişti.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, karekod uygulamasıyla ilgili olarak, "Çok kesin ve kafi biçimde 1 Temmuz’dan itibaren bu işin mutlak uygulanacağını ifade ettik ve 1 Temmuz’dan bu yana uygulama devam ediyor. Sistem, tıkır tıkır işliyor." dedi.

 

SGK’ya alınacak sözleşmeli personel atama töreninde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Zararsız, karekod sisteminin uygulanmasına dair hiçbir eksiklik bulunmadığını söyledi. Zararsız, buna rağmen yaşanan aksaklıkları da düzelterek, son olarak 30 Haziran’a kadar sektöre süre verdiklerini hatırlattı. Zararsız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Piyasadaki karekodsuz ilaçlar eczacıların daha önce aldığı ve raflarındaki satılmayan ilaçlardan oluşuyor. İlk zamanlarda bunların oranı biraz yüksekti. 30 Haziran itibarıyla satılan ilaçların yüzde 84’ü karekodlu ilaçlardır. Rafta kalan ilaçların artık çok acil, çok aman aman ilaçlar olmadığını, sirkülasyonu daha yavaş olan ilaçlar olduğunu düşünüyorum. Bize 1 Haziran itibarıyla özellikle eczacılar tarafından yine erteleme müracaatları oldu. ’Hayır’ dedik. Çok kesin ve kati biçimde 1 Temmuz’dan itibaren bu işin mutlak uygulanacağını ifade ettik ve 1 Temmuz’dan bu yana uygulama devam ediyor. Şu ana kadar çok önemli, çok ciddi bir aksama olduğuna dair hiçbir haber gelmedi. Sistem tıkır tıkır işliyor."

 

SGK Başkanı Emin Zararsız, karekod benzeri sistemlerin dünyanın çeşitli ülkelerinde de uygulandığını, bunların hiçbirinin kapsamının Türkiye’deki kadar geniş olmadığını dile getirdi. Zararsız, bu konuda Türkiye’nin model olacak bir ülke haline geldiğini söyledi.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat