Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan eczacıların aile hekimliği, e-rapor ve kupür uygulamasından mağdur olduğunu belirterek "Bayram eczacının neyine diyoruz. Çünkü biz eczacıların yeni  ve başarısız olan uygulamaların neticesinde, bozulan ruh sağlığımızla, eriyen stoklarımız yüzünden yaşadığımız borç batağıyla bayram kutlayacak hali kalmamıştır" dedi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklama ile sağlık sektörünün son günlerde karmaşık bir hal aldığını ileri sürerek aile hekimliği, e - rapor ve kupür uygulamasına tepki gösterdi.

-"AİLE HEKİMLİĞİ, E-RAPOR VE KUPÜR KAOSU ECZANELERİ YANGIN YERİNE ÇEVİRDİ"-

Eczacı Saydan, aile hekimliği, e - rapor ve küpür uygulamasından eczacıların mağdur olduğunu kaydederek, "Eczacılar bayram sonrası reçetelerinde karşılaşacakları yeni sorunları düşünüyor. Bayram eczacının neyine diyoruz. Çünkü biz eczacıların yeni ve başarısız olan uygulamaların neticesinde, bozulan ruh sağlığımızla, eriyen stoklarımız yüzünden yaşadığımız borç batağıyla bayram kutlayacak hali kalmamıştır. Eczacılarımızın yüzünü güldüremeyen yetkililer, İstanbul’da aile hekimliği uygulaması, e-rapor uygulaması ve kupür kaosuna derhal bir çözüm bulmalıdırlar. Bu gidişle  kepenklerini bir bir kapatan eczacıya her gün bayram olacaktır" dedi.

-"AİLE HEKİMLİĞİ KARMAKARIŞIK"-

Yeni uygulamalar nedeni ile kaos yaşandığını ifade eden Ecz. Saydan, aile hekimliğinde yaşanan sorunları şöyle dile getirdi:
"İstanbul’da aile hekimliği uygulaması, henüz hazırlığı tam olarak yapılmadan başlandığı için kaosa sebep oluyor. Zira bir çok doktorun kaşeleri bile hazır değil, bir çok doktorun kaşesinde yer alması gereken bilgileri eksik durumda. Bir de vatandaşların hangi aile hekimliğine gidecekleri hala bir çok semtte belirlenemedi. Hastalar doktora muayene olup ilaç yazdırsalar bile, doktorların kaşelerindeki ve reçetedeki eksiklikler yüzünden mağduriyet yaşıyorlar. Elinde reçetesi olan ancak buna rağmen ilacını alamayan hastalarda tepkilerini yine eczacılarımıza gösteriyorlar."

-"HASTALAR ECZANE - HASTANE ARASI MEKİK DOKUYOR"-

30 Ekim’de başlayan e-rapor uygulamasına da tepki gösteren Saydan, raporlu hastaların ilaçlarına ulaşamadığını ya da ulaşmak için defalarca hastaneye gittiklerini kaydetti. "İlaç takip sistemiyle birlikte hayata geçirilen Karekod uygulamasıyla birlikte tarihe karışan ilaç kutularının üzerindeki küpür kesilmesi olayı geçici karekodlarda yeniden başladı" diyen Saydan, şöyle devam etti:

"Vatandaşlar şaşkın çünkü aldığı bazı ilaçların kutularının sağlam bazılarınınsa kesik olması eczacılarına olan güvenlerini sorgulamalarına sebep oluyor. Ve her yeni uygulamanın vatandaşa açıklayıcısı ilan edilen eczacılar, ilaç danışmanlıklarını görevlerini bir kenara bırakıp, mevzuat danışmanlığı yapar hale gelmiş durumdadırlar. Tüm saydığımız yeniliklerde, "Eğer dediğimizi yapmazsanız faturanızdan paranızı keseriz’ üslubuyla sorumluluğu sadece eczacının üzerine atan Sosyal Güvenlik  Kurumu uygulamaların hayata geçirilmesindeki başarısızlıklarının bedelini de eczacıya ödetmektedir."


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat