BELGİN TORAMAN ANKARA
Sağlığa Erişim Derneği tarafından yapılan "Türkiye'de sağlık sistemine bakış ve tedaviye erişimine dair toplumsal bilincin değerlendirilmesi" çalışması halkın sağlık konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını ortaya koydu. Halkla birebir görüşme tekniği ile hazırlanan araştırmada, halkın sağlık konusunda ne kadar bilgili olduğu ölçüldü. Bölgelere ayrılan araştırma profilinde her bölgeden üç il baz alınırken, Araştırma sonuçları, halkın ne genel sağlık sigortasıyla, ne aile hekimliği ne de diğer sağlık uygulamaları ile ilgilendiğini gösterdi. Marmara Bölgesi'nden Bursa, Tekirdağ, İstanbul'da , İç Anadolu Bölgesi'nden de Ankara, Kayseri ve Eskişehir'de araştırma yapıldı. Akdeniz, Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden de üçer ilde görüşmeler yapıldı.
Araştırmanın sonuçlarına göre, halkın yüzde 44'ü sağlık alanında yapılan yeni uygulamaların hiçbirini bilmezken, en çok bilinen konu ise SSK'nın Sağlık Bakanlığı'na devri oldu. SSK'nın Sağlık Bakanlığı'na devredildiğini bilenlerin oranı merkezde yüzde 55 olurken, diğer bölgelerde bu oran yüzde 48'e düştü.
UMUT KESİLMİŞ
1 Ocak 2007 tarihinden itibaren tüm vatandaşları ilgilendirecek olan Genel Sağlık Sigortası'nın neler getireceğini bilen vatandaşların oranı merkezde yüzde 15 'le, kırda ise yüzde 13'le sınırlı kaldı. Birçok ilde pilot çalışması başlatılan 'aile hekimliği' uygulaması da halkın ilgisini çekmeyen sağlık uygulamaları arasındaki yerini aldı. Aile hekimliği konusunda şehirde halkın yüzde 14'ü, kırda ise halkın yüzde g'u aile hekimliği ile ilgili bilgi sahibi.
SERDE Araştırma Şirketi tarafından yapılan araştırmada halkın sağlık konusunda artık umuduğu yitirdiğini de ortaya koydu. "Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'deki mevcut sağlık sisteminde önemli bir değişiklik olacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna halkın önemli kısmı olumsuz yanıt verdi. Ege, Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere halkın yüzde 46'sı sağlık alanında olumlu gelişmeler yaşanmasına ihtimal vermedi. Gelecekten en umutlu bölge ise Marmara Bölgesi oldu.
SAĞLIĞA AYRILAN PAY DÜŞÜK
Araştırma sonuçları sağlığa ayrılan bütçenin düşük olması konusunda halkın aynı düşüncede olduğunu gösterdi. "Türkiye'de sağlık için devlet bütçesinden ayrılan payın yeterli olduğuna inanıyor musunuz? Sorusuna halkın yüzde 75'i "hayır" yanıtını verdi. Ayrılan payın düşük olmasından en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan vatandaşlar şikâyet etti.
HALKIN GÖRÜŞÜ: Sağlıktan tasarruf yapılmaz
Araştırma için görüşülen vatandaşlara, "sağlıkta tasarruf" konusunda da sorular soruldu. Halkın yüzde 54'ü sağlıktan tasarruf yapılmasına karşı çıkarken, yüzde 46'lık kesim, ilaçtan tasarruf sağlanabileceğini savundu. Sağlıktan tasarruf yapılmasına en çok doğu, güneydoğu ve Karadeniz bölgesinde yaşayan vatandaşlar "olumsuz" yanıt verirken, ilaçtan tasarrufa yeşil ışık yakan bölge, Marmara bölgesi oldu.