Dö­nem: 22                                                                           Ya­sa­ma Yı­lı: 5

 

TBMM                                                        (S. Sa­yı­sı: 1247)

 

Sağ­lık  Hiz­met­le­ri  Te­mel  Ka­nu­nu,  Sağ­lık Per­so­ne­li­nin Taz­mi­nat ve Ça­lış­ma Esas­la­rı­na Da­ir Ka­nun ile Ta­ba­bet ve Şua­batı San’at­la­rı­nın Tar­zı  İc­ra­sı­na Da­ir Ka­nun­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı ile Sağ­lık, Ai­le, Ça­lış­ma ve Sos­yal İş­ler Ko­mis­yo­nu Ra­po­ru (1/1226)

 

 

                                

Not: Ta­sa­rı; Baş­kan­lık­ça Plan ve Büt­çe, Sa­na­yi, Ti­ca­ret, Ener­ji, Ta­biî Kay­nak­lar, Bil­gi ve Tek­no­lo­ji, Av­ru­pa Bir­li­ği Uyum ile Sağ­lık, Ai­le, Ça­lış­ma ve Sos­yal İş­ler ko­mis­yon­la­rı­na ha­va­le edil­miş­tir.

 

 

                                      

T.C.

 

 

 

Baş­ba­kan­lık

26/6/2006

 

Ka­nun­lar ve Ka­rar­lar

 

 

Ge­nel Mü­dür­lü­ğü

 

 

Sa­yı: B.02.0.KKG.0.10/101-1274/3291

 

 

TÜR­Kİ­YE BÜ­YÜK MİL­LET MEC­Lİ­Sİ BAŞ­KAN­LI­ĞI­NA

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ha­zır­la­nan ve Baş­kan­lı­ğı­nı­za ar­zı Ba­kan­lar Ku­ru­lun­ca 15/5/2006 ta­ri­hin­de ka­rar­laş­tı­rı­lan “Sağ­lık Hiz­met­le­ri Te­mel Ka­nu­nu, Sağ­lık Per­so­ne­li­nin Taz­mi­nat ve Ça­lış­ma Esas­la­rı­na Da­ir Ka­nun ile Ta­ba­bet ve Şu­aba­tı San’at­la­rı­nın Tar­zı İc­ra­sı­na Da­ir Ka­nun­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı” ile ge­rek­çe­si ili­şik­te gön­de­ril­miş­tir.

Ge­re­ği­ni arz ede­rim.

                                                                                                         Re­cep Tay­yip Er­do­ğan

                                                                                                                   Baş­ba­kan

GE­NEL GE­REK­ÇE

1) Ta­bip­lik, doğ­ru­dan in­san ha­ya­tı­nı ko­nu al­dı­ğı için çok dik­kat ve öz­ve­ri ge­rek­ti­ren bir mes­lek­tir. Ta­nı ve te­da­vi uy­gu­la­ma­la­rı ço­ğu za­man risk­ler içer­mek­te, ka­nı­ta da­ya­lı tıp uy­gu­la­ma­la­rı­na rağ­men ke­sin bi­lim­sel ve­ri­ler bi­le za­man­la de­ği­şik­lik gös­ter­mek­te­dir. Tıbbî uy­gu­la­ma­lar­da te­da­vi­nin is­ten­me­yen et­ki­le­ri­nin ka­bul edi­le­bi­lir oran­da or­ta­ya çık­ma­sı, uy­gu­la­nan te­da­vi ile ço­ğun­lu­ğun el­de et­ti­ği bek­le­nen so­nu­cun el­de edi­le­me­me­si gi­bi du­rum­lar­la (komp­li­kas­yon) kar­şı­la­şıl­mak­ta­dır.

Ye­ni Türk Ce­za Ka­nu­nu­nun yü­rür­lü­ğe gir­me­si ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın has­ta hak­la­rı uy­gu­la­ma­sı­nın baş­la­ma­sın­dan iti­ba­ren ta­bip­ler, yu­ka­rı­da sö­zü edi­len du­rum­lar­la kar­şı­laş­tık­la­rın­da da­ha faz­la it­ham edil­mek­te­dir. Özel­lik­le komp­li­kas­yon ile mal­prak­tis (tıbbî kö­tü uy­gu­la­ma) ara­sın­da­ki ay­rı­mın halk nez­din­de an­la­şı­la­ma­ma­sı, ta­bip­le­rin risk­li tıbbî uy­gu­la­ma­lar­dan ka­çın­ma­sı­na, böy­le­ce esas ge­rek­li olan te­da­vi­le­ri ih­mal et­me­si­ne yol aça­bil­mek­te­dir. Bu du­rum, ta­bip­le­rin ça­lış­ma per­for­mans­la­rı­nı ve sağ­lık hiz­met­le­ri­ni ve do­la­yı­sıy­la halk sağ­lı­ğı­nı olum­suz et­ki­le­ye­bil­mek­te­dir.

Di­ğer ta­raf­tan, ta­bip­le­rin haf­ta­lık ça­lış­ma sü­re­si 45 sa­at­tir ve sık­lık­la nö­bet­ler­de hiç din­len­me­den 36 sa­at ça­lış­mak zo­run­da kal­mak­ta­dır­lar. Bu ça­lış­ma tem­po­su, ta­bip­le­rin ha­ta yap­ma ih­ti­ma­li­ni ar­tır­mak­ta­dır. Ke­za ge­nel ola­rak bir ta­bip için ka­bul edi­len gün­lük has­ta sa­yı­sı 20’dir. An­cak ül­ke­miz­de has­ta yo­ğun­lu­ğu ve ta­bip ye­ter­siz­li­ği se­be­biy­le bir çok ta­bip gün­de 100 ve da­ha üze­ri has­ta­ya bak­ma mec­bu­ri­ye­tin­de­dir. Bu ka­dar has­ta­ya tıbbî ve etik ku­ral­la­rı dik­ka­te ala­rak kâmi­len bak­mak müm­kün de­ğil­dir. Bu du­rum da mal­prak­tis ih­ti­ma­li­ni ar­tır­mak­ta­dır.

Ay­rı­ca, tıbbî iş­lem­ler­de kul­la­nı­lan mal­ze­me ka­li­te­si ve ilaç­lar da te­da­vi­nin so­nu­cu­na doğ­ru­dan te­sir ede­bil­mek­te­dir.

Ge­ri öde­me ku­rum­la­rı ise bu ko­nu­da sı­nır­la­ma­lar ge­tir­mek­te ve ta­bip­le­ri be­lir­li mal­ze­me ve ilaç­la­rı kul­lan­mak zo­run­da bı­rak­mak­ta­dır. Bun­la­ra bağ­lı muh­te­mel prob­lem­ler de ta­bip­ler için risk oluş­tur­mak­ta­dır. Kal­dı ki, ay­nı te­da­vi me­to­du, has­ta­lık ay­nı ol­ma­sı­na rağ­men fark­lı has­ta­lar­da fark­lı ne­ti­ce­ler or­ta­ya çı­ka­ra­bil­mek­te­dir. Has­ta­nın ken­di bün­ye ve fi­zi­ki özel­lik­le­rin­den kay­nak­la­nan komp­li­kas­yon­lar da ta­bip için bü­yük risk oluş­tur­mak­ta­dır.

Ana­ya­sa­nın 129 un­cu mad­de­si­nin be­şin­ci  fık­ra­sı, me­mur­lar ve di­ğer ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin yet­ki­le­ri­ni kul­la­nır­ken iş­le­dik­le­ri ku­sur­lar­dan do­ğan taz­mi­nat da­va­la­rı­nın, ken­di­le­ri­ne rücû edil­mek kay­dıy­la ve ka­nu­nun gös­ter­di­ği şe­kil ve şart­la­ra uy­gun ola­rak an­cak ida­re aley­hi­ne açı­la­bi­le­ce­ği hük­mü­nü amir olup; bu ana ku­ra­la gö­re ka­mu­da gö­rev­li sağ­lık per­so­ne­li­nin fi­il­le­riy­le or­ta­ya çı­kan za­rar­lar­dan do­la­yı taz­mi­nat ta­lep­li da­va­lar an­cak ida­re aley­hi­ne açı­la­bil­mek­te­dir.

Ka­mu dı­şın­da gö­rev ya­pan sağ­lık per­so­ne­li­nin hiz­met ku­sur­la­rı se­be­biy­le ver­dik­le­ri za­rar­la­rın taz­mi­ni için ise borç­lar hu­ku­ku­nun ge­nel il­ke­le­ri mu­va­ce­he­sin­de adlî yar­gı­da taz­mi­nat da­va­sı açı­la­bil­mek­te­dir.

An­cak uy­gu­la­ma­da, hük­mo­lu­nan taz­mi­nat­la­rın öden­me­sin­de güç­lük­ler or­ta­ya çık­mak­ta­dır. Ger­çek­ten, hük­mo­lu­nan taz­mi­nat mik­ta­rı­nın yük­sek ol­ma­sı du­ru­mun­da, ku­sur­lu ki­şi­nin bu taz­mi­na­tı öde­me­ye gü­cü­nün yet­me­di­ği hâller sık­ça gün­de­me gel­mek­te­dir. Bu se­bep­le, taz­mi­nat öden­me­sin­de ya­şa­nan zor­luk­la­rı or­ta­dan kal­dı­ra­rak il­gi­li­le­rin hak­la­rı­na da­ha ça­buk ve tam ola­rak ka­vuş­ma­la­rı­nı sağ­la­mak; or­ta­ya çı­ka­bi­le­cek prob­lem­le­rin as­ga­ri­ye in­di­ril­me­si ve çö­züm­le­ri­nin hız­lan­dı­rıl­ma­sı ile il­gi­li­le­rin hak­la­rı­nın te­mi­nat al­tı­na alın­ma­sı­nı sağ­la­mak zo­run­lu­lu­ğu bu­lun­mak­ta­dır. Di­ğer ta­raf­tan, ta­bip­le­rin de böy­le bir si­gor­ta şem­si­ye­si al­tın­da ken­di­le­ri­ni da­ha gü­ven­de his­se­de­cek­le­ri ve hiz­met mo­ti­vas­yon­la­rı­nın yük­se­le­ce­ği açık­tır. Bu mo­ti­vas­yon­la bir­lik­te, si­gor­ta sis­te­mi­nin bü­tün ku­ral­la­rıy­la yü­rü­me­ye baş­la­ma­sı oto­kon­tro­lü de ge­ti­re­cek ve böy­le­ce bir yan­dan va­tan­daş­la­rı­mı­zın ve ta­bip­le­ri­mi­zin gü­ven­ce se­vi­ye­le­ri yük­sel­ti­lir­ken bir yan­dan da sağ­lık hiz­met­le­rin­de ka­li­te­nin yük­sel­me­si sağ­la­na­cak­tır.

Ön­gö­rü­len si­gor­ta sis­te­mi­nin ül­ke­miz ba­kı­mın­dan ye­ni bir sis­tem ol­ma­sı açı­sın­dan, prim tes­pit sis­te­mi­nin na­sıl ça­lı­şa­ca­ğı­nın tam ola­rak tah­min edi­le­me­me­si ya­nın­da, ka­mu­da ça­lı­şan ta­bip­le­rin en uy­gun şart­lar­da si­gor­ta yap­tı­ra­bil­me­si­ni te­mi­nen, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın, si­gor­ta şir­ket­le­ri ara­sın­da bir iha­le aça­rak, prim ve te­mi­nat kap­sa­mı ba­kı­mın­dan en uy­gun ta­ah­hüt­te bu­lu­nan bir ve­ya bir­den faz­la si­gor­ta şir­ke­ti­ni bir yıl­lık sü­re ile yet­ki­li kıl­ma­sı yo­lu­na gi­dil­me­si, hem sis­te­min iş­le­yi­şi­nin ye­ri­ne otur­ma­sı­nı ve hem de ka­mu per­so­ne­li­nin malî hak­la­rı ba­kı­mın­dan bir ko­ru­ma­yı be­ra­be­rin­de ge­ti­re­cek­tir.

2) İyon­laş­tı­rı­cı rad­yas­yon ile teş­his, te­da­vi ve­ya araş­tır­ma­nın ya­pıl­dı­ğı yer­ler ile iş ve­ya iş­lem­ler­de ça­lı­şan per­so­ne­lin ça­lış­ma sa­at­le­ri ba­kı­mın­dan son yıl­lar­da uy­gu­la­ma­da pek çok prob­lem­le kar­şı­la­şıl­mak­ta­dır. Bu­nun se­be­bi, 3153 sa­yı­lı Ka­nu­na is­ti­na­den çı­ka­rı­lan ve 1939 yı­lın­da yü­rür­lü­ğe gi­ren ve o gü­nün tek­nik şart­la­rı­na gö­re ha­zır­la­nan “Rad­yo­lo­ji, Ra­di­yom ve Elek­trik­le Te­da­vi Mü­es­se­se­le­ri Hak­kın­da Ni­zam­na­me”de fii­len 5 sa­at ça­lış­ma şar­tı ge­ti­ril­miş ol­ma­sı­dır.

Av­ru­pa Bir­li­ği Kon­se­yi­nin, 96/29/Eu­ra­tom Di­rek­ti­fi, doğ­ru­dan ça­lış­ma sa­ati dü­zen­le­me­si­ne yer ver­me­mek­te; bu­nun ye­ri­ne rad­yas­yo­na ma­ruz kal­ma kri­te­ri­ni esas al­mak­ta­dır. Bu Di­rek­ti­fin, 9 un­cu mad­de­sin­de, rad­yas­yo­na ma­ruz ka­lan­lar için et­ki­li do­zun her bir yıl­da mak­si­mum 50 mSv (mi­li­si­vert); bir­bi­ri­ni iz­le­yen beş yıl­lık sü­re­de ise 100 mSv ol­du­ğu ka­rar­laş­tı­rıl­mış­tır.

Av­ru­pa Bir­li­ğin­de esas alı­nan bu dü­zen­le­me­ye uy­gun ola­rak, iyon­laş­tı­rı­cı rad­yas­yon ile teş­his, te­da­vi ve­ya araş­tır­ma­nın ya­pıl­dı­ğı yer­ler ile bu iş ve­ya iş­lem­ler­de ça­lı­şan per­so­ne­lin, tıb­ben ka­bul gö­ren rad­yas­yon do­zu li­mit­le­ri için­de ça­lış­tı­rıl­ma­sı; bu li­mit­le­rin ise, Av­ru­pa Bir­li­ği kri­ter­le­ri esas alı­na­rak Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca dü­zen­len­me­si uy­gun ola­cak­tır.

3) Ül­ke­miz­de­ki ta­bip sa­yı­sı­nın ve da­ğı­lı­mı­nın is­te­ni­len şe­kil­de sağ­lık hiz­me­ti ve­ril­me­si­ne kâfi gel­me­di­ği bi­li­nen bir ger­çek­tir. Ger­çek­ten, Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü ve­ri­le­ri­ne gö­re hâlen ül­ke­miz, ta­bip sa­yı­sı ba­kı­mın­dan Av­ru­pa böl­ge­sin­de­ki 52 ül­ke ara­sın­da so­nun­cu sı­ra­da bu­lun­mak­ta­dır. Tıp fa­kül­te­le­ri­nin bu­gün­kü ka­pa­si­te­si ile ül­ke­miz­de­ki ta­bip açı­ğı­nın ka­pa­tıl­ma­sı ve Av­ru­pa or­ta­la­ma­sı­na ula­şıl­ma­sı da müm­kün bu­lun­ma­mak­ta­dır. Di­ğer ta­raf­tan, ül­ke­miz sağ­lık hiz­met­le­ri­ne ve tıp bi­li­mi­ne kat­kı sağ­la­ya­cak ya­ban­cı ta­bip­le­rin ül­ke­miz­de sağ­lık hiz­me­ti ve­re­bil­me­le­ri de mer’i mev­zu­atı­mı­za gö­re müm­kün de­ğil­dir.

Ül­ke­miz­de­ki he­kim sa­yı­sı­nın art­ma­sı­na kat­kı sağ­la­mak, ba­şa­rı­lı ya­ban­cı ta­bip­le­rin ül­ke­miz­de ça­lış­ma­la­rı­nın önün­de­ki en­gel­le­ri kal­dır­mak ve Av­ru­pa Bir­li­ği­ne tam üye­lik sü­re­cin­de ki­şi ve hiz­met­le­rin ser­best do­la­şı­mı önün­de­ki en­gel­le­rin kal­dı­rıl­ma­sı ama­cı­na uy­gun ola­rak, Tür­ki­ye’de ta­ba­bet ic­ra ede­bil­mek için Türk ol­mak şar­tı­nın kal­dı­rıl­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.

4) Ya­tak­lı Te­da­vi Ku­rum­la­rı İş­let­me Yö­net­me­li­ği­nin 137 nci mad­de­sin­de, “Anes­te­zi tek­nis­ye­ni; anes­te­zi uz­ma­nı ve­ya bu­nun bu­lun­ma­dı­ğı hal­ler­de ame­li­yat­ha­ne so­rum­lu uz­ma­nı­nın so­rum­lu­lu­ğu al­tın­da, bun­la­rın ve ame­li­ya­tı ya­pan uz­ma­nın di­rek­tif­le­ri­ne gö­re ame­li­ya­tın ve nar­ko­zun sa­li­men ve ra­hat bir şe­kil­de so­nuç­lan­ma­sı için ge­re­ken­le­ri ya­par.” hük­mü yer al­mak­ta­dır.

Ül­ke­miz­de ge­nel ola­rak ta­bip ve özel­lik­le anes­te­zi uz­ma­nı ye­ter­siz­li­ğin­den do­la­yı bir­çok has­ta­ne­de anes­te­zi uz­ma­nı bu­lun­ma­mak­ta­dır. Ye­ni Türk Ce­za Ka­nu­nu­nun da yü­rür­lü­ğe gir­me­siy­le bir­lik­te anes­te­zi uz­ma­nı­nın bu­lun­ma­dı­ğı du­rum­lar­da cer­ra­hi mü­da­ha­le­le­rin ya­pıl­ma­sın­da te­red­düt­ler ya­şan­mak­ta­dır. Bu se­bep­le, il­gi­li uz­ma­nın gö­ze­ti­min­de ve di­rek­tif­le­ri doğ­rul­tu­sun­da anes­te­zi tek­nis­yen­le­ri­nin iş ve iş­lem ya­pa­bil­me­si­ne ka­nunî da­ya­nak oluş­tu­rul­ma­sı ve bu su­ret­le uy­gu­la­ma­da­ki te­red­düt­le­rin gi­de­ril­me­si ge­rek­li­dir.

Ta­sa­rı, yu­ka­rı­da yer ve­ri­len ge­rek­çe­ler çer­çe­ve­sin­de ha­zır­lan­mış­tır.

 

 

 

 

 

MAD­DE GE­REK­ÇE­LE­Rİ

Mad­de 1- Mad­de ile, ta­bip­ler için zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı ya­pıl­ma­sı­nı sağ­la­mak ve bu si­gor­ta sis­te­mi­nin usul ve esas­la­rı­nı be­lir­le­mek üze­re, 3359 sa­yı­lı Sağ­lık Hiz­met­le­ri Te­mel Ka­nu­nu­na dört mad­de ek­len­me­si ön­gö­rül­mek­te­dir.

Ek 8 in­ci mad­de ile; Ge­nel Ge­rek­çe­de be­lir­ti­len se­bep­ler­le, mes­lek­le­ri­ni ser­best ola­rak ic­ra eden ta­bip­le­rin ken­di­le­ri için; dö­ner ser­ma­ye iş­let­me­si olup per­so­ne­li­ne ek öde­me ya­pan ka­mu­ya ait sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı ile özel hu­kuk ki­şi­le­ri­ne ait sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı­nın ise ça­lış­tır­dık­la­rı ta­bip­ler için zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı yap­tır­ma­la­rı ile si­gor­ta­nın yer ba­kı­mın­dan kap­sa­mı ve sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan ta­bip­le­rin si­gor­ta­la­rı­nı yap­tır­mak­tan so­rum­lu­luk ve si­gor­ta et­ti­re­nin si­gor­ta­lı­nın fi­ili se­be­biy­le taz­mi­na­ta mahkûm ol­ma­sı hâlin­de, si­gor­ta ede­nin za­rar gö­re­ne doğ­ru­dan taz­mi­na­tı öde­me­si dü­zen­len­miş­tir.

Ek 9 un­cu mad­de ile; ka­mu­ya ait sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan ta­bip­le­rin ge­lir­le­rin­de bir azal­ma­ya se­be­bi­yet ver­me­mek üze­re, bu Ka­nun ile ge­ti­ri­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı prim­le­ri­nin yüz­de el­li­si­nin ku­ru­ma ait dö­ner ser­ma­ye ge­lir­le­rin­den; ka­lan yüz­de el­li­si­nin ise si­gor­ta­lı­nın dö­ner ser­ma­ye ek öde­me­sin­den kar­şı­lan­ma­sı ön­gö­rül­mek­te­dir.

Ay­nı se­bep­le, ku­rum ve ku­ru­luş­lar­ca ve is­tih­dam eden­ler­ce, il­gi­li ta­bip için öde­nen si­gor­ta pri­mi­nin hiç­bir isim al­tın­da ve hiç­bir şe­kil­de si­gor­ta edi­le­nin ma­aş ve sâir malî hak­la­rın­dan ke­si­le­me­ye­ce­ği, bu yol­da hü­küm ih­ti­va eden söz­leş­me ya­pı­la­ma­ya­ca­ğı hü­küm al­tı­na alın­mış­tır.

Di­ğer ta­raf­tan, bir ta­bi­bin ku­su­ru ile se­bep ol­du­ğu hâller se­be­biy­le emsâlle­ri­ne gö­re da­ha yük­sek prim öden­me­si hâlin­de, hem bu ta­bi­bi da­ha dik­kat­li ol­ma­ya sevk et­mek ve hem de di­ğer ta­bip­ler aley­hi­ne bir eşit­siz­li­ğe se­bep ol­ma­mak ge­rek­çe­si ile, ara­da­ki far­kın il­gi­li ta­bip­ten tah­si­li su­re­tiy­le kar­şı­lan­ma­sı ön­gö­rül­müş­tür; ay­rı­ca, si­gor­ta­nın as­garî te­mi­nat çer­çe­ve­si, şart­la­rı ve tu­tar­la­rı ile ta­ri­fe­le­rin Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın gö­rü­şü alın­dık­tan son­ra, Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­nın bağ­lı ol­du­ğu ba­kan­lık­ça tes­pit olu­na­ca­ğı da hük­me bağ­lan­mak­ta­dır.

Ek 10 un­cu mad­de ile; bu Ka­nun ile ge­ti­ri­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı­nın, Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­nın bağ­lı bu­lun­du­ğu ba­kan­lık­ça il­gi­li dal­da ruh­sat ve­ril­miş si­gor­ta şir­ket­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­sı hük­me bağ­lan­mış­tır.

Ay­rı­ca, mad­de­de ka­mu­da gö­rev ya­pan ta­bip­le­rin si­gor­ta prim­le­ri­nin dü­şük ol­ma­sı­nı sağ­la­mak ve böy­le­ce Ha­zi­ne men­fa­ati­ni ko­ru­mak üze­re, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın, ka­mu­da gö­rev­li ta­bip­le­rin en uy­gun şart­lar­da si­gor­ta­la­na­bil­me­si­ni te­mi­nen, yet­ki­li si­gor­ta şir­ket­le­ri ara­sın­dan prim ve te­mi­nat kap­sa­mı ba­kı­mın­dan en uy­gun ta­ah­hüt­te bu­lu­nan bir ve­ya si­gor­ta te­mi­na­tı ba­kı­mın­dan ris­ki pay­laş­tır­mak üze­re bir­den faz­la si­gor­ta şir­ke­ti­ni bir yıl­lık sü­re ile yet­ki­li kıl­mak için iha­le­ye çı­ka­bil­me­si hük­me bağ­lan­mış­tır.

Ek 11 in­ci mad­de ile; ge­ti­ri­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı sis­te­mi­nin iyi iş­le­me­si ba­kı­mın­dan, ak­si­ne dav­ra­nış­la­rın mü­ey­yi­de­len­di­ril­me­si­ni sağ­la­mak üze­re, si­gor­ta ya­pıl­ma­ma­sı ve yap­tı­rıl­ma­ma­sı hâlin­de idarî pa­ra ce­za­sı ve­ril­me­si ve bu ce­za­nın 5326 sa­yı­lı Ka­ba­hat­ler Ka­nu­nun­da­ki usul ve esas­la­ra tâbi ol­ma­sı ön­gö­rül­müş­tür.

Mad­de 2- Mad­de ile, iyo­ni­zan rad­yas­yon kay­nak­la­rı ile ça­lı­şan per­so­ne­lin ça­lış­ma sis­tem­le­ri­nin gü­nü­müz şart­la­rı­na uy­gun ola­rak dü­zen­len­me­si amaç­lan­mış­tır.

Mad­de 3- Mes­lek­le­ri­ni ka­nun ge­re­ği ser­best ola­rak ic­ra et­me hak ve yet­ki­si­ne sa­hip bu­lu­nan sağ­lık per­so­ne­li­nin me­sai sa­at­le­ri dı­şın­da ça­lı­şa­bil­me­le­ri, 2368 sa­yı­lı Sağ­lık Per­so­ne­li­nin Taz­mi­nat ve Ça­lış­ma Esas­la­rı­na Da­ir Ka­nun ile ki­mi taz­mi­nat ve öde­nek­ler ba­kı­mın­dan ku­ral­la­ra bağ­lan­mış­tır. Ay­nı Ka­nu­na 5371 sa­yı­lı Ka­nun­la ila­ve olu­nan bir hü­küm ile, has­ta­ne­le­ri­miz­de uy­gu­la­nan per­for­mans sis­te­mi­nin bir ge­re­ği ola­rak ve bi­rin­ci ba­sa­mak sağ­lık hiz­met­le­rin­de et­kin­li­ğin ar­tı­rı­la­bil­me­si ve bu hiz­met­le­rin da­ha dü­zen­li yü­rü­tü­le­bil­me­si mak­sa­dıy­la, il sağ­lık mü­dür­lü­ğü ve baş­he­kim­lik gö­re­vi­ni yü­rü­ten­le­rin ser­best ola­rak ça­lı­şa­ma­ya­cak­la­rı hük­me bağ­lan­mış­tır. An­cak, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca uy­gu­la­nan sis­te­min dı­şın­da ol­duk­la­rı için as­kerî sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan baş­he­kim­le­rin ser­best ça­lış­ma ya­sa­ğı kap­sa­mın­dan çı­ka­rıl­ma­sı ge­rek­li bu­lun­mak­ta­dır.

Mad­de 4- Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü ve­ri­le­ri­ne gö­re ha­len ül­ke­miz, ta­bip sa­yı­sı ba­kı­mın­dan Av­ru­pa böl­ge­sin­de­ki 52 ül­ke ara­sın­da so­nun­cu sı­ra­da bu­lun­mak­ta­dır. Tıp fa­kül­te­le­ri­nin bu­gün­kü ka­pa­si­te­si ile ül­ke­miz­de­ki ta­bip açı­ğı­nın ka­pa­tıl­ma­sı ve Av­ru­pa or­ta­la­ma­sı­na ula­şıl­ma­sı da müm­kün bu­lun­ma­mak­ta­dır. Bu se­bep­le hem ül­ke­miz­de­ki ta­bip sa­yı­sı­nın art­ma­sı­na kat­kı sağ­la­mak, hem ba­şa­rı­lı ya­ban­cı ta­bip­le­rin ül­ke­miz­de ça­lış­ma­la­rı­nın önün­de­ki en­gel­le­ri kal­dır­mak ve hem de Av­ru­pa Bir­li­ği­ne tam üye­lik sü­re­cin­de, ki­şi ve hiz­met­le­rin ser­best do­la­şı­mı önün­de­ki en­gel­le­rin kal­dı­rıl­ma­sı ama­cı­na uy­gun ola­rak Tür­ki­ye’de ta­ba­bet ic­ra ede­bil­mek için Türk ol­ma şar­tı­nın kal­dı­rıl­ma­sı ön­gö­rül­mek­te­dir.

Mad­de 5- Anes­te­zi uz­ma­nı­nın bu­lun­ma­dı­ğı hâller­de anes­te­zi tek­nis­yen­le­ri­nin, il­gi­li ta­bi­bin so­rum­lu­lu­ğu al­tın­da ve onun di­rek­tif­le­ri­ne gö­re anes­te­zi iş ve iş­lem­le­ri­ni ya­pa­bil­me­le­ri amaç­lan­mak­ta­dır.

Mad­de 6- Mad­de ile; 5 in­ci mad­de­de be­lir­ti­len ge­rek­çey­le, “ izin­li Türk he­kim­le­ri­nin” iba­re­si, “me­zun he­kim­le­rin” ola­rak de­ğiş­ti­ril­mek­te­dir.

Mad­de 7- Mad­de ile; tıp­ta uz­man­lık eği­ti­mi­ne iliş­kin hu­sus­la­rın gü­nün şart­la­rı­na uy­gun ola­rak da­ha di­na­mik şe­kil­de dü­zen­le­ne­bil­me­si­ni te­mi­nen, ih­ti­sas bel­ge­le­ri­nin alın­ma­sı ve bu hu­sus­ta uyul­ma­sı ge­re­ken usul ve esas­la­rın, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ha­zır­la­nıp Ba­kan­lar Ku­ru­lun­ca yü­rür­lü­ğe ko­nu­la­cak yö­net­me­lik­le dü­zen­len­me­si ve bu yö­net­me­lik yü­rür­lü­ğe ko­nu­lun­ca­ya ka­dar, mev­cut dü­zen­le­me­le­rin uy­gu­lan­ma­sı­na de­vam edil­me­si ön­gö­rül­mek­te­dir.

Mad­de 8- Mad­de, yü­rür­lük mad­de­si olup; ge­ti­ri­len si­gor­ta sis­te­mi­nin alt ya­pı ça­lış­ma­la­rı­nın ha­zır­lan­ma­sı için, bu Ka­nu­nun 1 in­ci mad­de­siy­le 7/5/1987 ta­rih­li ve 3359 sa­yı­lı Ka­nu­na ila­ve olu­nan mad­de­le­rin, ek 9 un­cu mad­de­nin son fık­ra­sı ha­riç ol­mak üze­re, 1/1/2007 ta­ri­hin­de, di­ğer mad­de­le­ri­nin ise ya­yı­mı ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe gir­me­si ön­gö­rül­mek­te­dir.

Mad­de 9- Yü­rüt­me mad­de­si­dir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sağ­lık, Ai­le, Ça­lış­ma ve Sos­yal İş­ler Ko­mis­yo­nu Ra­po­ru

                                   

Tür­ki­ye Bü­yük Mil­let Mec­li­si

 

 

 

Sağ­lık, Ai­le, Ça­lış­ma ve Sos­yal İş­ler

 

 

Ko­mis­yo­nu

16/10/2006

 

Esas No.: 1/1226

 

 

Ka­rar No.: 44

 

TÜR­Kİ­YE BÜ­YÜK MİL­LET MEC­Lİ­Sİ BAŞ­KAN­LI­ĞI­NA

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ha­zır­la­na­rak  Ba­kan­lar Ku­ru­lun­ca 26/6/2006 ta­ri­hin­de Baş­kan­lı­ğı­nı­za su­nu­lan, “ Sağ­lık Hiz­met­le­ri Te­mel Ka­nu­nu, Sağ­lık Per­so­ne­li­nin Taz­mi­nat ve Ça­lış­ma Esas­la­rı­na Da­ir Ka­nun ile Ta­ba­bet ve Şu­aba­tı Sa­nat­la­rı­nın Tar­zı İc­ra­sı­na Da­ir Ka­nun­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun­da De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı” Baş­kan­lı­ğı­nız­ca 30/6/2006 ta­ri­hin­de esas ko­mis­yon ola­rak Ko­mis­yo­nu­mu­za; ta­li ko­mis­yon ola­rak da Plan ve Büt­çe Ko­mis­yo­nu, Sa­na­yi, Ti­ca­ret, Ener­ji, Ta­bii Kay­nak­lar, Bil­gi ve Tek­no­lo­ji Ko­mis­yo­nu ile Av­ru­pa Bir­li­ği Uyum Ko­mis­yo­nu­na ha­va­le edil­miş­tir. Ko­mis­yo­nu­muz, 12/6/2006 ta­rih­li otuz­se­ki­zin­ci top­lan­tı­sın­da Sağ­lık, Ada­let, Sa­na­yi ve Ti­ca­ret, Ma­li­ye Ba­kan­lık­la­rı, Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı, Ka­mu İha­le Ku­ru­mu, Dev­let Plan­la­ma Teş­ki­la­tı, Yük­se­köğ­re­tim Ku­ru­lu, Türk Ta­bip­ler Bir­li­ği ile Türk Diş He­kim­le­ri Bir­li­ği tem­sil­ci­le­ri­nin   ka­tı­lım­la­rıy­la Ta­sa­rı­yı in­ce­le­yip gö­rüş­müş­tür.

Ta­sa­rı ile ta­bip­ler ile sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı için zo­run­lu ma­li so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı ya­pıl­ma­sı ve bu­na ay­kı­rı dav­ra­nan­lar için pa­ra ce­za­sı ve­ril­me­si; iyo­ni­zen rad­yas­yon kay­nak­la­rı ile ça­lı­şan per­so­ne­lin rad­yas­yon li­mit­le­ri için­de ça­lış­tı­rıl­ma­sı; ya­ban­cı dok­tor­la­rın Tür­ki­ye'de ça­lı­şa­bil­me­si; anes­te­zi uz­ma­nı­nın bu­lun­ma­dı­ğı hal­ler­de anes­te­zi tek­nis­yen­le­ri­nin il­gi­li ta­bi­bin so­rum­lu­lu­ğun­da anes­te­zi işi­ni ya­pa­bil­me­le­ri ön­gö­rül­mek­te­dir.

Ta­sa­rı­nın Ko­mis­yo­nu­muz­da gö­rü­şül­me­si sı­ra­sın­da Ko­mis­yon top­lan­tı­sı­na ka­tı­lan Sağ­lık Ba­ka­nı ta­ra­fın­dan  ba­zı bil­gi­ler ve­ril­miş­tir.

Sa­yın Ba­kan ;

Ba­zı ka­nun­lar­da ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le­rin, ver­mek­te ol­duk­la­rı sağ­lık hiz­me­ti­nin pra­tik an­lam­da bi­raz da­ha ko­lay­laş­tı­rıl­ma­sı­na yö­ne­lik de­ği­şik­lik­ler ol­du­ğu­nu ve bun­lar­dan bi­rin­ci­si­nin ta­bip­ler için zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı ya­pıl­ma­sı­nı sağ­la­mak ol­du­ğu­nu ve bu si­gor­ta sis­te­mi­nin usul ve esas­la­rı­nı be­lir­le­mek üze­re 3359 sa­yı­lı Sağ­lık Hiz­met­le­ri Te­mel Ka­nu­nu­na ek­le­nen mad­de­ler­le, he­kim­le­re ma­li so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı yap­ma im­ka­nı­nın ge­ti­ril­di­ği­ni be­lirt­miş­ler­dir.

Sa­yın Ba­kan ay­rı­ca Ta­sa­rı ile;

İyo­ni­zan rad­yas­yon kay­nak­la­rı ile ça­lı­şan per­so­ne­lin ça­lış­ma sis­tem­le­ri­nin gü­nü­müz şart­la­rı­na uy­gun ola­rak dü­zen­len­di­ği­ni, Dün­ya’da­ki ve Av­ru­pa’da­ki uy­gu­la­ma­la­rın dik­ka­te alı­na­rak, ça­lı­şan­la­rın sağ­lık­la­rı­nı ko­ru­ya­cak şe­kil­de ça­lış­ma sü­re­le­ri­nin ye­ni­den dü­zen­len­di­ği­ni,

As­kerî sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan baş­he­kim­le­rin ser­best ça­lış­ma ya­sa­ğı kap­sa­mın­dan çı­ka­rıl­dık­la­rı­nı,

Hem ül­ke­miz­de­ki ta­bip sa­yı­sı­nın art­ma­sı­na kat­kı sağ­la­mak, hem ba­şa­rı­lı ya­ban­cı ta­bip­le­rin ül­ke­miz­de ça­lış­ma­la­rı­nın önün­de­ki en­gel­le­ri kal­dır­mak hem de Av­ru­pa Bir­li­ği­ne tam üye­lik sü­re­cin­de, ki­şi ve hiz­met­le­rin ser­best do­la­şı­mı önün­de­ki en­gel­le­rin kal­dı­rıl­ma­sı ama­cı­na uy­gun ola­rak Tür­ki­ye’de ta­ba­bet ic­ra ede­bil­mek için Türk ol­ma şar­tı­nın kal­dı­rıl­dı­ğı,

Anes­te­zi uz­ma­nı­nın bu­lun­ma­dı­ğı hâller­de anes­te­zi tek­nis­yen­le­riy­le bir­lik­te, uz­man dok­tor­la­rın, cer­rah­la­rın da anes­te­zi iş ve iş­lem­le­ri­ni ya­pa­bil­me­le­ri­nin önü­nün açıl­dı­ğı,

Tıp­ta uz­man­lık eği­ti­mi­ne iliş­kin hu­sus­la­rın gü­nün şart­la­rı­na uy­gun ola­rak da­ha di­na­mik şe­kil­de dü­zen­le­ne­bil­me­si­ni te­mi­nen, ih­ti­sas bel­ge­le­ri­nin alın­ma­sı ve bu hu­sus­ta uyul­ma­sı ge­re­ken usul ve esas­la­rın Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı’nca ha­zır­la­nıp Ba­kan­lar Ku­ru­lu’nca yü­rür­lü­ğe ko­nu­la­cak yö­net­me­lik­le dü­zen­le­ne­ce­ği gi­bi hü­küm­le­rin dü­zen­len­di­ği,

be­lir­til­miş­tir.

Ta­sa­rı­nın tü­mü üze­rin­de ya­pı­lan gö­rüş­me­ler sı­ra­sın­da ;

Rad­yo­lo­ji bö­lüm­le­ri­nin çok azı­nın Av­ru­pa stan­dart­la­rı­na uy­gun ol­du­ğu, bu ne­den­le beş sa­at­lik sı­nı­rın kalk­ma­sı­nın doğ­ru ol­ma­dı­ğı,

Anes­te­zi tek­nis­yen­le­ri­ne; anes­te­zi uz­ma­nı ve­ya onun bu­lun­ma­dı­ğı hal­ler­de ame­li­ya­tı ya­pan uz­ma­nın gö­ze­ti­min­de anes­te­zi iş ve iş­lem­le­ri­ni yap­ma­sı için yet­ki ver­me­nin so­run­la­rın çö­zü­mün­de ve so­rum­lu­lu­ğun üst­lenil­me­sin­de kar­ga­şa­ya yol aça­ca­ğı,

He­kim­le­rin öz­lük hak­la­rı­na ba­kıl­dı­ğın­da han­gi ni­te­lik­te he­kim­le­rin ül­ke­mi­ze ge­le­ce­ği­nin iyi dü­şü­nül­me­si ge­rek­ti­ği ve salt he­kim sa­yı­sı­nı artır­ma­nın so­run­la­rın çö­zü­mün­de et­kin ola­ma­ya­ca­ğı,

Ka­mu­ya ait dö­ner ser­ma­ye­li sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan ta­bip­le­rin zo­run­lu ma­li so­rum­lu­luk si­gor­ta prim­le­ri­nin yüz­de el­li­si­nin ku­rum ve ku­ru­luş­la­ra ait dö­ner ser­ma­ye ge­li­rin­den, yüz­de el­li­si­nin ise biz­zat si­gor­ta­lı­nın dö­ner ser­ma­ye ek öde­me pa­yın­dan kar­şı­lan­ma­sı­nın Ana­ya­sa’ya ay­kı­rı ol­du­ğu,

be­lir­til­miş­tir.

Si­gor­ta­nın gö­nül­lülük esa­sı­na bağ­lı ol­ma­sı ge­rek­ti­ği, is­te­yen he­ki­min ken­di uy­gu­la­ma­la­rı­na yö­ne­lik si­gor­ta yap­tı­ra­bil­me­si ge­rek­ti­ği yö­nün­de ba­zı gö­rüş ve eleş­ti­ri­ler de ol­muş­tur.

Bu gö­rüş ve eleş­ti­ri­le­re kar­şı­lık ol­mak üze­re, 

Rad­yas­yon bö­lü­mün­de ça­lı­şan per­so­nel açı­sın­dan Av­ru­pa Bir­li­ği doz li­mit­le­ri­ne uyum ko­nu­sun­da aza­mi gay­re­tin gös­te­ri­le­ce­ği,

Anes­te­zi tek­nis­yen­le­ri­ne yö­net­me­lik­le za­ten söz ko­nu­su yet­ki­nin ve­ril­di­ği ve bu­ra­da ya­pı­la­nın ka­nun­la hu­ku­ki da­ya­na­ğı­nın kuv­vet­len­di­ril­me­sin­den iba­ret ol­du­ğu,

Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü ve­ri­le­ri­ne gö­re, Av­ru­pa Böl­ge­si’nde­ki ül­ke­ler ara­sın­da he­kim sa­yı­sı ba­kı­mın­dan ül­ke­mi­zin 52 ül­ke ara­sın­da son sı­ra­da bu­lun­du­ğu ve şu an­ki he­kim sa­yı­sıy­la he­kim açı­ğı­nın ka­pa­tıl­ma­sı­nın müm­kün ol­ma­dı­ğı, dü­zen­le­me­nin sağ­lık tu­riz­mi­ne de des­tek sağ­la­ya­ca­ğı ve YÖK’ün denk­lik­le il­gi­li ge­rek­le­ri ye­ri­ne ge­tir­me­ye de­vam ede­ce­ği,

He­kim­le­re ge­ti­ri­len zo­run­lu ma­li so­rum­lu­luk si­gor­ta­sıy­la ken­di­le­ri­nin yük­sek mik­tar­lı taz­mi­nat ta­lep­le­ri­ne kar­şı ko­ru­ma al­tı­na alın­dık­la­rı ve he­kim­le­rin ken­di­le­ri­ni da­ha gü­ven­de his­set­me­si­nin sağ­lan­dı­ğı, sağ­lık tu­riz­mi ve bu­na ben­zer alan­lar­da is­tih­da­mın da önü­nün açıl­dı­ğı,

He­kim­le­rin is­te­di­ği si­gor­ta şir­ke­tiy­le si­gor­ta söz­leş­me­si yap­ma­sı­nın önün­de bir en­gel bu­lun­ma­dı­ğı yö­nün­de ta­sa­rı­yı des­tek­le­yen gö­rüş­ler,

be­lir­til­miş­tir.

Ta­sa­rı­nın tü­mü üze­rin­de­ki gö­rüş­me­ler­den son­ra, ta­sa­rı ile ge­rek­çe­si uy­gun bu­lun­muş ve mad­de­le­ri­nin gö­rü­şül­me­si­ne ge­çil­me­si ka­bul edil­miş­tir.

Ta­sa­rı­nın mad­de­le­ri­nin gö­rü­şül­me­si sı­ra­sın­da, mad­de­ler üze­rin­de ve­ri­len ba­zı öner­ge­ler ve söz­lü öne­ri­ler ka­bul edil­miş ve me­tin bu doğ­rul­tu­da ye­ni­den dü­zen­len­miş­tir.

Ka­bul edi­len öner­ge­ler ve öne­ri­ler doğ­rul­tu­sun­da;

Ta­sa­rı­nın;

Çer­çe­ve 1 in­ci mad­de­si ile ya­pı­lan dü­zen­le­me­de 3359 sa­yı­lı Ka­nu­na ek mad­de­ler ek­len­mek­te­dir. Ta­sa­rı­nın Ko­mis­yo­nu­mu­za ha­va­le ta­ri­hi ile gö­rü­şül­me ta­ri­hi ara­sın­da­ki za­man­da Ka­nu­na ye­ni ek mad­de ek­len­di­ği gö­rül­müş ve ek mad­de nu­ma­ra­la­rı bu doğ­rul­tu­da ye­ni­den dü­zen­len­miş­tir.

Bu an­lam­da Ek Mad­de 8 Ek mad­de 9 ol­mak üze­re ve mad­de met­nin­de­ki “bir fi­il” iba­re­si­nin “bil­fi­il” ola­rak dü­zel­til­me­si su­re­tiy­le,

Ek Mad­de 9 Ek Mad­de 10 ol­mak üze­re ve 3 ün­cü fık­ra­sın­da­ki “ile se­bep ol­du­ğu hal­ler” iba­re­si­nin mad­de met­nin­den çı­ka­rıl­ma­sı ve 4 ün­cü fık­ra­sı­nın zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı­na iliş­kin ge­nel şart­la­rın ye­ni­den dü­zen­len­me­si  su­re­tiy­le,

Ek Mad­de 10 Ek Mad­de 11 ol­mak üze­re,

Ek Mad­de 11  Ek Mad­de 12 ol­mak üze­re ve 5326 sa­yı­lı Ka­nu­nun ka­bul ta­ri­hi­nin de mad­de nu­ma­ra­sı­na ek­len­me­si su­re­tiy­le,

Ay­rı­ca  “Ek Mad­de” iba­re­si­nin çer­çe­ve mad­de­de de ifa­de edil­me­si su­re­tiy­le ka­bul edil­miş­tir.

Çer­çe­ve 2 nci mad­de ol­mak üze­re ye­ni bir mad­de ila­ve­si­ni ön­gö­ren öner­ge­nin ka­bul edil­me­si ile, 3359 sa­yı­lı Sağ­lık Hiz­met­le­ri Te­mel Ka­nu­nu­nun 1 in­ci mad­de­si­nin ikin­ci fık­ra­sı de­ğiş­ti­ril­miş, ay­rı­ca bu fık­ra­dan son­ra gel­mek üze­re mad­de­ye iki ye­ni fık­ra ek­len­miş­tir. Öner­ge ile, 20.10.2005 ta­rih ve 5413 sa­yı­lı Ka­nun ile  Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de­ki kli­nik şe­fi ve şef yar­dım­cı­sı un­van­lı kad­ro­la­ra ya­pı­la­cak ata­ma­lar­la il­gi­li ya­pı­lan dü­zen­le­me­nin Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ta­ra­fın­dan yü­rür­lü­ğü­nün dur­du­rul­ma­sı dik­ka­te alı­na­rak bu kad­ro­la­ra ya­pı­la­cak ata­ma­lar­la il­gi­li usul ve esas­la­rın ye­ni­den be­lir­len­me­si amaç­lan­mış­tır. Di­ğer ta­raf­tan, kli­nik şe­fi ve şef yar­dım­cı­la­rı­nın, bi­lim­sel ça­lış­ma­la­rı­nın bi­lim­sel ve per­for­mans kri­ter­le­ri­ne gö­re de­ğer­len­di­ril­me­le­ri ve bu kri­ter­le­ri ye­ri­ne ge­ti­ren­le­rin gö­rev­le­ri­ne de­vam et­me­le­ri, ge­ti­re­me­yen­le­rin ise uz­man­lık kad­ro­la­rı­na atan­ma­la­rı ile Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı has­ta­ne­le­ri­ne Baş­ta­bip ola­rak ata­na­bi­le­cek kim­se­le­rin ni­te­lik­le­ri be­lir­len­miş­tir.

Çer­çe­ve 7 nci mad­de, çer­çe­ve 8 in­ci mad­de ol­mak üze­re  ve­ri­len bir öner­ge­nin ka­bul edil­me­si ile 1219 sa­yı­lı Ta­ba­bet ve Şu­aba­tı San'at­la­rı­nın Tar­zı İc­ra­sı­na Da­ir Ka­nu­nun 9 un­cu mad­de­si ye­ni­den dü­zen­le­ne­rek Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın sü­rek­li ku­ru­lu ni­te­li­ğin­de Tıp­ta Uz­man­lık Ku­ru­lu  teş­kil edil­miş ve Ku­rul üye­le­ri ile gö­rev­le­ri dü­zen­len­miş­tir.

Bu çer­çe­ve Mad­de­ ile ay­rı­ca  1219 sa­yı­lı Ka­nu­na bir ge­çi­ci mad­de ek­len­mek­te­dir. Ge­çi­ci mad­de çı­ka­rı­la­cak yö­net­me­lik­le il­gi­li­dir. Yö­net­me­lik hük­mü, Ka­nu­nun de­ğiş­ti­ri­len 9 un­cu mad­de­sin­de dü­zen­len­di­ğin­den çer­çe­ve mad­de me­tin­den çı­ka­rıl­mış­tır.

Çer­çe­ve 9 un­cu mad­de ol­mak üze­re ve­ri­len bir öner­ge­nin ka­bul edil­me­si ile 181 sa­yı­lı Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın Teş­ki­lat ve Gö­rev­le­ri Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin 31 in­ci mad­de­si­nin be­şin­ci ve ye­din­ci fık­ra­la­rı de­ğiş­ti­ril­miş ve ad­li dos­ya­la­rın ka­ra­ra bağ­lan­ma­sı sü­re­ci­ni hız­lan­dır­mak ama­cıy­la Yük­sek Sağ­lık Şu­ra­sı­na bağ­lı ola­rak ih­ti­sas ko­mis­yon­la­rı­nın oluş­tu­rul­ma­sı sağ­lan­mış­tır.

Çer­çe­ve 10 un­cu mad­de ol­mak üze­re ve­ri­len bir öner­ge­nin ka­bul edil­me­si ile 181 sa­yı­lı Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin ek 3 ün­cü mad­de­si ye­ni­den dü­zen­len­miş ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı dö­ner ser­ma­ye üc­ret­le­ri­nin ge­nel büt­çe­den de kar­şı­la­na­rak  söz­leş­me­li per­so­nel ça­lış­tı­rıl­ma­sı sağ­lan­mış­tır.

Çer­çe­ve 11 in­ci mad­de ol­mak üze­re ve­ri­len bir öner­ge­nin ka­bul edil­me­si ile 4924 sa­yı­lı Ka­nu­nu­nun 3 ün­cü mad­de­si­nin üçün­cü fık­ra­sı­na ek­le­nen cüm­le ile söz­leş­me­li per­so­nel po­zis­yon­la­rı­nın bu­lun­du­ğu hiz­met bi­rim­le­ri­nin, hiz­me­tin ge­rek­tir­di­ği du­rum­lar­da bir­leş­ti­ril­me­si, ni­te­lik­le­ri­nin de­ğiş­ti­ril­me­si ve­ya isim­le­ri­nin de­ğiş­ti­ril­me­si gi­bi iş­lem­ler için Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı vi­ze­si­nin  ye­ter­li ola­ca­ğı ka­bul edil­miş­tir.

Çer­çe­ve 5 in­ci mad­de­si çer­çe­ve 6 ncı mad­de ol­mak üze­re ve çer­çe­ve hük­mü “1219 sa­yı­lı  Ka­nu­nun 3 ün­cü mad­de­si­ne ikin­ci fık­ra­sın­dan son­ra gel­mek üze­re aşa­ğı­da­ki fık­ra ek­len­miş­tir.” şek­lin­de dü­zel­til­miş­tir.

Ta­sa­rı baş­lı­ğı Ta­sa­rı­ya ek­le­nen ye­ni ka­nun de­ği­şik­lik­le­ri ne­de­niy­le, “Ba­zı Ka­nun ve Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­ler­de De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı­na Da­ir Ka­nun Ta­sa­rı­sı” ola­rak de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

Ta­sa­rı­nın,

Çer­çe­ve 2 nci mad­de­si çer­çe­ve 3, çer­çe­ve 3 ün­cü mad­de­si çer­çe­ve 4, çer­çe­ve 4 ün­cü mad­de­si çer­çe­ve 5,  çer­çe­ve 6 ncı mad­de­si çer­çe­ve 7 nci mad­de­ler ol­mak üze­re ay­nen,

Yü­rür­lü­ğe iliş­kin 8 in­ci mad­de­si 12 nci mad­de ol­mak üze­re ve “Ek 9 un­cu”  iba­re­si­nin  “ek 10 un­cu” ola­rak dü­zel­til­me­si su­re­tiy­le, yü­rüt­me­ye iliş­kin 9 un­cu mad­de­si ise 13 ün­cü mad­de ol­mak üze­re ay­nen ka­bul edil­miş­tir.

Ra­po­ru­muz, Ge­nel Ku­rulun ona­yı­na su­nul­mak üze­re Yük­sek Baş­kan­lı­ğa say­gı ile arz olu­nur.

 

                       

Baş­kan

Baş­kan­ve­ki­li

Söz­cü

 

 

Cev­det Er­döl

Nev­zat Do­ğan

Sab­ri Va­ran

 

Trab­zon

Ko­ca­eli

Gü­müş­ha­ne

 

 

 

(İm­za­da bu­lu­na­ma­dı)

 

Kâtip

Üye

Üye

 

Meh­met Kı­lıç

Meh­met Ke­rim Yıl­dız

Ah­met Ya­şar

 

Kon­ya

Ağ­rı

Ak­sa­ray

 

Üye

Üye

Üye

 

Mu­zaf­fer Kur­tul­mu­şoğ­lu

Bay­ram Me­ral

Rem­zi­ye Öz­top­rak

 

An­ka­ra

An­ka­ra

An­ka­ra

 

Üye

Üye

Üye

 

Os­man Ak­man

Tur­han Çö­mez

Şe­rif Bi­rinç

 

An­tal­ya

Ba­lı­ke­sir

Bur­sa

 

 

(İm­za­da bu­lu­na­ma­dı)

 

 

Üye

Üye

Üye

 

Agah Kaf­kas

İr­fan Rı­za Ya­zı­cı­oğ­lu

Lok­man Ay­va

 

Ço­rum

Di­yar­ba­kır

İs­tan­bul

 

 

(İm­za­da bu­lu­na­ma­dı)

(İm­za­da bu­lu­na­ma­dı)

 

Üye

Üye

Üye

 

İz­zet Çe­tin

Hü­se­yin Tan­rı­ver­di

Ali Ars­lan

 

Ko­ca­eli

Ma­ni­sa

Muğ­la

 

(İm­za­da bu­lu­na­ma­dı)

 

(İm­za­da bu­lu­na­ma­dı)

 

Üye

Üye

Üye

 

İd­ris Sa­mi Tan­doğ­du

Fe­ra­mus Şa­hin

Alim Tunç

 

Or­du

To­kat

Uşak

 

(İm­za­da bu­lu­na­ma­dı)

 

 

 

 

 

HÜ­KÜ­ME­TİN TEK­LİF ET­Tİ­Ğİ ME­TİN

 

SAĞ­LIK HİZ­MET­LE­Rİ TE­MEL KA­NU­NU, SAĞ­LIK PER­SO­NE­Lİ­NİN TAZ­Mİ­NAT VE ÇA­LIŞ­MA ESAS­LA­RI­NA DA­İR KA­NUN İLE TA­BA­BET VE ŞU­ABA­TI SAN’AT­LA­RI­NIN TAR-ZI İC­RA­SI­NA DA­İR KA­NUN­DA DE­Ğİ­ŞİK­LİK

 YA­PIL­MA­SI­NA  DA­İR   KA­NUN TA­SA­RI­SI

 

MAD­DE 1- 7/5/1987 ta­rih­li ve 3359 sa­yı­lı Sağ­lık Hiz­met­le­ri Te­mel Ka­nu­nu­na aşa­ğı­da­ki  mad­de­ler ek­len­miş­tir.

“Zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı

EK MAD­DE 8- Tıbbî hiz­met­ler­den kay­nak­la­nan her tür­lü taz­mi­nat ta­lep­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­sı­nı te­mi­nen;

a) Ser­best ola­rak mes­le­ği­ni ic­ra eden ta­bip­ler ken­di­le­ri için,

b) Per­so­ne­lin kat­kı­sıy­la el­de edi­len dö­ner ser­ma­ye ge­lir­le­rin­den per­so­ne­le öde­me ya­pı­lan ka­mu­ya ait dö­ner ser­ma­ye­li sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı ile özel hu­kuk ki­şi­le­ri­ne ait sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı ça­lış­tır­dık­la­rı ta­bip­ler için,

zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı yap­tır­mak zo­run­da­dır.

(b) ben­di kap­sa­mın­da­ki ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan ta­bip­ler için ça­lış­tık­la­rı ku­rum ve ku­ru­luş­ça yap­tı­rı­lan si­gor­ta, il­gi­li ta­bi­bin mes­le­ği­ni ser­best ola­rak ic­ra et­me­si hâli­ni kap­sa­maz.

Sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da ça­lı­şan ta­bip­le­rin zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı­nın yap­tı­rıl­ma­sın­dan, il­gi­li­nin ça­lış­tı­ğı sağ­lık ku­rum ve ku­ru­lu­şu­nun ami­ri bi­rin­ci de­re­ce­de so­rum­lu­dur.

Bu Ka­nun­la ge­ti­ri­len zo­run­lu si­gor­ta kap­sa­mın­da­ki bir fi­il ve­ya hâl se­be­bi ile si­gor­ta yap­tı­ra­nın taz­mi­na­ta mahkûm edil­me­si hâlin­de; si­gor­ta ya­pan, zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sın­da ön­gö­rü­len sı­nır­lar için­de taz­mi­na­tı doğ­ru­dan za­rar gö­re­ne öder.

Si­gor­ta prim­le­ri ve ta­ri­fe­ler

EK MAD­DE 9-  Ka­mu­ya ait dö­ner ser­ma­ye­li sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan ta­bip­le­rin bu Ka­nun ile ge­ti­ri­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı prim­le­ri­nin yüz­de el­li­si ku­rum ve ku­ru­lu­şa ait dö­ner ser­ma­ye ge­lir­le­rin­den; yüz­de el­li­si ise biz­zat si­gor­ta­lı­nın dö­ner ser­ma­ye ek öde­me­si pa­yın­dan kar­şı­la­nır.

Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı dı­şın­da­ki ku­rum ve ku­ru­luş­lar­ca is­tih­dam edi­len ta­bip­le­rin si­gor­ta prim­le­ri is­tih­dam eden ve­ya iş­ve­ren­ce kar­şı­la­nır. Bu mad­de­nin bi­rin­ci fık­ra­sın­da­ki yüz­de el­li­lik pay ve üçün­cü fık­ra­sın­da­ki hâl is­tis­na ol­mak üze­re, si­gor­ta­lı­lar için öde­nen si­gor­ta pri­mi hiç­bir isim al­tın­da ve hiç­bir şe­kil­de si­gor­ta­lı­nın ma­aş ve sa­ir malî hak­la­rın­dan ke­si­le­mez, bu yol­da hü­küm ih­ti­va eden söz­leş­me ya­pı­la­maz.

Bir ta­bi­bin ku­su­ru ile se­bep ol­du­ğu hâller se­be­biy­le, o ta­bip için  em­sal­le­ri­ne gö­re da­ha yük­sek prim öden­me­si hâlin­de, ara­da­ki fark il­gi­li ta­bi­bin dö­ner ser­ma­ye ge­li­rin­den ke­sil­mek su­re­tiy­le kar­şı­la­nır.

Zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı­na iliş­kin te­mi­na­tın çer­çe­ve­si, şart­la­rı, tu­tar­la­rı, ge­nel şart­lar ile ta­ri­fe­ler, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın gö­rü­şü alı­na­rak Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­nın bağ­lı ol­du­ğu ba­kan­lık­ça be­lir­le­nir ve Res­mi Ga­ze­te­de ya­yım­la­nır.

Si­gor­ta yap­ma yet­ki­si

EK MAD­DE 10-  Bu Ka­nun ile ge­ti­ri­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı, Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­nın bağ­lı ol­du­ğu ba­kan­lık­ça il­gi­li dal­da ruh­sat ve­ril­miş si­gor­ta şir­ket­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­lır.

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı, ka­mu­da gö­rev­li ta­bip­le­rin en uy­gun şart­lar­da si­gor­ta­la­na­bil­me­si­ni te­mi­nen, bi­rin­ci fık­ra­da be­lir­ti­len si­gor­ta şir­ket­le­ri ara­sın­dan prim ve te­mi­nat kap­sa­mı ba­kı­mın­dan en uy­gun ta­ah­hüt­te bu­lu­nan bir ve­ya bir­den faz­la si­gor­ta şir­ke­ti­ni bir yıl­lık sü­re ile yet­ki­li kıl­mak için ka­mu iha­le mev­zu­atı­na gö­re iha­le­ye çı­ka­bi­lir. Bu du­rum­da, ka­mu­da ça­lı­şan ta­bip­le­rin zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı, sa­de­ce bu iha­le ne­ti­ce­sin­de tes­pit olu­na­cak si­gor­ta şir­ke­tin­ce ya­pı­la­bi­lir.

Pa­ra ce­za­sı

EK MAD­DE 11- Bu Ka­nun­da ön­gö­rü­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı­nı; ken­di­le­ri yap­tır­mak zo­run­da ol­duk­la­rı hâlde yap­tır­ma­yan ta­bip­le­re ve ça­lış­tır­dık­la­rı ta­bip­le­ri si­gor­ta et­tir­mek zo­run­da olan­lar­dan, bu si­gor­ta­yı yap­tır­ma­yan­la­ra si­gor­ta yap­tır­ma­dı­ğı sü­re için öde­me­si ge­re­ken pri­min beş ka­tı idarî pa­ra ce­za­sı ve­ri­lir. Bu pa­ra ce­za­sı, 5326 sa­yı­lı Ka­ba­hat­ler Ka­nu­nun­da­ki usul ve esas­la­ra ta­bi­dir.

Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da, si­gor­ta yap­tı­rıl­ma­ma­sın­dan do­la­yı ve­ri­len idarî pa­ra ce­za­sın­dan o ku­rum ve ku­ru­lu­şun ami­ri şah­sen so­rum­lu­dur.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAD­DE 2- 31/12/1980 ta­rih­li ve 2368 sa­yı­lı Sağ­lık Per­so­ne­li­nin Taz­mi­nat ve Ça­lış­ma Esas­la­rı­na Da­ir Ka­nu­nun 2 nci mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“MAD­DE 2-  Ka­mu sağ­lık hiz­met­le­rin­de ça­lı­şan  per­so­ne­lin haf­ta­lık ka­nunî ça­lış­ma sü­re­si 45 sa­at, 4 ün­cü mad­de­de ta­nın­mış olan hak­tan ya­rar­la­nan­lar için ise 40 sa­at­tir. Per­so­ne­lin gün­lük ça­lış­ma sa­at­le­ri, 657 ve 926 sa­yı­lı ka­nun­lar­da­ki hü­küm­le­re gö­re tes­pit edi­lir. An­cak, bu per­so­nel­den iyon­laş­tı­rı­cı rad­yas­yon ile teş­his, te­da­vi ve­ya araş­tır­ma­nın ya­pıl­dı­ğı yer­ler ile bu iş ve­ya iş­lem­ler­de ça­lı­şan per­so­nel, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca çı­ka­rı­la­cak yö­net­me­lik­te be­lir­le­nen rad­yas­yon do­zu li­mit­le­ri için­de ça­lış­tı­rı­la­bi­lir.”

MAD­DE 3- 2368 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 ün­cü mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“MAD­DE 4- 1 in­ci mad­de kap­sa­mı­na gi­ren per­so­nel­den, özel ka­nun­la­rı­na gö­re mes­lek ve sa­nat­la­rı­nı ser­best ola­rak ic­ra et­me hak ve yet­ki­si­ne sa­hip olan­lar is­te­dik­le­ri tak­dir­de 1 in­ci mad­de­de ön­gö­rü­len taz­mi­nat hak­kın­dan ya­rar­lan­ma­mak şar­tı ile me­sai sa­at­le­ri dı­şın­da ser­best ola­rak ça­lı­şa­bi­lir­ler. Bun­la­ra iş güç­lü­ğü, iş ris­ki ve te­mi­nin­de­ki güç­lük zam­la­rı ve­ya bu ma­hi­yet­te­ki zam­lar öden­mez. An­cak, il sağ­lık mü­dür­lü­ğü ve baş­he­kim­lik gö­re­vi­ni yü­rü­ten­ler ser­best ola­rak ça­lı­şa­maz­lar. As­kerî sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan baş­he­kim­ler ser­best ça­lış­ma ya­sa­ğı­na tâbi de­ğil­dir.”

MAD­DE 4- 11/4/1928 ta­rih­li ve 1219 sa­yı­lı Ta­ba­bet ve Şu­aba­tı San'at­la­rı­nın Tar­zı İc­ra­sı­na Da­ir Ka­nu­nun 1 in­ci mad­de­sin­de­ki “ve Türk bu­lun­mak” iba­re­si mad­de met­nin­den çı­ka­rıl­mış­tır.

MAD­DE 5- 1219 sa­yı­lı  Ka­nu­nun 3 ün­cü mad­de­si­ne ikin­ci fık­ra­sın­dan son­ra gel­mek üze­re aşa­ğı­da­ki fık­ra ek­len­miş, di­ğer fık­ra­lar bu­na gö­re te­sel­sül et­ti­ril­miş­tir.

“Anes­te­zi tek­nis­yen­le­ri; anes­te­zi uz­ma­nı ve­ya bu­nun bu­lun­ma­dı­ğı hâller­de ame­li­ya­tı ya­pan il­gi­li uz­ma­nın gö­ze­ti­min­de ve di­rek­tif­le­ri­ne uy­gun ola­rak anes­te­zi iş ve iş­lem­le­ri­ni ya­par­lar.”

MAD­DE 6- 1219 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 ün­cü mad­de­si­nin bi­rin­ci cüm­le­sin­de­ki “izin­li Türk he­kim­le­ri­nin” iba­re­si, “me­zun he­kim­le­rin” ola­rak de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MAD­DE 7- 1219 sa­yı­lı  Ka­nu­nun 9 un­cu mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş ve Ka­nu­na aşa­ğı­da­ki ge­çi­ci mad­de ek­len­miş­tir.

“MAD­DE 9- İh­ti­sas bel­ge­le­ri­nin alın­ma­sı ve bu hu­sus­ta uyul­ma­sı ge­re­ken usul ve esas­lar, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ha­zır­la­nıp Ba­kan­lar Ku­ru­lun­ca yü­rür­lü­ğe ko­nu­la­cak  yö­net­me­lik­le dü­zen­le­nir.”

“GE­Çİ­Cİ MAD­DE 7- 9 un­cu mad­de­de ön­gö­rü­len yö­net­me­lik yü­rür­lü­ğe ko­nu­lun­ca­ya ka­dar, mev­cut dü­zen­le­me­le­rin uy­gu­lan­ma­sı­na de­vam olu­nur.”

 

 

 

 

 

 

MAD­DE 8- Bu Ka­nu­nun 1 in­ci mad­de­siy­le 7/5/1987 ta­rih­li ve 3359 sa­yı­lı Ka­nu­na ek­le­nen mad­de­ler, ek 9 un­cu mad­de­nin son fık­ra­sı ha­riç ol­mak üze­re 1/1/2007 ta­ri­hin­de, di­ğer mad­de­le­ri ise ya­yı­mı ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe gi­rer.

 

MAD­DE 9- Bu Ka­nun hü­küm­le­ri­ni Ba­kan­lar Ku­ru­lu yü­rü­tür.

SAĞ­LIK, Aİ­LE, ÇA­LIŞ­MA VE SOS­YAL İŞ­LER KO­MİS­YO­NU­NUN KA­BUL ET­Tİ­Ğİ ME­TİN

BA­ZI KA­NUN VE KA­NUN HÜK­MÜN­DE KA­RAR­NA­ME­LER­DE DE­Ğİ­ŞİK­LİK

YA­PIL­MA­SI­NA DA­İR KA­NUN TA­SA­RI­SI

 

 

 

 

MAD­DE 1- 7/5/1987 ta­rih­li ve 3359 sa­yı­lı Sağ­lık Hiz­met­le­ri Te­mel Ka­nu­nu­na aşa­ğı­da­ki  Ek mad­de­ler ek­len­miş­tir.

“Zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı

EK MAD­DE 9- Tıbbî hiz­met­ler­den kay­nak­la­nan her tür­lü taz­mi­nat ta­lep­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­sı­nı te­mi­nen;

a) Ser­best ola­rak mes­le­ği­ni ic­ra eden ta­bip­ler ken­di­le­ri için,

b) Per­so­ne­lin kat­kı­sıy­la el­de edi­len dö­ner ser­ma­ye ge­lir­le­rin­den per­so­ne­le öde­me ya­pı­lan ka­mu­ya ait dö­ner ser­ma­ye­li sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı ile özel hu­kuk ki­şi­le­ri­ne ait sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı ça­lış­tır­dık­la­rı ta­bip­ler için,

zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı yap­tır­mak zo­run­da­dır.

(b) ben­di kap­sa­mın­da­ki ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan ta­bip­ler için ça­lış­tık­la­rı ku­rum ve ku­ru­luş­ça yap­tı­rı­lan si­gor­ta, il­gi­li ta­bi­bin mes­le­ği­ni ser­best ola­rak ic­ra et­me­si hâli­ni kap­sa­maz.

Sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da ça­lı­şan ta­bip­le­rin zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı­nın yap­tı­rıl­ma­sın­dan, il­gi­li­nin ça­lış­tı­ğı sağ­lık ku­rum ve ku­ru­lu­şu­nun ami­ri bi­rin­ci de­re­ce­de so­rum­lu­dur.

Bu Ka­nun­la ge­ti­ri­len zo­run­lu si­gor­ta kap­sa­mın­da­ki bil­fi­il ve­ya hâl se­be­bi ile si­gor­ta yap­tı­ra­nın taz­mi­na­ta mahkûm edil­me­si hâlin­de; si­gor­ta ya­pan, zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sın­da ön­gö­rü­len sı­nır­lar için­de taz­mi­na­tı doğ­ru­dan za­rar gö­re­ne öder.

Si­gor­ta prim­le­ri ve ta­ri­fe­ler

EK MAD­DE 10-  Ka­mu­ya ait dö­ner ser­ma­ye­li sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan ta­bip­le­rin bu Ka­nun ile ge­ti­ri­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı prim­le­ri­nin yüz­de el­li­si ku­rum ve ku­ru­lu­şa ait dö­ner ser­ma­ye ge­lir­le­rin­den; yüz­de el­li­si ise biz­zat si­gor­ta­lı­nın dö­ner ser­ma­ye ek öde­me­si pa­yın­dan kar­şı­la­nır.

Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı dı­şın­da­ki ku­rum ve ku­ru­luş­lar­ca is­tih­dam edi­len ta­bip­le­rin si­gor­ta prim­le­ri is­tih­dam eden ve­ya iş­ve­ren­ce kar­şı­la­nır. Bu mad­de­nin bi­rin­ci fık­ra­sın­da­ki yüz­de el­li­lik pay ve üçün­cü fık­ra­sın­da­ki hâl is­tis­na ol­mak üze­re, si­gor­ta­lı­lar için öde­nen si­gor­ta pri­mi hiç­bir isim al­tın­da ve hiç­bir şe­kil­de si­gor­ta­lı­nın ma­aş ve sa­ir malî hak­la­rın­dan ke­si­le­mez, bu yol­da hü­küm ih­ti­va eden söz­leş­me ya­pı­la­maz.

Bir ta­bi­bin ku­su­ru se­be­biy­le, o ta­bip için  em­sal­le­ri­ne gö­re da­ha yük­sek prim öden­me­si hâlin­de, ara­da­ki fark il­gi­li ta­bi­bin dö­ner ser­ma­ye ge­li­rin­den ke­sil­mek su­re­tiy­le kar­şı­la­nır.

Zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı­na iliş­kin ge­nel şart­lar Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğın­ca, ta­ri­fe ve ta­li­mat­lar ise Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­nın bağ­lı ol­du­ğu ba­kan­lık­ça, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın gö­rü­şü alı­na­rak be­lir­le­nir ve Res­mi Ga­ze­te­de ya­yım­la­nır.

Si­gor­ta yap­ma yet­ki­si

EK MAD­DE 11-  Bu Ka­nun ile ge­ti­ri­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı, Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı­nın bağ­lı ol­du­ğu ba­kan­lık­ça il­gi­li dal­da ruh­sat ve­ril­miş si­gor­ta şir­ket­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­lır.

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı, ka­mu­da gö­rev­li ta­bip­le­rin en uy­gun şart­lar­da si­gor­ta­la­na­bil­me­si­ni te­mi­nen, bi­rin­ci fık­ra­da be­lir­ti­len si­gor­ta şir­ket­le­ri ara­sın­dan prim ve te­mi­nat kap­sa­mı ba­kı­mın­dan en uy­gun ta­ah­hüt­te bu­lu­nan bir ve­ya bir­den faz­la si­gor­ta şir­ke­ti­ni bir yıl­lık sü­re ile yet­ki­li kıl­mak için ka­mu iha­le mev­zu­atı­na gö­re iha­le­ye çı­ka­bi­lir. Bu du­rum­da, ka­mu­da ça­lı­şan ta­bip­le­rin zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı, sa­de­ce bu iha­le ne­ti­ce­sin­de tes­pit olu­na­cak si­gor­ta şir­ke­tin­ce ya­pı­la­bi­lir.

Pa­ra ce­za­sı

EK MAD­DE 12- Bu Ka­nun­da ön­gö­rü­len zo­run­lu malî so­rum­lu­luk si­gor­ta­sı­nı; ken­di­le­ri yap­tır­mak zo­run­da ol­duk­la­rı hâlde yap­tır­ma­yan ta­bip­le­re ve ça­lış­tır­dık­la­rı ta­bip­le­ri si­gor­ta et­tir­mek zo­run­da olan­lar­dan, bu si­gor­ta­yı yap­tır­ma­yan­la­ra si­gor­ta yap­tır­ma­dı­ğı sü­re için öde­me­si ge­re­ken pri­min beş ka­tı idarî pa­ra ce­za­sı ve­ri­lir. Bu pa­ra ce­za­sı, 30.3.2005 ta­rih­li ve 5326 sa­yı­lı Ka­ba­hat­ler Ka­nu­nun­da­ki usul ve esas­la­ra ta­bi­dir.

Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da, si­gor­ta yap­tı­rıl­ma­ma­sın­dan do­la­yı ve­ri­len idarî pa­ra ce­za­sın­dan o ku­rum ve ku­ru­lu­şun ami­ri şah­sen so­rum­lu­dur.”

MAD­DE 2- Sağ­lık Hiz­met­le­ri Te­mel Ka­nu­nu­nun Ek 1 in­ci mad­de­si­nin ikin­ci fık­ra­sı aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş ve bu fık­ra­dan son­ra gel­mek üze­re mad­de­ye aşa­ğı­da­ki fık­ra­lar ek­len­miş­tir.

“Kli­nik şe­fi, kli­nik şef yar­dım­cı­sı, ba­şa­sis­tan ve asis­tan kad­ro­la­rı­na, açık­tan ata­ma iz­ni alın­mak­sı­zın il­gi­li mev­zu­atı çer­çe­ve­sin­de ata­ma ya­pı­lır. Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­rin­de­ki kli­nik şe­fi ve şef yar­dım­cı­lı­ğı kad­ro­la­rı­na, il­gi­li dal­da uz­man olan pro­fe­sör ve do­çent­ler ile il­gi­li dal uz­man ta­bip­le­ri ara­sın­dan Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan ata­ma ya­pı­lır. Pro­fe­sör ve do­çent­ler, Ba­kan­lık­ça ilan edi­len kad­ro­lar için, ge­rek­li bel­ge, bi­lim­sel ça­lış­ma ve ya­yın­la­rı ile bir­lik­te Ba­kan­lı­ğa baş­vu­rur­lar. Ba­kan­lık, il­gi­li dal­da üçü eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­ri kli­nik şef­le­rin­den ve iki­si de üni­ver­si­te öğ­re­tim üye­le­rin­den ol­mak üze­re beş ki­şi­lik bir jü­ri teş­kil eder. İl­gi­li dal­da ye­te­ri ka­dar şef ve­ya öğ­re­tim üye­si bu­lun­ma­dı­ğı tak­tir­de jü­ri en ya­kın dal­da­ki şef ve­ya öğ­re­tim üye­le­rin­den ta­mam­la­nır. Jü­ri, aday­la­rın bi­lim­sel ça­lış­ma ve ya­yın­la­rı­nı in­ce­ler ve her bir aday için ra­por dü­zen­ler. Bu ra­por­lar ışı­ğın­da Ba­kan­lık­ça be­lir­le­nen en uy­gun aday­lar  kli­nik şe­fi ve şef yar­dım­cı­lı­ğı kad­ro­la­rı­na ata­nır­lar. Pro­fe­sör ve do­çent un­va­nı­na sa­hip ol­ma­yan uz­man ta­bip­le­rin kli­nik şe­fi ve şef yar­dım­cı­lı­ğı ve ba­şa­sis­tan kad­ro­la­rı­na atan­ma­la­rın­da ya­pı­lan sı­nav­lar­da ba­şa­rı­lı ol­ma­la­rı şar­tı ara­nır.

Kli­nik şe­fi, şef yar­dım­cı­lı­ğı ve ba­şa­sis­tan kad­ro­la­rı­na ata­nan­lar beş yıl­lık sü­re­ler­de bi­lim­sel ve per­for­mans kri­ter­le­ri ba­kı­mın­dan Ba­kan­lık­ça de­ğer­len­di­ri­lir­ler. Bu de­ğer­len­dir­me so­nu­cun­da bi­lim­sel ve per­for­mans ba­kı­mın­dan ye­ter­li gö­rü­len­ler bu gö­rev­le­re ye­ni­den ata­nır­lar.Ye­ter­li gö­rül­me­yen­ler ise  uz­man­lık kad­ro­la­rı­na nak­le­di­lir­ler. Ya­pı­la­cak kli­nik şe­fi, şef yar­dım­cı­lı­ğı ve ba­şa­sis­tan sı­nav­la­rı, pro­fe­sör ve do­çent­ler­den ya­pı­la­cak ata­ma­la­rın de­ğer­len­di­ril­me kri­ter­le­ri ile bi­lim­sel ve per­for­mans kri­ter­le­ri­ne iliş­kin usul ve esas­lar Ba­kan­lık ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ve bu Ka­nu­nun ya­yı­mı ta­ri­hin­den iti­ba­ren al­tı ay için­de yü­rür­lü­ğe ko­nu­lan yö­net­me­lik­le be­lir­le­nir.

Ser­vis ve la­bo­ra­tu­ar şef­le­ri ve­ya şef yar­dım­cı­la­rı ile tıp ala­nın­da do­çent ve­ya pro­fe­sör ta­bip­ler eği­tim ve araş­tır­ma has­ta­ne­le­ri­ne; uz­man ta­bip­ler ve­ya tıp ala­nın­da dok­to­ra yap­mış ta­bip­ler ve­ya­hut hu­kuk, ka­mu yö­ne­ti­mi, ik­ti­sat, iş­let­me ve sağ­lık yö­ne­ti­mi alan­la­rın­da li­sans, yük­sek li­sans ve­ya dok­to­ra eği­ti­mi al­mış ta­bip­ler di­ğer has­ta­ne­le­re baş­ta­bip ola­rak ata­na­bi­lir­ler.”

MAD­DE 3- 31/12/1980 ta­rih­li ve 2368 sa­yı­lı Sağ­lık Per­so­ne­li­nin Taz­mi­nat ve Ça­lış­ma Esas­la­rı­na Da­ir Ka­nu­nun 2 nci mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“MAD­DE 2-  Ka­mu sağ­lık hiz­met­le­rin­de ça­lı­şan  per­so­ne­lin haf­ta­lık ka­nunî ça­lış­ma sü­re­si 45 sa­at, 4 ün­cü mad­de­de ta­nın­mış olan hak­tan ya­rar­la­nan­lar için ise 40 sa­at­tir. Per­so­ne­lin gün­lük ça­lış­ma sa­at­le­ri, 657 ve 926 sa­yı­lı ka­nun­lar­da­ki hü­küm­le­re gö­re tes­pit edi­lir. An­cak, bu per­so­nel­den iyon­laş­tı­rı­cı rad­yas­yon ile teş­his, te­da­vi ve­ya araş­tır­ma­nın ya­pıl­dı­ğı yer­ler ile bu iş ve­ya iş­lem­ler­de ça­lı­şan per­so­nel, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca çı­ka­rı­la­cak yö­net­me­lik­te be­lir­le­nen rad­yas­yon do­zu li­mit­le­ri için­de ça­lış­tı­rı­la­bi­lir.”

MAD­DE 4- 2368 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 ün­cü mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“MAD­DE 4- 1 in­ci mad­de kap­sa­mı­na gi­ren per­so­nel­den, özel ka­nun­la­rı­na gö­re mes­lek ve sa­nat­la­rı­nı ser­best ola­rak ic­ra et­me hak ve yet­ki­si­ne sa­hip olan­lar is­te­dik­le­ri tak­dir­de 1 in­ci mad­de­de ön­gö­rü­len taz­mi­nat hak­kın­dan ya­rar­lan­ma­mak şar­tı ile me­sai sa­at­le­ri dı­şın­da ser­best ola­rak ça­lı­şa­bi­lir­ler. Bun­la­ra iş güç­lü­ğü, iş ris­ki ve te­mi­nin­de­ki güç­lük zam­la­rı ve­ya bu ma­hi­yet­te­ki zam­lar öden­mez. An­cak, il sağ­lık mü­dür­lü­ğü ve baş­he­kim­lik gö­re­vi­ni yü­rü­ten­ler ser­best ola­rak ça­lı­şa­maz­lar. As­kerî sağ­lık ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da gö­rev ya­pan baş­he­kim­ler ser­best ça­lış­ma ya­sa­ğı­na tâbi de­ğil­dir.”

MAD­DE 5- 11/4/1928 ta­rih­li ve 1219 sa­yı­lı Ta­ba­bet ve Şu­aba­tı San'at­la­rı­nın Tar­zı İc­ra­sı­na Da­ir Ka­nu­nun 1 in­ci mad­de­sin­de­ki “ve Türk bu­lun­mak” iba­re­si mad­de met­nin­den çı­ka­rıl­mış­tır.

MAD­DE 6-1219 sa­yı­lı  Ka­nu­nun 3 ün­cü mad­de­si­ne ikin­ci fık­ra­sın­dan son­ra gel­mek üze­re aşa­ğı­da­ki fık­ra ek­len­miş­tir.

“Anes­te­zi tek­nis­yen­le­ri; anes­te­zi uz­ma­nı ve­ya bu­nun bu­lun­ma­dı­ğı hâller­de ame­li­ya­tı ya­pan il­gi­li uz­ma­nın gö­ze­ti­min­de ve di­rek­tif­le­ri­ne uy­gun ola­rak anes­te­zi iş ve iş­lem­le­ri­ni ya­par­lar.”

 

MAD­DE 7- 1219 sa­yı­lı Ka­nu­nun 4 ün­cü mad­de­si­nin bi­rin­ci cüm­le­sin­de­ki “izin­li Türk he­kim­le­ri­nin” iba­re­si, “me­zun he­kim­le­rin” ola­rak de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MAD­DE 8- 1219 sa­yı­lı  Ka­nu­nun 9 un­cu mad­de­si aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“MAD­DE 9- Eği­tim ku­rum­la­rı­na eği­tim yet­ki­si ve­ril­me­si ve eği­tim yet­ki­si­nin kal­dı­rıl­ma­sı­na iliş­kin tek­lif­le­ri ka­ra­ra bağ­la­mak, uz­man­lık ana dal­la­rı­nın ro­tas­yon­la­rı­nı be­lir­le­mek, uz­man­lık sı­na­vı jü­ri­le­ri­ni tes­pit et­mek, ya­ban­cı ül­ke­ler­de asis­tan­lık ya­pan­la­rın bi­lim­sel de­ğer­len­di­ril­me­si­ni ya­pa­cak fa­kül­te­le­ri be­lir­le­mek, tıp­ta uz­man­lık eği­ti­mi ve uz­man in­san gü­cü ile il­gi­li gö­rüş­ler ver­mek, uz­man­la­rın tıb­bi ge­liş­me­le­ri iz­le­me­si­ni sağ­la­yı­cı in­ce­le­me ve araş­tır­ma­lar yap­mak­la gö­rev­li ol­mak üze­re, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın sü­rek­li ku­ru­lu ni­te­li­ğin­de Tıp­ta Uz­man­lık Ku­ru­lu teş­kil olun­muş­tur.

Tıp­ta Uz­man­lık Ku­ru­lu;

a) Ba­kan­lık Müs­te­şa­rı, il­gi­li ge­nel mü­dür ve 1. Hu­kuk Mü­şa­vi­ri,

b) Bi­ri diş ta­bi­bi ol­mak üze­re eği­tim has­ta­ne­le­rin­den Ba­kan­lı­ğın se­çe­ce­ği beş,

c) Dört tıp fa­kül­te­sin­den ve bir diş he­kim­li­ği fa­kül­te­sin­den YÖK'ün se­çe­ce­ği bi­rer,

ç) Gül­ha­ne As­ke­ri Tıp Aka­de­mi­si ve Fa­kül­te­si­nin se­çe­ce­ği bir,

d) Türk Ta­bip­le­ri Bir­li­ği­nin se­çe­ce­ği bir,

e) Türk Diş He­kim­le­ri Bir­li­ği­nin se­çe­ce­ği bir,

üye­den olu­şur.

 Ku­rum­lar, se­çe­cek­le­ri asıl üye sa­yı­sı ka­dar ye­dek üye de be­lir­ler.

Ku­ru­la se­çi­le­cek asıl ve ye­dek üye­le­rin uz­man ol­ma­la­rı, ay­rı­ca en az üç yıl­lık kli­nik ve­ya la­bo­ra­tu­ar şe­fi ya da pro­fe­sör un­va­nı­na sa­hip bu­lun­ma­la­rı şart­tır. Üye­le­rin gö­rev sü­re­le­ri üç yıl­dır. Sü­re­si bi­ten­ler tek­rar se­çi­le­bi­lir.

Ku­rul, Ba­kan­lı­ğın da­ve­ti üze­ri­ne yıl­da en az iki kez top­la­nır. Ku­ru­la Ba­kan­lık Müs­te­şa­rı ve­ya ya­pı­la­cak ilk top­lan­tı­da üye­ler ara­sın­dan se­çi­le­cek baş­kan ve­ki­li baş­kan­lık eder. Ku­rul, üye­ler­den en az be­şi­nin tek­li­fi ile ola­ğa­nüs­tü top­la­nır.

Ku­rul, üye­le­rin üç­te iki­si­nin ka­tı­lı­mı ile top­la­nır. Türk Ta­bip­le­ri Bir­li­ği tem­sil­ci­si yal­nız­ca ta­bip­ler­le il­gi­li, Türk Diş He­kim­le­ri Bir­li­ği tem­sil­ci­si de yal­nız­ca diş ta­bip­le­ri ile il­gi­li ko­nu­la­rın gö­rü­şü­le­ce­ği top­lan­tı­la­ra ka­tı­la­bi­lir­ler ve ken­di mes­lek alan­la­rı ile il­gi­li ko­nu­lar­da oy kul­la­nır­lar. Ka­rar­lar oy­çok­lu­ğuy­la alı­nır. Oy­la­rın eşit­li­ği ha­lin­de baş­ka­nın bu­lun­du­ğu ta­raf ço­ğun­lu­ğu sağ­la­mış sa­yı­lır. An­cak, ku­rum­la­rın eği­tim yet­ki­si­nin kal­dı­rıl­ma­sı­na iliş­kin top­lan­tı­lar­da ka­tı­lan­la­rın en az üç­te iki ço­ğun­lu­ğu ile ka­rar alın­ma­sı şart­tır.

Ku­rul top­lan­tı­la­rı­na üst üs­te iki kez ma­ze­ret­siz ola­rak ka­tıl­ma­yan­la­rın üye­li­ği dü­şer.

Ku­ru­lun ça­lış­ma usul ve esas­la­rı ile il­gi­li di­ğer hu­sus­lar­la ih­ti­sas bel­ge­le­ri­nin alın­ma­sı ve uz­man­lık eği­ti­mi ile il­gi­li di­ğer usul ve esas­lar Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca ha­zır­la­nıp Ba­kan­lar Ku­ru­lun­ca yü­rür­lü­ğe ko­nu­la­cak  yö­net­me­lik­le dü­zen­le­nir. Bu yö­net­me­lik yü­rür­lü­ğe ko­nu­lun­ca­ya ka­dar, mev­cut dü­zen­le­me­le­rin uy­gu­lan­ma­sı­na de­vam edi­lir.”

MAD­DE 9- 13/12/1983 ta­rih­li ve 181 sa­yı­lı Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın Teş­ki­lat ve Gö­rev­le­ri Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin 31 in­ci mad­de­si­nin be­şin­ci ve ye­din­ci fık­ra­la­rı aşa­ğı­da­ki şe­kil­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

“Ba­kan­lık, ül­ke­nin sağ­lık ile il­gi­li ko­nu­la­rın­da da­nış­ma fonk­si­yo­nu yap­mak üze­re Şu­ra'ya bağ­lı ola­rak da­nış­ma ku­rul­la­rı ve ta­ba­bet şu­be­le­ri sa­nat­la­rı­nı ifa­dan do­ğan ad­li ko­nu­lar­da dos­ya­la­rı in­ce­le­yip Şu­ra’ya sun­mak üze­re ih­ti­sas ko­mis­yon­la­rı oluş­tu­ra­bi­lir. Ku­rul ve Ko­mis­yon Baş­kan­la­rı, Sağ­lık Şu­ra­sı top­lan­tı­la­rı­na ta­bii üye ola­rak ka­tı­lır. Ku­rul üye­le­ri­ne 1593 sa­yı­lı Umu­mi Hıf­zı­sıh­ha Ka­nu­nu­nun 16 ncı mad­de­sin­de tes­pit edi­len hu­zur hak­kı öde­nir.

Şu­ra'nın, da­nış­ma ku­rul­la­rı­nın ve ih­ti­sas ko­mis­yon­la­rı­nın ça­lış­ma usul ve esas­la­rı Ba­kan­lık­ça ha­zır­la­na­cak yö­ner­ge­de tes­pit edi­lir.”

MAD­DE 10- 181 sa­yı­lı Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın Teş­ki­lat ve Gö­rev­le­ri Hak­kın­da Ka­nun Hük­mün­de Ka­rar­na­me­nin ek 3 ün­cü mad­de­sin­de yer alan “üc­ret­le­ri dö­ner ser­ma­ye­den kar­şı­lan­mak kay­dıy­la” iba­re­si, “üc­ret­le­ri dö­ner ser­ma­ye­den ve­ya ge­nel büt­çe­den kar­şı­lan­mak üze­re” şek­lin­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

MAD­DE 11- 10/7/2003 ta­rih­li ve 4924 sa­yı­lı Ele­man Te­mi­nin­de Güç­lük Çe­ki­len Yer­ler­de Söz­leş­me­li  Sağ­lık Per­so­ne­li Ça­lış­tı­rıl­ma­sı ile Ba­zı Ka­nun ve Ka­nun Hük­mün­de  Ka­rar­na­me­ler­de De­ği­şik­lik Ya­pıl­ma­sı Hak­kın­da Ka­nu­nun 3 ün­cü mad­de­si­nin üçün­cü fık­ra­sı­na bi­rin­ci cüm­le­den son­ra gel­mek üze­re, “An­cak, söz­leş­me­li per­so­nel po­zis­yon­la­rı­nın bu­lun­du­ğu hiz­met bi­rim­le­ri­nin, bir­leş­me, ni­te­lik de­ğiş­tir­me ve­ya isim de­ğiş­tir­me gi­bi ne­den­ler­le de­ği­şik­li­ğe uğ­ra­ma­sı ha­lin­de bu de­ği­şik­lik­ler, il için­de ol­ma­sı kay­dıy­la, yıl­da en faz­la iki kez Ba­kan­lar Ku­ru­lu Ka­ra­rı aran­mak­sı­zın Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı vi­ze­siy­le ya­pı­la­bi­lir.” cüm­le­si ek­len­miş ve dör­dün­cü fık­ra­sı­nın ikin­ci cüm­le­si “An­cak söz­leş­me­li per­so­nel; dep­rem, yan­gın, su bas­kı­nı, yer kay­ma­sı, çığ ve ben­ze­ri afet­ler, sı­kı­yö­ne­tim, ola­ğa­nüs­tü hal, se­fer­ber­lik ve sa­vaş ha­li ile yıl­da bir ayı geç­me­yen hiz­met içi eği­tim ça­lış­ma­la­rı es­na­sın­da, ta­bip ve hem­şi­re­ler di­ya­liz eği­ti­mi ama­cıy­la en faz­la bir de­fa ve top­lam üç ayı geç­me­mek üze­re ve bu sü­re­nin dört ka­tı mec­bu­ri hiz­met yü­küm­lü­sü ola­rak ça­lış­ma­yı ta­ah­hüt et­mek kay­dıy­la, po­zis­yo­nu­nun tah­sis edil­di­ği yer dı­şın­da­ki bi­rim­ler­de ge­çi­ci ola­rak gö­rev­len­di­ri­le­bi­lir.” şek­lin­de de­ğiş­ti­ril­miş­tir.

 

MAD­DE 12- Bu Ka­nu­nun 1 in­ci mad­de­siy­le 7/5/1987 ta­rih­li ve 3359 sa­yı­lı Ka­nu­na ek­le­nen mad­de­ler, ek 10 un­cu mad­de­nin son fık­ra­sı ha­riç ol­mak üze­re 1/1/2007 ta­ri­hin­de, di­ğer mad­de­le­ri ise ya­yı­mı ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe gi­rer.

 

MAD­DE 13- Bu Ka­nun hü­küm­le­ri­ni Ba­kan­lar Ku­ru­lu yü­rü­tür.

Recep Tay­yip Er­doğan

 

 

 

 

 

 

Baş­bakan

 

 

 

 

 

Dışiş­leri Bak. ve Başb. Yrd.

Dev­let Bak. ve Başb. Yrd.

Dev­let Bak. ve Başb. Yrd.

 

 

 

A. Gül

A. Şener

M. A. Şahin

 

 

 

Dev­let Bakanı

Dev­let Bakanı

Dev­let Bakanı

 

 

 

B. Atalay

A. Babacan

M. Ay­dın

 

 

 

Dev­let Bakanı V.

Dev­let Bakanı

Adalet Bakanı

 

 

 

M. Aydın

K. Tüz­men

C. Çiçek

 

 

 

Mil­lî Savun­ma Bakanı V.

İçiş­leri Bakanı V.

Maliye Bakanı

 

 

 

A. Coşkun

R. Akdağ

K. Unakıtan

 

 

 

Mil­lî Eğitim Bakanı

Bayın­dır­lık ve İs­kân Bakanı

Sağ­lık Bakanı

 

 

 

H. Çelik

F. N. Özak

R. Ak­dağ

 

 

 

Ulaş­tır­ma Bakanı

Tarım ve Köyiş­leri Bakanı

Çalış­ma ve Sos. Güv. Bakanı V.

 

 

 

B. Yıl­dırım

M. M. Eker

K. Unakıtan

 

 

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı

En. ve Tab. Kay. Bakanı

Kül­tür ve Turizm Bakanı

 

 

 

A. Coş­kun

M. H. Güler

A. Koç

 

 

 

 

Çev­re ve Or­man Bakanı

 

 

 

 

 

O. Pepe

 

 

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat