Roche: Bakanlığa 1 milyon 400 bin Euro ödedik

Roche Türkiye Genel Müdürü George Nikolov Hadjiev , 2004’te SSK’ya fahiş fiyatla kanser ilacı satımıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na 1 milyon 400 bin Euro ödediklerini açıkladı.

ANKARA - Roche Türkiye Genel Müdürü George Nikolov Hadjiev, İstanbul’daki toplantısında 2004’ten bu yana kamuoyuna da yansıyan iddialara yanıt verdi.

Hadjiev öncelikle görevi Nisan 2005’te aldığını vurgulayarak kendinden önceki yönetimleri üstü kapalı şekilde eleştirdi.
Hadjiev, 2004’te SSK’ya fahiş fiyatla kanser ilacı satımının teknik bir hatadan kaynaklandığını savundu. Hadjiev, firmanın vergi ödememek için özel danışmanlık hizmeti aldığına yönelik polis tutanağında yer alan tespitlerin ise doğru olmadığını öne sürdü.
Roche Genel Müdürü, doğrudan vergilerin düzenli olarak ödendiğini ancak şirketin 2001’deki zararından dolayı 2002’den bu yana kurumlar vergisi ödemediklerinin altını çizdi. Hadjiev, Roche firmasında yaklaşık 3 yüz kişilik bir kadroyu işten çıkardıklarını vurgulayarak özellikle onkoloji biriminde yüzde 100’lük bir değişime gidildiğine de dikkat çekti.

Toplantının soru cevap bölümünde devletin uğradığı zarar ile ilgili soruya cevap veren Hadjiev, "Bu bilgileri bize aktaran polise teşekkür ederiz. Çünkü kurum olarak kişisel e-mail sistemine ulaşma imkanımız yok. E-mailler bize verildi. Bizim için kabul edilemeyecek bazı hususlar olduğu kesin. Sağlık Bakanlığı'nın üst düzey yöneticileri ile toplantı yaptık. Görüş farklılıklarını ortaya koyduk. Sonrasında uğranan zarar ile ilgili ödememizi yaptık" dedi. Hadjiev basın mensuplarının ısrarlı soruları karşıısında Roche'un kanser ilaçları (nefojen) nedeniyle kamunun uğradığı zarar kapsamında devlete 1.4 milyon Euro ödediklerini söyledi. "Bu kadar ödeme yapıldı. Bu konuda kusurlu olduğunuzu kabul ediyormusunuz. Zarar bu kadar mıydı?" şeklindeki bir soruya Genel Müdür Hadjiev, "Teknik bir hata oluşmuştur bu da telafi edilmiştir. Bu konuda zamanı gelince herşey açıklanacak. Bu miktar çok uzun zaman önce ödendi. Diğer zararlar araştırmalar ve dava sürecinden sonra ödenecektir. Şu anda rakamları bilmiyoruz" dedi.

Roche'un vergi kaçırdığı yolundaki iddiaları ve ecza depolarından çıkan hizmet faturlarıyla ilgili soruları da cevaplayan Hadjiev, "Bu çok saçma bir şey. Biz ülkenin getirdiği yükümlülükler çerçevesinde vergi ödüyoruz. Türkiye ve uluslararası vergi denetçileri bizi denetliyor. Hatta ödediğimiz vergilerden dolayı bize teşekkür mektupları geliyor. Hizmet faturaları Türkiye'de genel bir uygulama. Diğer ülkelerde farklı uygulamalar yapılıyor. Standart fiyat ile toptancının satışından kaynaklanan bir uygulama ama vergi matrahı değişmiyor" ifadelerini kullandı.

Organize şubenin raporlarında Roche'un vergi kaçırmakla suçlandığının hatırlatılması üzerine Hadjiev, "Ben ayrıntılı bir şekilde Nisan 2005 sonrasında konularla ilgili açıklama yaparım. Mali belgeler ibraz edilir. Teftiş edilir. Vergi kaçırmaktan bahsetmek mümkün değildir. Türkiye vergi yetkilileri bunu atlatamaz ki böyle bir şey zaten yok. 2005'te 16 milyon YTL vergi ödedik" dedi.

Bir basın mensubunun sağlık oacaklarında tarama yapılarak yeni hastalıklar ortaya çıkarılıp ilaç satıldığı şeklindeki sorusunu cevaplandıran genel müdür Hadjiev, "Hiç mantıklı gelmiyor. Bu konuyu araştırıyoruz. Benim anlayışıma ters. İlaç sektörüne ters. Doğru olup olmadığı yönünde araştırmalar devam ediyor. Böyle bir şeyin olması mümkün değil" diye konuştu.

Basın mensubunun mahkemeye gelen bir rapordan aldığını belirttiği ve Giresun'da yapılan bir sağlık taramasında 110 kişiden 100 kişinin kemik erimesi Ostropoz hastası olduğunun ortaya konulduğunu ve doktorun ilaç yazarken bunu kamera ile tespit ettirdiği şeklindeki değerlendirmesini dinleyen Hadjiev, "Doktor ile ilaç temsilcisinin böyle bir ilişkiye girmesini hayal bile edemiyorum. Türkiye'de hastalık bilinci çok düşük. 110'undan 100'ünde kemik erimesi olabilir. İnsanların karşılaşacağı hastalıkları bilmesi gerekir ama bu durumla ilgili bir şey diyemeyeceğim" dedi.

Bu tür çalışmaları yapan çalışanlarla ilgili bir şey yapılıp yapılmadığı sorusuna da Hadjiev şöyle yanıtladı:

"Bu konuyu araştırıyoruz. Bu insanların çoğu bizde çalışmıyor. Araştırma sonucunu bildireceğiz. Yeni çalışanları devamlı eğitiyoruz. Onları sınava tabi tutuyoruz. Promosyonlarla ilgili devamlı sınav yapıyoruz. Dünyanın her yerinde böyle çalışıyoruz. Türkiye'de böyle çalışıyoruz. Bu olayların sonunda Onkoloji birimi yüzde yüz, viroloji tranplantasyon biriminde yüzde 60, geri kalan iki bölümde de yüzde oranında çalışanları yeniledik. Kabaca 200-300 işi işten çıkarıldı. Ancak bunların tamamı bu olayla ilgili değil".

Doktorlara verilen laptoplar la ilgili soruyu da cevaplandıran Hadjiev, "Eğer bir ülkede bir şeyi farklı yapıyorsanız. Bu şirket ilkeleri ile uyuşmayabilir. Diğer ülkelerde bu konuda spesifik yasalar ve kurallar var. Örneğin İzlanda'da laptop verilebilecek bir hediye değil. Neleri promosyon olarak verebileceğin kesin olarak belli ve bunlar pratik ve doktorun işine yarayacak mütevazi hediyeler olabiliyor ama ben bu tür hediyelerin satışların artmasına yardımcı olacağını sanmıyorum. Eğer ürünün bilimsel özelliğini anlatamıyorsanız doktorları da cezbedebileceğinize inanmıyorum. Şu anda çalışma ilkelerimiz diğer ülkelerdeki ile aynı" dedi.

'Roche'un imajını nasıl düzelteceksiniz' şeklindeki bir soruyu ise Hadjiev, "Kurumsal ilkelerimiz var. Yeni yönetimimiz var. Çalışanları etik çalışma konusunda eğitiyoruz. Görevimizi yapmaya izin verin değişiklikleri göreceksiniz. Bunlar geçmişteki olaylar. Şu an tüm kurallara uyuyoruz. Bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Sürekli manşetlerdeyiz. Eskiden yaşanan olaylar yeni yönetimle bağlantılanmadığı sürece sonuçları kendiniz göreceksiniz" şeklinde cevapladı.


 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat