İSTANBUL - Oxfam tarafından hazırlanan rapora göre, büyük ilaç şirketlerinin piyasa tekelinin zarar görmesini istemeyen zengin ülkeler, patent almadan üretilen ucuz ilaçlara karşı savaş açtı. Oxfam açılan patent davalarının yoksul ülkelerdeki milyonlarca hastanın ölüm fermanı olduğunu savunuyor.
Dünya Ticaret Örgütü’nün 2001’deki toplantıları sırasında kabul edilen “Doha Deklarasyonu” ile gelişmiş ülkelerin yoksul ülkelere ucuz ilaç elde etmekte yardımcı olması karara bağlanmıştı.
Hedef uluslararası ilaç şirketlerinin patent uygulamalarında esneklik sağlamak, yoksul ülkelerin ilaçların ucuz benzerlerini üreterek hastalarını tedavi etmesine yardımcı olmaktı.
Zengin ülkeler yoksul ülkelere ilaç sağlanmasını engelliyor
2001’de büyük umutlarla imzalanan Doha Deklarasyonu’nun aradan geçen beş yıl içinde hayata geçirilemediği ve gelişmekte olan ülkelerdeki binlerce kanser ve AIDS hastasının ilaç şirketlerinin patent uygulamaları nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Batılı ülkelerin ilaç şirketleri kurduğu tekeli korumaya çalışıyor
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından yayınlanan bir rapora göre, gelişmiş ülkeler, özellikle de ABD, yoksul ülkelere ucuz ilaç sağlamak bir yana uluslararası ilaç şirketlerinin sahip olduğu tekeli korumaya yönelik uygulamalar içinde.
Patent davaları yoksul ülkelerdeki hastaları zor durumda bırakacak
Doha Deklarasyonu’na dayanarak uluslararası ilaç şirketlerinin kanser ve AIDS ilaçlarının ucuz benzerlerini üreten Hindistan ve Filipinler’deki şirketlerin başı kendilerine açılan patent davaları nedeniyle dertte.
Oxfam, patentlerin fiyatları yükselttiğini, ucuz ilaçları almakta bile zorluk çeken ülkelerin bu pahalı ilaçları alabilmesininse imkansız olduğuna dikkat çekiyor. Kuruluş gelişmiş ülkeleri yoksul ülkelerdeki hastaları ölüme mahkum etmekle suçluyor.