Halkın sağlığına kısıtlama yok  

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB), "2 bin ilaç geri ödeme listesinden çıkarılacak" iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Gümrükçüoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nde yeni doğanından en yaşlısına kadar tüm halkın sağlığıyla ilgili hiçbir ilacı kısıtlama cihetine gitmeyeceğimizin taahhüdünü veriyoruz" dedi.


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümrükçüoğlu, 1 Temmuz'da uygulamaya giren "Paket Fiyat Uygulaması" ve ödemi listesinden çıkarılan 116 ilaçla ilgili yapılan eleştirileri cevaplandırdı. TTB'nin, "2 bin ilaç daha ödeme listesinden çıkarılacak, ilaçlar eczanelerde değil marketlerde raf üstü satılacak" iddiasına cevap veren Gümrükçüoğlu, "TTB'nin kastettiği OTS denilen uygulamanın Türkiye gelmesi ve dolayısıyla bir takım bu raf üstü denilen ilaçların satılması ise AB müktesebatı içerisinde bunun Türkiye'de hayata geçirilmesi de tabi olarak gerçekleşecektir. Ama bu OTS dediğimiz ayrı bir konudur, 1 Temmuz Tebliği dediğiniz kavram çok ayrı bir konudur. Bir ürün OTS'ye koyulmakla ve yerleştirilmekle beraber sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmeyecek diye bir kuralı beraberinde getirmemektedir. Örneğin Parasetamol OTS diye nitelenecek olursa ve bunu geri ödemeden çıkartacak olursak, bunun kamu maliyesine herhangi bir tasarrufu olmayacak. Yani OTS'nin Türkiye'de AB müktesebatı çerçevesinde hayata geçmesi OTS'ye konulan ürünlerin sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmeyeceği anlamına gelmez" diye konuştu.


Gümrükçüoğlu, geri ödeme listesinden çıkarılan 116 ilaçtan sonra 2 bin ilacın daha listeden çıkarılması için hazırlık yapıldığı yönündeki iddialara ise şu yanıtı verdi:
"TTB'nin iddia ettiği gibi bir çalışma söz konusu değildir. Biz, Türkiye Cumhuriyeti'nde yeni doğanından en yaşlısına kadar tüm halkımızın sağlığıyla ilgili hiçbir ilacı kısıtlama cihetine gitmeyeceğimizin taahhüdünü veriyoruz. Bunu çok kesin bir şekilde ifade ediyorum. Sağlıkla ilgili, insanımızın sağlığın korumakla ilgili, hastalıklarını tedavi etmekle ilgili, bilimsel olarak hiçbir anlamı olmayan ürünlerin ise ödenmesine devam edilmesini de akılcı, doğru, bilimsel, halkın yararına görmemekteyiz. Bugünden itibaren herhangi bir geri ödemeden çıkarılma çalışması mevcut değildir. O geri ödemeden çıkarılan ürünlerle ilgili, onların tekrar geri ödemeye koyulması diye bir uygulama da söz konusu değildir. Yalnız o ürünlerin içinde olan obeziteyle ilgili ilaçların genişletilmiş bir bilim kurulu tarafından incelenmesi bakanlığımız tarafından yapılmıştır. Bunun neticesinde morbit obezlerin bu tarz ilaçlarının sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmesini öngören görüşümüzü bu kurumlara iletmiş durumdayız. Durum bundan ibaret. Öyle 2 bin ilacın çıkarılması gibi bir şey söz konusu değil. Türkiye'de zaten pratikte 5 bin çeşit ilaç var, bunun 2 bininin çıkarılması çok özel bir kesinti olur. Yok böyle bir şey."

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat