Karekod uygulamasında sorun

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) 16 Mayıs Pazar gününden itibaren uygulamasına başlanan İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) ciddi bir sorun tespit ettiklerini ifade ederek, yaptığı araştırmanın sonucunda, eczanelerde ilaç ambalajlarındaki karekodu okumak için kullanılan okuyuculardan bir kısmının karekodu okuyamadığını bildirdi.

 

Ankara- AİFD’nden yapılan açıklamaya göre, 16 Mayıs Pazar günü uygulanmasına başlanan ve başarılı olması halinde ilaç sahteciliğini ve ilaç sektöründe kayıt dışılığı önemli ölçüde engellemesi beklenen İTS’de ciddi bir sıkıntı tespit edildi.

AİFD tarafından eczanelerde yapılan incelemelerde, ilaç ambalajlarındaki karekodu okumak için eczanelerde kullanılan bazı karebarkod okuyucularının bunu yapamadığı görüldü. Karebarkod okuyucu, karekodu okuyamayınca, söz konusu ilaç İTS’ye kayıtlı olduğu halde, kayıtlı değilmiş gibi görünürken, AİFD, üretici firmaların İTS’ye kayıtlı olmayan ürünleri bulunmadığını, bu nedenle karekodu okunamayan ilaçların eczaneler tarafından iade edilmemesi gerektiğini; esas yapılması gerekenin karebarkod okuyucularındaki sorunun giderilmesi olduğunu kaydetti.
 

Bir eczane okunan karekod, yanındaki eczanede okunamıyor

AİFD açıklamasında, "Yapılan testlerde, okunan karekod bilgilerinin bölgeye ve eczanelere göre farklılık gösterdiği görüldü. Bunun üzerine, eczanelerdeki arayüz programları ve onlara bağlı olarak kullanılan yeni karebarkod okuyucular kontrol edildi. Bu kontrollerde aynı ürünün bir eczanede okunabildiği, buna karşılık hemen yanındaki başka bir eczanede okunamadığı tespit edildi" denildi.

Açıklamada, incelemelerde eczanelerde kullanılan bazı programların her okuyucu ile karekodu okumada sorun çıkarttığının belirlendiği kaydedilerek, "Örneğin bir karebarkod okuyucu markası eczanelerdeki bir yazılım ile uyumlu çalışıp karekodu okurken, başka eczanede aynı marka okuyucu farklı yazılımlar ile okuma yapamıyor" denildi.
 

Bazı karebarkod okuyucuları sorunlu

Halen üye firmaların tüm ürünlerinin İTS’ye kayıtlı olduğu ifade edilen AİFD açıklamasında şunlar kaydedildi:
"Kayıtlı değil gibi görünenler, karekodu okuyamayan karebarkod okuyucuları yüzünden böyle görünmektedir. Çünkü aynı ürün bir eczanede okunurken, diğerinde okunamayabilmektedir. Aslında ürünün sadece bir eczanede bile okunabilmesi, o ürünün İTS sistemine kayıtlı olduğunun bir işaretidir. Sorunun, ithalatçı firmaların, ithal ettikleri karebarkod okuyucuları, karekod okuma algoritması geliştirilmeden eczanelere satmalarından kaynaklanmış olabileceğini düşünmekteyiz. Oysa Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün (İEGM) 04.03.2010 tarihli duyurusunda öncelikle karekod okuma algoritması geliştirilmesi ihtiyacı vurgulanmıştır. Karebarkod okuyucu sorunu nedeniyle okunamayan veya ’ITS’ye kayıtlı değildir’ uyarısı nedeniyle satılmayan ürünler eczaneler tarafından iade edilmemelidir. Yapılması gereken karebarkod okuyucu sorununu çözmektir. AİFD olarak, bu konuda tüm eczanelerin ivedilikle bilgilendirilmesini istiyoruz."

Kaynak: Cumhuriyet

***

Akdağ: Karekodlu İlaç Sistemi Devam Edecek

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "21 bine yakın eczanenin karekodlu ilaç satışına başladığını" belirterek, "Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edecektir’’ dedi.

Bakan Akdağ, toplantıya verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, 21 bine yakın eczanenin karekoduyla satışa başladığını söyledi. Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunan eczane sayısının 23 bin civarında olduğuna işaret etti. İlaç sektörünün tüm taraflarının sistemin bugünkü haliyle devamı konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayan Akdağ, ’’Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edecektir’’ dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

***

"21 bine yakın eczanenin karekodlu ilaç satışına başladı"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "21 bine yakın eczanenin karekodlu ilaç satışına başladığını" belirterek, "Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edecektir’’ dedi.

AA

Ankara- İlaç sektörünün kamu ve özel sektördeki temsilcileri, İlaç Takip Sistemini değerlendirmek üzere Sağlık Bakanlığında toplandı. Bakan Akdağ, toplantıya verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, 21 bine yakın eczanenin karekoduyla satışa başladığını söyledi. Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunan eczane sayısının 23 bin civarında olduğuna işaret etti. İlaç sektörünün tüm taraflarının sistemin bugünkü haliyle devamı konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayan Akdağ, ’’Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edecektir’’ dedi.


’’Vatandaşlarımız müsterih olsunlar’’

Bakan Akdağ ilaç takip sisteminin geliştirilmesinin tamamen ilaç yolsuzluklarının, kupür ve ilaç sahteciliklerinin önlenmesi amaçlı olduğu ifade etti.

Türkiye’de günde 1 milyonun üzerinde reçete karşılığı ilaç verildiğini ifade eden Akdağ, bunun günde aşağı yukarı 4 milyona yakın ilaç kutusuna karşılık geldiğini anlattı. Akdağ, ilaç kutu sayısının yılda 1,5 milyar adeti bulduğuna işaret etti.

Akdağ, ’’Böyle bir sistemi bütün olarak yerleştirmek biraz zaman alacaktır. Başlangıçtaki kurgumuzda da bu vardır. Sevindirici olan şudur, uygulamaya başlamadan önce ve uygulamaya başladıktan bugüne kadar sektörün bütün paydaşlarıyla çok uyumlu bir çalışmayı birlikte yürütüyoruz. Türkiye’de kurguladığımız biçimde Türkiye’ye girişinden veya Türkiye’de imal edilişinden itibaren vatandaşa ulaşıncaya kadar ilacın takip edildiği, bu kadar geniş bir çerçevede takip edildiği dünyada başka bir sistem bilmiyoruz. Böylesine önemli bir sistemi Türkiye’de şu anda geliştiriyoruz. Bunu geliştirme sürecinde bazı sancılara yol açması kaçınılmazdır.’’

Toplantının, ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik toplantılardan sadece biri olduğunu söyleyen Akdağ, bundan sonra da benzer toplantılar düzenleyeceklerini kaydetti. Sistemin çok doğru olduğu konusunda tüm tarafların mutabık kaldığını ifade eden Akdağ, ’’Bu sahtecilikleri, yolsuzlukları ortadan kaldırmak, ilacı çok daha güvenilir bir meta kılmak, bir taraftan da vatandaşın primleriyle, devletin hazinesiyle yapılan ödemeler açısından bir güvenlik oluşturmak için mutlaka bu sisteme kararlılıkla devam edeceğiz’’ diye konuştu.


Danıştay’ın kararı

Danıştay’ın kare kodlu ilaçların kullanımı konusunda verdiği kararı da değerlendiren Akdağ, şunları kaydetti:
’’Danıştay’ın aldığı bir karar var. Aslında Danıştay’ın aldığı karar kamuoyuna biraz yanlış aksettirildi. Danıştay, sistemin işleyişiyle ilgili engelleyici bir karar almış değildir. Sadece yönetmelikte henüz sisteme dahil olmamış ilaçların ne zamana kadar piyasada bulunabileceğiyle ilgili bir karar almıştır. Sistemin bütününü bu kesinlikle etkilemez. Sistemin kararlı bir biçimde yürütülmesini de kesinlikle etkilemez. Bu hem hukuki açıdan böyledir hem de sektör olarak üzerinde mutabık kaldığımız biçimiyle böyledir.’’


Teknik sorunları yenmek için sürekli olarak birlikte çalışılabilecek bir mekanizma kurduklarını anlatan Akdağ, bunu geliştirip devam edeceklerini söyledi. Hükümet olarak yurttaşlara ilaç konusunda bugüne kadar nasıl bir davranışı uygun gördülerse bundan sonra da bunu sürdüreceklerini vurgulayan Akdağ, yurttaşın asla ilaçsız bırakılmayacağını, ilaçlarını alarak kendisi, yakınları, hastaları için kullanabileceğini, güvenli ilaç kullanacağını ve Türkiye’nin en ucuz ilaç satan birkaç ülkeden biri olmaya devam edeceğini belirtti. Akdağ, ’’Bunun anlamı vatandaşımıza bu meseleyi yük etmemektir. Bugüne kadar yük etmediğimiz gibi bundan sonra da yük etmeyeceğiz’’ dedi.

Sektör temsilcilerine katkıları için teşekkür eden Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
’’Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Sistemi en kısa zamanda en güzel biçime getireceğiz. Geçmişte de buna benzer değişikliklerde kısa sürelerle sıkıntılar yaşandı. Hastaneleri tek çatı altına aldığımızda da vatandaşlarımız hatırlasınlar, bir aya yakın hepimiz çok sıkıntı çekmiştik ama bugün bundan dolayı çok mutluyuz. Çok daha rahat hizmet alıyoruz. Benim her zaman söylediğim birşey var, eğer nur topu gibi yavrularınız olsun istiyorsanız biraz doğum sancılarına katlanacaksınız. Baştan bunu kabulleneceksiniz. Aksi taktirde değişim mümkün olmaz. Hele böylesine bir işte değişimi gerçekleştirmek için cesur olmak lazım, kararlı olmak lazım. Vatandaşımız eczaneye gittiğinde ilacını almakta o an için sıkıntı çekmişse o da haklıdır. Arkadaşlarımız bu konuda 24 saat çalışıyorlar. Bütün çabamız vatandaşlarımızın bu sıkıntıyı hiç çekmemesi veya olabildiğince az çekmesidir. Gayretlerimiz bu yönde devam edecektir.’’

Sistemin aslında tamamen çalışmaya başladığını bildiren Akdağ, 18 Mayısta sistemin uygulanmaya başlanmasının 3. gününde sisteme girilen reçete sayısının 1 milyon 137 bin olduğunu ve sistem öncesinde normalde girilen reçete sayısının da bu civarda bulunduğunu kaydetti. Akdağ, bunlar içerisinde kare kodlu reçete sayısının 872 bin olduğunu ve oranın yüzde 90’a yaklaştığını belirtti.

 Kaynak: Cumhuriyet

***

AİFD’den “1 Haziran” uyarısı

Karekodsuz İlaçlar İçin Tarihin Öne Çekilmesi Ve Eczanelerde Etiketlenmeleri Talebi İlaç Takip Sisteminde 1 Haziranda Daha Büyük Sıkıntı Yaratacak.

16Mayıs pazar günü uygulamaya giren İlaç Takip Sistemi (İTS) kapsamında stoktaki karekodsuz ilaçların satışına daha önce öngörülen yıl sonu yerine, 1 Haziran 2010 tarihine kadar izin verilmesi ilaç sektöründe kaygılara yol açtı. Stoklardaki karekodsuz ilaçların satılabilmesi için eczanelerde ve depolarda 100 milyonlarca kutu ürünün elle etiketlenmesi gerekiyor. Ancak eczane ve depolar bu işlemleri yapmak üzere oluşturulmadıkları için, ilacın tüm bilgilerini ihtiva eden bu etiketlerde muhtemel karışıklıklarının yaşanması riski doğuyor. İlaçların farklı dozlarının yanlış etiketlenmesi sonucunda hasta sağlığı için risk doğabileceği gibi, kötü niyetli kişilerin sahtecilik yaparak devleti milyonlarca lira zarara uğratması tehlikesi de ortaya çıkabilecek. İlaç Takip Sistemini destekleyen Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), daha önce olduğu gibi, eczane stoklarında bulunan karekodsuz ilaçların satışına 01 Ocak 2011 tarihine kadar izin verilmesi halinde sıkıntıların aşılacağını kaydetti.

18 Mayıs 2010, İstanbul.
Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmasına 16 Mayıs 2010 Pazar günü itibarı ile başlanan İlaç Takip Sistemi (İTS) kapsamında eczane stoklarındaki karekodsuz ilaçların durumu, ilaç endüstrisinde sıkıntı yaratıyor. Daha önce taahhüt ettikleri gibi karekod etiketleme yatırımlarını tamamlayan üretici firmalar halen piyasaya karekodsuz yeni ilaç vermiyor. Ancak eczanelerde ve ilaç depolarında şu anda bulunan 2009 ürünü karekodsuz ilaç stoklarının durumu İlaç Takip Sistemi’nin işlemesini de zorlaştırıyor.

İTS ile ilgili olarak 30 Eylül 2009 tarihli "Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te, 1 Ocak 2010 öncesinde üretilmiş ürünlerden karekodsuz olanların satışına 1 Ocak 2011 tarihine kadar izin verileceği belirtilmişti. Ancak daha sonra çıkan iki genelge ile önce bu tarih 1 Haziran 2010’a çekildi, sonra da piyasadaki karekodsuz ürünlere, eczane ve ilaç depolarında, firmaların gönderdiği karekod etiketlerin yapıştırılması kararlaştırıldı.

Yürürlükteki genelgelere göre, önce stoklar tespit edilecek, daha sonra etiket ihtiyacı üretici firmalara iletilecek. Firmalar karekod etiketleri ürettikten sonra, eczanelerde ve depolarda karekod etiketler her ürünün son kullanma tarihi kontrol edilerek tek tek elle eklenecek.

Fiziksel olarak tamamlanması çok zor olan bu süreçte ilaçların farklı dozlarının yanlış etiketlenmesi gibi hatalar ortaya çıkabilecek. Ayrıca kötü niyetli kişi veya gruplar için karekodları farklı ambalajlara yapıştırarak ilaçta sahtecilik yapma fırsatı doğabilecek. Bu nedenle hasta sağlığı açısından ciddi risk doğacağı gibi, pek çok karekodsuz ilacın son kullanma tarihinden önce etiketlenememesi nedeni ile de milli servet de ziyan olacak.

AİFD uyardı

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından yapılan açıklamada, uygulamanın hasta sağlığı ve sahtecilik açısından yol açacağı risklere dikkat çekildikten sonra şu ifadelere yer verildi:

"İlaç Takip Sistemi (İTS), bu alanda dünyadaki ilklerden biri olarak ilaçta sahteciliği önleyecek ve kayıtdışılığı büyük ölçüde ortadan kaldıracak önemli bir düzenlemedir. Bu nedenle, Hükümetimizi İTS konusunda her zaman destekledik. Üretici firmalar olarak yaklaşık 200 milyon TL düzeyinde yatırım yaparak, karekod etiketleme sistemine geçtik. Halen hiçbir üyemiz ilaç depolarına karekodsuz ürün göndermemektedir. Ancak eczane ve depolarda bulunan, 2010 öncesinden kalma karekodsuz ürünlerin 1 Haziran 2010 tarihine kadar nasıl etiketlenecekleri konusu sistemde sıkıntıya yol açmakta ve hasta sağlığı açısından riskler yaratmaktadır. AİFD olarak sistemi kesinlikle erteletmek istemiyoruz, beklentimiz daha önce öngörüldüğü gibi sadece stoklardaki karekodsuz ilaç satışının yıl sonuna kadar satışına izin verilmesi ve eczanelerde elle etiketlenmesi talebinden vazgeçilmesi yönündedir. Bu durumda sıkıntı aşılacaktır. Bakanlığımızın sistemin başlangıcını değil de, kapanış tarihini tekrar gözden geçireceğini umut ediyoruz."

Kaynak: aifd.org.tr

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat