Çok basit bir soru; 23 milyon Türk, hiçbir sorun yaşamadan Facebook’a anında girip çıkabilirken, 23 bin eczacı neden Medula’da tıkanıyor?

Facebook kullanıcıları, günün her saatinde siteye girip çıkıyor, oyun oynuyor, video paylaşıyor.

Aynı iletişim altyapısı ve aynı bilgisayarlar üzerine kurulu Medula ise 23 bin eczacıyı sisteme ulaştıramıyor.

Olacak şey değil...

Medula; SGK ile bütünleşik ve eşzamanlı çalışan bilgi işlem sisteminin adı. Eczanelerin vazgeçilmezi, ilaca erişimi kolaylaştıran, kullanımı izleyen ve ilaç israfını engelleyen bilişim ayağı...

Devlet, özel, üniversite hastaneleri, diyaliz merkezleri ve daha birçok sağlık kuruluşunun verdikleri hizmet, kullandıkları tıbbi malzeme ve ilaçların bedelinin geri ödenmesi için Medula servislerini kullanmaları gerekiyor. Ancak sistem sağlıklı çalışmıyor ve herkes bir diğerini suçluyor.

Sistemi anlamak için roket mühendisi olmaya gerek yok. Bir yerlerde kurulu bilgisayarları, ağ üzerinden birbirine bağlıyorsunuz. Medula, herhangi bir sosyal paylaşım sitesinden daha karmaşık değil.

O halde neden çalışmaz?

Cevap; son derece basit ve bir o kadar da dramatik: Çünkü sistemin altyapısı "test edilmeden" hizmete alındı ve yanlış mimari üzerine kuruldu. Bu yazıyı bahane edip yeni server veya yazılımlara milyonlar harcanmasını istemem. İsteğim; Medula’yı bir an önce akıllı hale getirmek... Asla "çalışmıyor, eski ilkel yöntemlere geri dönelim" iddiasındakilere prim veremeyiz.

Medula’nın altyapısından sorumlu olanlar, "projenin düzgün çalışması için gerekeni yapmadan" SGK ve Sağlık Bakanlığı Medula’yı devreye almışlar.

Aile hekimliğinin devreye girmesi, doktorların ve hastanelerin Medula’yı giderek daha çok benimsemesi de bugünkü sorunları daha belirgin hale getirmiş.

Dün konuştuğum eczacı dostum; "hastaları mağdur etmemek için sabah erken geliyor ve gece mesaiye kalıyoruz" diyor ve talebini iletiyor; "lütfen bir an önce bu altyapı sorununu çözün."



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat