Kamu Emekçileri "Bütçeye Hayır" Dedi

KESK, TMMOB ve TTB'nin referandumuna katılan 650 bini aşkın kişinin yüzde 92'si 2007 bütçesine hayır dedi. Ekonomik ve sosyal hakları görmezden gelen bütçenin geri çekilmezse, kamu emekçileri 14 Aralık'ta bir gün süreyle hizmet üretmemeye hazırlanıyor.

BİA (Ankara) - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) 2007 bütçesinin geri çekilmesi için düzenlediği referanduma katılan 650 binden fazla kişinin yüzde 92,1'i "Bütçeye hayır" dedi.
Fotoğraf: Atılım Gazetesi
Meclis'in Dikmen Kapısı'nda bir araya gelen örgütlerin temsilcileri 13 Kasım'da başlayan referandumun sonuçlarını açıkladı; KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, oylamaya katılanların yalnızca yüzde 7,9'unun bütçeye evet dediğini söyledi: "Görüldüğü gibi kamu emekçileri, IMF'nin ihtiyaçları üzerinden şekillendirilen 2007 bütçesini reddetmiştir."

Meclis'te bütçeyle ilgili görüşmeler başlarken, kamu emekçileri bütçenin geri çekilmemesi durumunda 14 Aralık'ta bir gün süreyle hizmet üretmeyeceklerini söylüyor.

Bütçe emek haklarını, sosyal hakları görmezden geliyor

Kamu emekçileri, bütçenin geri çekilmesini ve sosyal hakları gözeterek yeniden düzenlenmesini istiyor.

Örgütler, bütçenin "tek taraflı" ve şu olumsuz özelliklere sahip olduğunu söylüyor:

* Emekçileri açlığa mahkum eden yüzde 3+3 ya da yüzde 4+4 zammı yeterli görüyor.

* Nitelikli ve ücretsiz kamu hizmeti için yeterli ödenek ayırmıyor.

* Sağlıkta yıkıma, eğitimde eşitsizliğe neden oluyor.

* Çalışanların mali, sosyal hakları ve çalışma koşullarının toplu sözleşme ile belirlenmesini engelliyor.

"Bütçede halk, emekçi yok" diyen KESK, TMMOB ve TTB'nin taleplerinden bazıları şöyle:

* IMF ve Dünya Bankası'nın "Yapısal Uyum ve İstikrar Programları" reddedilmeli. İMF ile yapılan Stand-by anlaşması iptal edilmeli, iç ve dış borçlar yeniden yapılandırılmalı. Ülke ekonomisiyle ilgili alınan bütün kararlar toplumun örgütlü kesimlerinin katılımıyla oluşturulmalı.

* Özelleştirme ve sosyal tesislerin satılması uygulamalarına son verilmeli.

* Kayıt dışı ekonomi derhal kayıt altına alınmalı, kaçak işçi çalıştırma, vergi kaçırma gibi suçlara ağır yaptırımlar getirilmeli, vergi denetimi artırılmalı.

* Bütçe kaynakları nitelikli kamu hizmeti üretmek için kullanılmalı. Herkese parasız, eşit, ulaşılabilir, nitelikli kamu hizmeti verilebilmesi için yeterli kaynak ayrılmalı. Bütçenin hazırlanmasında demokratik süreçler işlemeli, sendikalar, demokratik kitle örgütleri bütçe hazırlık süreçlerinde yer almalı.

* Uluslararası sözleşmelere uygun, toplu sözleşme ve grev hakkını içeren ve ortak örgütlenmeye olanak veren tek bir sendika yasası yapılmalı. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ve grev hakkı kullanılır hale getirilmeli.

* Ücret ve çalışma koşulları, toplu sözleşme hukuku çerçevesinde belirlenmeli.

* İş güvenceli istihdamı esas alan, çalışma yaşamını demokratikleştiren, yeni bir düzenleme hazırlanmalı, çıkarılmak istenen Devlet Memurları Kanunu Tasarısı geri çekilmeli.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat