KKİ Artışı sonrasında oluşan Stok Zararlarının Giderilmesi Hakkında…

Değerli Meslektaşımız,

Bilindiği gibi; SGK ile ilaç firmaları arasında bir süredir devam eden pazarlıklar 10.12.2010 tarihinde sonlanmış ve yeni iskonto oranları belirlenmiştir.

Buna göre ,17 Aralık 2010 Cuma günü yürürlüğe girecek tebliğ gereğince ;

*Depocuya satış fiyatı 3,56 TL’nin altında olan ilaçlar için perakende satış fiyatı (KDV Dahil) üzerinden %4 oranında indirim uygulanacağı,
*20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6,79 TL’nin üzerinde olan ilaçlara,referans fiyat alana kadar %32,5 (%11+ %21,5 ) referans fiyat aldıktan sonra  %20,5 (%11+ %9,5) iskonto uygulanacağı,
*Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için iskonto %32,5 (%11+%21,5),jeneriği olan orijinal ilaçlar için iskonto %20,5 (%11+%9,5) olarak uygulanacağı,
* Jenerik ilaçlar için %20,5 (%11+%9,5) iskonto uygulanacağı belirtilmektedir.
Türk Eczacıları Birliği’nin 10.12.2010 tarihli açıklamasında Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşme sonrasında ;
*Fiyat indirimlerinde uygulamanın başlangıcından önceki geçiş süresinin 5 iş gününden 15 iş gününe çıkarılacağı,
*Bu uygulama ve sonrasındaki fiyat düşüşlerinden oluşacak stok zararlarının telafisi için fiyatı düşen ilaçların ilaç takip sistemine kayıt edilmesi çözüm olarak sunulmaktadır.

Eczanelerdeki stok farklılıklarının belgesiz satışlardan değil yıllardır süregelen ilaç fiyat indirimleri ve KKİ artışlarından ortaya çıktığı tüm kesimlerce bilinmektedir.Bu nedenle TEB Merkez Heyeti’nce çaba gösterilmesi gereken doğru çözüm ;

1- Diğer sektörlerden farklı olarak eczanelere özel  sembolik bir vergilendirme ile stok düzeltme hakkının sağlanması zorunludur.Ancak bu koşul sağlandıktan sonra stok bildiriminden ve alış bildiriminden söz edilebilir.
2-Eğer kararname ile bir geçiş süresi sağlanacaksa; indirimlerin duyurulmasını takiben 45 günlük geçiş süresi ve bu süre boyunca eczanelere indirimli gelen ilaçların kurumlarca geçiş süresi boyunca bir önceki yüksek fiyatın geçerli olmasıdır.
3-Ayrıca ; Türk Eczacıları Birliği’nce yapılacak çalışmalar sonrasında 2010 yılı içerisindeki ilaç fiyat düşüşlerinin yıllık ortalaması yayınlanmalı ve eczaneler vergi dilimlerini bu indirim oranına göre belirleyebilmelidirler.

Eczanelerinde yıllardır bedelsiz kamulaştırmalar sonrasında önemli kayıplar yaşayan eczacılar , TEB Merkez Heyeti’nden eczanelerdeki kayıpların giderilmesi için daha gerçekçi ve ciddi çözümler beklemektedir.

Siz değerli meslektaşlarımızın,odamızca yeni bir duyuru yapılana kadar fiyatı düşen ürünleri ilaç takip sistemine kayıt yapmamalarını öneriyoruz.

Saygılarımızla,

İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat