İstanbul Eczacı Odası bu akşam saatlerinde (19: 58) yaptığı açıklamayla TEB’ i adeta “ FİİLİ” olarak yok saydı.
İEO yaptığı açıklamada TÜM eczacılara seslenerek yalnızca kendilerinden gelecek bildirimler doğrultusunda hareket etmelerini istedi.
İstanbul Eczacı Odası’ nın açıklamasını yayınlıyoruz:
İLAÇ TAKİP SİSTEMİ ÜZERİNDEN İLAÇ ALIM VE STOK BİLDİRİMİ YAPMIYORUZ!
Türk Eczacıları Birliği ile T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü bu akşamüzeri yaptıkları açıklamalarla eczanelerin stok zararlarının karşılanmasında izlenmesi gereken adımları kamuoyuna duyurmuştur.
Aynı gün başta İstanbul, Ankara ve İzmir Eczacı Odaları olmak üzere eczanelerin stok zararlarının karşılanmasında izlenecek yönteme karşı çıkan odalar yaptıkları açıklamalarda meslektaşlarını İlaç Takip Sistemi üzerinden alım şartları değişecek ilaçlar ile ilgili bildirim yapmamaları hususunda uyarmışlardır.
Türk Eczacıları Birliği eczacı odalarının uyarılarını ve İlaç Takip Sistemi uygulamasıyla ilgili olmazsa olmazlarını yok sayarak İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün yaptığı duyuru doğrultusunda ilaç alım ve stok bildirimi yapılmasını ısrarla önermektedir.
Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan açıklamada; fiyatı düşen ilaçların karekodlarının İlaç Takip Sistemine kayıt edilmesi suretiyle, fiyatı düşen bu ilaçların neden olacağı stok zararının depolar kanalıyla ilaç sanayi tarafından tam ve eksiksiz olarak ödenmesi ile ilgili düzenlemeler de İlaç Fiyat Kararnamesinde yayımlanması sonrasında yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.
Öncelikle belirtmek isteriz ki kamu kurum iskontosu artışları nedeniyle ilaçlarda herhangi bir fiyat düşüşü gerçekleşmeyecektir. Kamu kurum iskontolarındaki artış, eczane ilaç alım maliyetlerini etkileyecek ve eczanelerdeki KKİ taşıma zararını arttıracaktır.
Ayrıca yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere henüz ortada yayımlanmış bir İlaç Fiyat Kararnamesi yoktur. Bu kararnamenin içeriğinin ne olacağı belirsizdir. İlaç sanayisinin düzenleme sonrasında eczanelerin stok zararlarının karşılanmasında nasıl bir yol izleyeceği bilinmemektedir.
Türk Eczacıları Birliği’nin tüm bu belirsizlikler karşısında bir de stok düzeltme hakkı talebimizle ilgili henüz hiçbir somut gelişme yokken ısrarla meslektaşlarımızı İlaç Takip Sistemi üzerinden ilaç alım ve stok bildirimi yapmaya zorlamasını kabul etmek mümkün değildir.
İlaç Takip Sistemine ilaç alım ve stok bildiriminde bulunmaya başlamak, dağıtım kanallarının sistem içerisinde yer alması gerekliliğini ortadan kaldıracağı için eczanelerimize taşıyamayacakları yeni bir iş yükü getirecektir.
Stok düzeltme hakkı tanınmadan İlaç Takip Sistemi üzerinden yapılacak bir ilaç alım ve stok bildirimi eczanenin gerçek stoklarını resmileştireceğinden meslektaşlarımız hak etmedikleri halde büyük bir vergi ve ceza riski altında kalacaklardır.
Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra İlaç Takip Sistemine reçete girişlerinde yaşanan ve süregelen sorunlar (geçici karekodlarda yaşanan sıkıntı, sisteme kayıtlı olmayan ürünler, hatalı bildirilmiş ürünler, vb.) dikkate alındığında sağlıklı bildirim yapma zorluğu nedeniyle mağduriyetlerin yaşanması kaçınılmazdır.
Meslektaşlarımızın uğrayacakları stok zararlarını önlemek amacıyla sektörün tüm paydaşlarının uygun bulacağı farklı bir çözümü hayata geçirmek için yoğun görüşmelerimiz devam etmektedir.
Bu nedenle tüm meslektaşlarımızın sadece Odamızdan gelecek bildirimler doğrultusunda hareket etmeleri ve tarafımızca yeni bir açıklama yapılıncaya kadar kesinlikle ilaç alım ve stok bildirimi yapmamaları önemle rica olunur.
İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu