DANIŞTAY 10. Dairesi Sağlık Bakanlığının, karekodsuz ürün satışını 1 Haziran’da sonlandıran genelgesinin, son tarihi 1 Ocak 2011 olarak belirleyen yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle, genelgenin ilgili maddelerinin yürütmesini durdurmuştu.

 

Bu durumda son tarih, ilgili yönetmelik gereği 1 Ocak 2011 olması gerekirken, bakanlığın tavrı bu kararı engellemek yönünde. Bunun için bakanlığın iki yolu var; Danıştay İdari Davalar Kurulu’na, 10. Daire’nin kararına ilişkin itirazda bulunabilir, ya da uygulama tarihi yeniden 1 Haziran’a çeken ikinci bir genelge düzenleyebilir.

 

Eğer ikinci yola başvurup yeni bir genelge çıkarırsa, bu da yönetmeliğe uygun olmayacağı için eczacıların tekrar Danıştay’a itiraz hakkı doğacak. Diğer yolu izleyip Danıştay İdari Davalar Kurulu’na itirazda bulunur ve itiraz reddedilirse, 10. Daire’nin kararı kesinleşmiş olacak.

 

DANIŞTAY’IN geçtiğimiz hafta karekodsuz ilaç satışını yıl sonuna kadar uzatması kararının ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ, karekodsuz ilaçları "Kusurlu ürün" sayarak geri çekeceklerini ve bu ilaçların SGK tarafından satın alınmayacağını bildirdi.

 

Danıştay kararının ardından durum değerlendirmesi yapmak üzere bir araya gelen ilaç sektörü temsilcileri ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, görüşmede Danıştay kararını uygulamayacaklarının sinyallerini verdi.

 

Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Akdağ, 1 Haziran’dan itibaren karekodsuz ilaçların "Kusurlu ürün" sayılarak geri çekileceğini ve bu ilaçların SGK tarafından satın alınmayacağını ifade etti.

 

Danıştay’ın aksi yöndeki kararına rağmen karekodsuz ilaçların "Kusurlu ürün" sayılarak geri çekilmesini ve SGK tarafından karşılanmamasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden TEB yetkilileri bunun yeni bir hukuki süreç başlatacağını ve var olan kaosu derinleştireceğini ifade etti.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat