İlaç şirketlerine ceza yağdı.

Rekabet Kurulu, Roche'a 4.4 milyon, Eczacıbaşı'na 47 milyon ve Beşer Deposu'na 1.5 milyon YTL idari para cezası verdi. Rekabet Kurulu, soruşturma kapsamında "rekabeti engelledikleri" gerekçesiyle Roche, Eczacıbaşı İlaç ve Beşer Ecza Deposu hakkında yürüttüğü soruşturma kapsamında nihai karara vardı. Kurul, Danıştay yolu açık olmak ve gerekçeli karar daha sonra tebliğ edilmek üzere, "oyçokluğuyla" birbirine rakip olan Roche ve Eczacıbaşı İlaç'ın, SSK, devlet ve üniversite hastanelerinin 2004 yılı kytril ve setron ihalelerine, "aynı depo olan Beşer ile bu ihalelerin tamamına yakınına katılmalarının" rekabetın engellenmesine yol açtığına karar verdi. ŞİRKETLERDEN İTİRAZ Bu arada Eczacıbaşı İlaç'tan yapılan yazılı açıklamada, ''Rekabet Kurulu'nun kanıtına hiçbir biçimde katılmıyor. Kurul kararındaki iddia ve ithamların kesinlikle gerçeği yansıtmadığına inanıyoruz.” Dendi. Roche ise yaptığı açıklamada karara konu olan eylemlerinin hukuka uygun olduğunu bildirdi. Her iki firma da gerekçeli kararı aldıktan sonra yasal haklarını kullanacaklarını duyurdu.

TÜRK Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy: İlaç firmalarının Rekabet Kurulu tarafından cezalandırılmasının yasal süreçle bağlantısı yok. Geçmişte bazı örneklere bakarak bu tür kamuyu zarara uğratma girişimlerinin ilk olmadığını biliyoruz. Bu cezanın Rekabet Kurulu tarafından verilmiş olması caydırıcı özellik taşıması bakımından önemlidir. İlâcın, sağlığın bir piyasa metası haline geldiği ortamda ilaç firmaları bu tür kötüye kullanmalara tevessül edebilir. Yapılacak şey mümkün olduğunca kamusal bir sağlık sistemi ve kamusal denetime öncelik vermektir.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan: Rekabet Kurulu ilaç şirketlerinin devleti soyma iddiasından dolayı ilk açıklamasında Roche firmasını aklayıcı nitelikte açıklama yapmıştı. Daha sonra devam eden süreçte olay yargıya intikal etti. Olayın üzerine çok kararlılıkla giden savcının kararlılığı ve onun dışında sivil toplum örgütlerinin, kamuoyunun tepkileri, kamuoyu vicdanı, Rekabet Kurulu'nu ilk verdiği açıklamadan geri döndürmüştür. Rekabet Kurulu'nun ilk açıklaması kendi varlığını inkar eder nitelikteydi ve bu kurulun kimlerin hizmetinde olduğunu gösterir bir açıklamaydı. Bu son para cezası kararında kamu yararı vardır ve kurum gerçek işlevini yerine getirmiştir. Rekabeti engelleyen ve kamu zararına neden olan bir durum söz konusudur. Türkiye'de bu kadar yüksek rakamlı bir cezayı ilaç sektöründe görmüş olduk. Olumlu bir karardır.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat