İlaç firmaları iskonto sözünde durmayınca eczaneler zora girdi

İlaç firmaları kamu ilaç alımlarında eczanelere söz verdikleri iskontoyu uygulamayınca fatura eczacılara çıktı. 17 kalem ilacı kamuya indirimli satan eczanelerin zararı 5 milyon YTL.

Kamu ilaç alımı protokolü gereği söz verdikleri iskontoyu uygulamayan 5 ilaç firması, eczaneleri 5 milyon YTL zarara soktu. 17 kalem ilacı eczanelere indirimsiz veren firmalar, eczanelerin uyarılarına karşın fiyatlarını düzeltmedi. Firmaların gerekçesi ise son dönemde yapılan değişiklikler sonucunda iskonto yapılması gereken çoğu ilacın geri ödeme listesi dışına çıkarılması. Bu yüzden daha önceden yapılmış anlaşmaların yükü de eczanelerin sırtına biniyor. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan'a göre bunun gibi zararlar yüzünden küçük ve orta ölçekli 19 bin eczaneden binlercesi gizli iflasın eşiğine geldi. Kaplan, eczanelerin toplam zararının 5 milyon YTL'nin üzerinde olduğunu kaydederken küçük işletmeler için bu rakamın önemli olduğunu söyledi.

Her yıl sosyal sigortaların geri ödeme kurullarıyla masaya oturan eczacılar, kamu ilaç alımlarında belli iskontolar yapmak üzere, protokole imza atıyor. 2006 protokolünde de eczacılar yüzde 3,5'lik iskonto oranlarını yüzde 4,5'e yükselterek devletin tasarrufuna katkıda bulundu.

Eczaneler bu imzayı atarken ilaç firmalarından da aldıkları iskonto sözüne güveniyorlardı. Yaptıkları anlaşmaya göre kamunun satın aldığı ilaçlar için firmalar yüzde 4 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda indirim yapacaktı. Ancak yıl sonu yaklaşırken hala iskontoya yanaşmayan firmalar, eczaneleri zor durumda bıraktı. Eczaneler kamuya anlaştıkları gibi indirimli ilaç verirken ilaç firmalarından alamadıkları iskontoyu da ceplerinden karşılamak zorunda kaldı. İsse International, Bilim İlaç, Bayer Türk, Intendis ve Schering'e ait ilaçlar için firmaları defalarca uyaran eczacılar, hiç bir düzeltme yapılmadığı için zarar etmeye devam ediyor. Bu iddialarla karşı suskun kalmaya çalışan ilaç firmalarının yetkilileri ise Sağlık Bakanlığı'nın fiyat kararnamesindeki kararlara uyduklarını ve dolayısıyla da bir protokol ihlalinin söz konusu olmadığını belirtti. Bilim İlaç Pazarlama Direktörü Okan Öncel ise kurum iskontosunun Hyalgan gibi geri ödeme kapsamına çıkan ürünler için uygulanmadığını dile getirdi. Öncel, Antepsin adlı ilacın da referans fiyatın altında satıldığı için iskonto kapsamına girmediğini, bununla ilgili de Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını söyledi.

Orta ölçekli eczaneler zorda

Sosyal güvenlik kurumları, sanayiciler ve eczacıların bir anlaşma yaptığını hatırlatan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, "Protokole göre firmalar kuruma söz verdikleri yüzde 4-11'lik ıskontoyu eczane aracılığıyla yapacaktı. Ama bazı firmalar bu taahhütlerini yerine getirmiyor. Fatura da eczacıya çıkıyor" dedi.

Kaplan, söz konusu 5 firma dışında da protokole uymayan başka firmalar da olduğunu kaydetti. Eczacıların iskonto protokolünde ilaç firmalarının imzası bulunmadığı için hukuki bir yaptırım da uygulanamadığını belirten Kaplan, sadece eczaneleri reçeteleri karşılarken bu ilaçlara dikkat etmeleri yönünde uyarabildiklerini söyledi. Kaplan eczanelerin provizyon sistemi nedeniyle kalem kalem inceleme imkanı olmadığı için görünmeyen zararların farkında olmadıklarını dile getirirken de binlerce eczanenin gizli iflasla karşı karşıya olduğuna işaret etti. Kaplan özellikle de küçük ve orta ölçekli eczanelerin zor durumda olduğuna dikkat çekti.





Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat