SAĞLIK Bakanlığı’nın İlaç Takip Sistemi (Karekod) uygulamasına geçiş için ilaç firmalarına verdiği süre bir ay daha uzatıldı. Yeni uygulama kapsamında karekodsuz ilaçların satışına izin verilmezken, 1 Temmuz itibariyle başlayacak uygulamanın ciddi mağduriyetlere neden olacağını açıklayan Antalya Eczacılar Odası ve hasta hakları dernekleri, 1 aylık geçiş sürecinin 2011 ’e kadar uzatılmasını istedi.

 

Antalya’daki eczane sayısının 1000 olduğunu söyleyen Antalya Eczacı Odası Başkanı Cihan Dinç, bu eczanelerde satılan ilaçların yüzde 60’ının İlaç Takip Sistemi dışında kaldığını vurguladı.

 

Tam bir kaos yaşanacak

Dinç, "Karekodu olmayan ilaçları satamadığımız için hasta ile eczacılar arasında tam bir kaos başlayacak. Sisteme uygun ilaçların elimize ne zaman geçeceğini ise bilmiyoruz" dedi. Türkiye’nin asrın sağlık skandalı ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Dinç, "Yani vatandaş bir anlamda ölüme terk edilecek. Ama bunun sorumlusu meslektaşlarımız değil, böyle bir geçişi bu kadar dar bir süreye sığdırmaya çalışan ilgili bakanlıklardır" dedi. Geçiş sürecinin 2011 yılına kaydırılması gerektiğinin altını çizen Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Genel Başkanı Nuri Özkul ise bu talebe karşı çıkılmasının hastaları mağdur edeceğini söyledi.

Engellenemez

"Kimse vatandaşın ilaca ulaşma hakkını elinden alamaz" diyen Özkul, "Bir gün bile ertelenemeyecek ilaçlar bile karekod uygulamasının dışında kalıyor. Uyarılarımız dikkate alınmazsa binlerce hasta mağdur edilecek" dedi.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat