Halkın sağlığından tasarruf edilir mi?

BELGİN TORAMAN ANKARA
AKP ile CHP, kanser ilacının geri ödeme listesinden çıkarılışının ardından karşı karşıya geldi. Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı "tasarruf tebliği"ni eleştiren ve yetkilileri halkın taleplerine duyarsız kalmakla suçlayan CHP'li Muzaffer Kurtulmuşoğlu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Meclis gündemine alınan ve tartışmalara konu olan kanser ilaçlarının geri ödeme listesinden çıkarılışı, muhalefet ile hükümeti karşı karşıya getirdi. Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu da 19 Eylül tarihli yazısında, Roche firmasının kemo-terapi tedavisi gören hastaların kullandığı Neupogen adlı ilaca ait beyanlarda "referans ülke fiyatları"nı tam bildirmemiş ya da yanlış bildirdiğini ve ardından Roche'un cezalandırılması kararıyla ilacı ödeme listelerinden çıkarıldığını belirtti.

'KİMDEN GÖRÜŞ ALDINIZ?'
Maliye Bakanlığı, kanser ilacını geri ödeme listesinden çıkaranların bilimsel kurul olduğu ısrarını sürdürürken, CHP ise bu iddiayı bahane olarak nitelendirdi. CHP Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, Maliye Bakanlığı'nın bu kadar ciddi bir konuda meslek kuruluşlarının görüşlerine başvurmadığını söyledi ve Bakanlığın IMF direktifleri doğrultusunda hareket ederek halkın sağlığını hiçe saydığını ifade etti. Kemoterapi gören hastalar için hayati bir önem taşıyan Neupogen adlı ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasının tasarrufla açıklanamayacağını belirten Kurtulmuşoğlu, "Kanser gibi tedavisi güç bir hastalığın tek ilacını bedeli ödenecek ilaç listesinden çıkarmak hastaların tedavisinde büyük bir aksaklığa neden olacaktır. Bu ilacın listeden çıkarılmasında hangi kamu yararından söz ediliyor? Tasarruf kanser ilacından yapılamaz. Halkın sağlığından tasarruf, kabul edilebilir bir durum değildir" dedi. Kurtulmuşoğlu, konunun asıl muhatabının Sağlık Bakanı Recep Akdağ olduğunu söyledi.

BAKAN AKDAG'A SORULAR
CHP'li
Muzaffer Kurtulmuşoğlu'nun Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

»Bakanlığınız, listeyi hazırlanırken ilgili meslek kuruluşlarından görüş almış mıdır?

»Neupogen adlı ilacın yerine kullanılacak başka bir ilaç üretiliyor mu? Üretiliyorsa bu ilaç geri ödeme listesinde yer alıyor mu?

»Halkın sağlığını ilgilendiren bir konuda tasarrufa gitmek ne kadar doğrudur?"

'Kanser ilacı skandalının perde arkası'
Kendisi de kanser tedavisi gören Ali Bayramoğlu'nun 19.09.2006 tarihli Yeni Şafak gazetesindeki 'Kanser ilacı skandalinin perde arkası' adlı yazısında bedeli ödenmeyen kanser ilacıyla ilgili şöyle deniyor:

Neuprogen... Bakanlığın bu ilacı yasaklamış olması inanılır gibi değildi açıkçası. Prof. Dr. Coşkun Tecimer piyasada Neuprogen'in, Gra-nocyte adını taşıyan bir muadili olduğunu, bu ilacın SSK ve Emekli Sandığı hastalarında kullanılması için talimat verdiğini söylüyordu... Peki o zaman neden Sağlık Bakanlığı insanları ve doktorları tek bir ilacı kullanmaya mecbur bırakıyordu? Neupogen yıllardır kullanılan, sonuç vermiş, tedavide hekimlerin en güvendiği ilaç değil miydi? Ayrıca Neupogen Roche ürünüydü, Granocyte ise Eczacıbaşı... Peki bu durumda devlet haksız rebaket üretmiş olmuyor muydu?

Bu sorularla bakanlığa yöneldik... Bir ölçüde tatmin edici bir yanıt aldık. Eczacıbaşı firması kamuya, yani, SSK ve Emekli Sandığı'na ilacı yüzde 40 indirimli veriyordu. Yine de bakanlığın aradaki fiyat farkını ödemek suretiyle isteyenlerin Neupogen kullanıma kapı açması gerekirken, açmıyordu... Peki neden? Neden sorunun yanıtı aslında "kanser ilacı skandah"nın gerçek perde arkasını yansıyor... Roche firması Neupogen adlı ilaca ait beyanlarda "referans ülke fıyatları"nı tam bildirmemiş ya da yanlış bildirmişti. Örneğin 10 ampul içeren kutuya Batı ülkelerindeki 5 ampullük fiyatı referans göstermişti, yani ilaç böyle etiketlenmiş, ortalama 200 milyon yerine hasta ve kurumlar ortalama 400 milyon ödemek zorunda kalmışlardı. Bakanlık bunu fark edince, Roche fiyatı normal sınırlarına çekmek zorunda kalmıştı. İş burada da bitmemişti. Teşfiş Kurulu'nun raporuna göre bakanlık, kendisine bağlı kurumlara yüksek fiyatla satılan ilacın gerçek fiyatını esas alıp, aradaki 1 milyon 471 avro'yu Roche'tan talep etmişti. Roche bu farkı ödemeyi reddedince bakanlık dava açmıştı. Ardından Roche'un bir tür cezalandırılması kararı geldi ve Neupogen ödeme listelerinden çıkarıldı. Son aldığımız haber ise Roche'un şimdi bakanlığın istediği farkı ödemek için başvuruda bulunduğu, ayrıca Neupogen'i bedava dağıtma kararı aldığı yönünde...

Peki sormak gerekmez mi, neden bakanlık bunları doğrudan bir şekilde açıklamıyor ya da bilgi notu olarak basına ulaştırmıyor, insanların panik olmasına, Sağlık Bakanlığı'na öfke kusmasına yol açıyor? Bakanlık parasını aldıktan sonra muhtemelen Roche'ta yüzde 40'lık indirime yanaşacaktır... Bakanlığın işi bunu sağlamak ve açıklamak olmalıdır.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat