HALKIN SAĞLIĞI İLE OYNAMAYA İLAÇLA DEVAM! ..
Sağlık bakanlığı halkın sağlığı ile oynamaya devam ediyor. Kamu hastanelerini hizmet sunamaz hale getirecek olan 1 Temmuz tarihli tebliğin ardından, 120 kalem ilacı, bedeli ödenecek ilaçlar kapsamından çıkaran tebliğ Maliye Bakanlığı tarafından yayınlandı.
Bu tebliğ ile en geniş toplum kesimlerinin yaygın kullandığı ilaçlar ödeme kapsamı dışına çıkarılmıştır. 1 Ağustos'tan itibaren üst-alt solunum yolu enfeksiyonlarında, soğuk algınlığında yaygın kullanılan ekspektoran (öksürük şurupları) şuruplar, soğuk algınlığı ve grip ilaçları, kemik erimesi ilaçlar, beslenme bozukluğunda kullanılan B-D-E vitaminleri, kalsiyum ve çinko preperatları ödeme kapsamında olmayacaktır.
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre; ülkemizde işsizlik oranı yüzde %10.9, 4 kişilik hane halkının yoksulluk sınırı ise 429 YTL' dir. ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı' kapsamında uygulanan politikalarla, doğu-batı, kır-kent, zengin-yoksul arasındaki sağlıkta eşitsizlikleri artmıştır. Sağlık hizmetlerine erişmenin cepteki paraya endekslendiği ülke sağlık ortamında, sağlık ocaklarına yerleştirilen yazar kasadan (9.5 YTL' yi ödeyemeyen) sonra muayene olamayan halka, tebliğ ile ilaçlarını da cebinden öde denilmektedir. Gelir düzeyi düşük olan geniş toplum kesimlerinde beslenme yetersizliğinden genç-çocuk ve gebe kadınların ihtiyacı olan vitamin, kalsiyum ve çinko preperatlarının kapsam dışına çıkarılması önlenebilir hastalıkların ilaç kullanamamaktan dolayı ilerlemesine neden olabilecektir. Kronik hastalıkların ise hem insan yaşamını riskte atacağı, hem de sağlık harcamalarını arttırdığı bilimsel bir gerçektir.
Hükümet Sağlıkta Tasarrufla(!) Cepten Harcamayı Daha da Arttırmak İstiyor!
IMF' nin sağlıkta tasarruf edin direktifinden sonra kolları sıvayan Hükümet; neredeyse her gün çıkardığı tebliğ ve yönetmeliklerle cepten yapılan harcamaları arttırarak, aslında Genel Sağlık Sigortasına geçişi hızlandırmak istiyor. Amaç: sağlık hizmetlerinden bu ülkede yaşayan her yurttaşın eşit-ücretsiz-nitelikli olarak yararlanması gerektiği gerçeğini unutturarak, sağlıklı yaşamak isteyenin cepten harcama yaptığı, piyasa merkezli sağlık sistemini yerleştirmek. Sık kullanılan ve maliyeti yüksek olmayan bu 120 kalem ilacın karşılanmaması, aynı zamanda hekime başvurmadan bilinçsiz ilaç kullanımını besleyecek ve ilaçların marketlerde satılmasına da zemin hazırlayabilecektir.
Soruyoruz?
Bedeli 1.5-2 YTL' lik ilaçlar neden liste dışına çıkarılıyor? Bu uygulama Cüneyt Zapsu tarafından isim hakkı alındığı iddia edilen, Amerikan For-you gibi bazı mağazalar zincirinin ‘tezgah üstü' ilaç satışına hazırlandığı bir döneme rastlaması son derece düşündürücüdür. Yurt dışında bu mağazalarda tezgah üstü ilaçlar (devletin ödemediği ilaçlar) satılmaktadır. Listeden çıkarılan ilaçların böyle bir projeyle ilgisi var mıdır?
Hatırlatıyoruz!
- Fatma Özcan Kuş Gribinden değil, parasızlıktan hastaneye geç başvurduğu için, - Kaan bebek kar edilmediği için getirtilmeyen ilaçsızlık yüzünden öldü.
-Hastanelerde performans devrinin başlatılmasından, hizmetlerin taşeronlaştırılmasının artmasından bu yana toplu bebek ölümlerinde artış görülmektedir.
Hükümet; önce hayati hastalıkların önlenmesinde, tedavisinde kullanılan ilaçları, ithal serumları şimdi ise yaygın ve tedavisi basit hastalıklarda kullanılan ilaçları kapsam dışına çıkardı. Halka; yakında hiçbir ilaç karşılanmayacak, başınızın çaresine bakın denilmek isteniyor.
Hükümeti bir kez daha uyarıyoruz. Sağlık bir oyun değildir. İnsanlarımızın yaşamına mal olabilecek politikalardan derhal vazgeçmelidir! 11.07.2006
MERKEZ YÖNETİM KURULU