Fahiş kar için sahte hasta ve hastalık iddiası

   

NEZAHAT ALKAN

Müfettiş raporları uyarınca 13 Ağustos 2004'te Roche ilaç şirketinin merkezine yapılan polis baskınında çok sayıda belge ve disketle birlikte yönetici ve çalışanların e mail yoluyla yaptıkları yazışmalara da el konulmuştu.

İncelenen belge ve disketlerdeki delillerle, Roche hakkında kamu kuruluşlarını 1.5 milyon euro zarara uğrattığı için dava açılırken, el konulan yüzbinlerce yazışma ise şifrelere ulaşılamadığı gerekçesiyle beklemeye alınmıştı.

Sonunda ulaşılabilen şifreler sayesinde yüz binlerce e mail yazışmasının incelenmesini tamamlayan polis korkunç iddialarla dolu 31 sayfalık bir tutanak hazırladı.

İstanbul Emniyeti'ne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden ikisi komiser 10 polisin bir yıldan fazla süren incelemesi sonunda hazırlanan tutanakta çok uluslu ilaç şirketi Roche hakkında "sahte sağlık taramaları ve sahte araştırmalar yaptırarak sahte hastalıklar üretiyor, böylece gerçekte hasta olmayan insanlara binlerce ilaç satışı yapıyor," iddiasına yer veriliyor. İddiaya temel teşkil eden cümle ise şu: "Herhangi bir kasabamızda ve ilçemizde, anlaştıkları bir doktorumuz vasıtasıyla gizli gizli sağlık taramaları düzenledikleri, sonucunda da yeni hastalar ya da hastalıklar türeterek sadece ilaçlarının reçetelenmesini sağladıkları görülmüştür."

Ancak polis tutanağındaki iddialar bununla da sınırlı değil. Tutanakta 6 ayrı başlıkta toplanan çok uluslu ilaç şirketi Roche'la ilgili iddialar da şöyle sıralandı:

Ecza depolan tarafından Roche firmasına hitaben kesilen "Hizmet Faturaları" ile vergi kaçırıldı, haksız kazanç elde edildi.

» Roche çalışanları ilaç tanıtımı yaparken yönetmeliklere aykırı davrandı, doktorlara rüşvet vererek ilaçlarının yazılmasını sağladı.

» Hastane ve sağlık ocakları ile gizli anlaşmalar yapalarak sağlık taramaları yapıldı, sonuçta kendi ilaçlarının yazılması sağlandı.

» Hastane başhekim ve başeczacılarına rüşvet vererek ihale almaya çalışıldı.

» Doktorların bilimsel çalışmalarına maddi destek karşılığı Roche ilaçlarının reçetelenmesi sağlanmaya çalışıldı.

31 sayfalık tutanakta belirlenen suçlara ilişkin ayrı ayrı değerlendirmeler yapılırken suçun işlendiğine örnek oluşturan mailler de aynen aktarıldı.

İddialara kaynaklık eden yazışmaların incelenme öyküsü de hayli ilginç. Alınan bilgiye göre iki yıl önceki Roche baskınında ele geçirilen elektronik posta yazışmaları farklı bir teknoloji kullanıldığı için uzun süre çözülemedi. Kaçakçılık Ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na çözüm için gönderilen kartuşların şifreli olduğunun anlaşılması üzerine polis Roche'dan şifreleri istedi. Firmanın şifreleri polise bildirmemesi ve aradan uzun zaman geçmesi üzerine savcılık kanalı ile mahkemeden şifrelerin bildirilmesi kararı çıktı. Roche elektronik postaların şifresini mahkeme kararından sonra göndermek sorunda kaldı. İleri teknoloji Suçları ve Bilişim Sistemleri Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan rapor ve şifre çözüm aşamalarına ilişkin bilgiler de ayrıca, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu tarafından tutanakla birlikte yazılı olarak savcılığa bildirildi. Ekizoğlu yazısında şifreler çözüldükten sonra yüzbinlerce elektronik postayı tek tek incelediklerini kaydetti.

Şok yaratan tutanak, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı Nazmi Okumuş tarafından Roche ile ilgili ana davanın sürdüğü 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Savcı Okumuş, 88 Roche çalışanının suç unsuru içeren toplam 416 elektronik postanın suç delil niteliği taşıdığı değerlendirmesinde bulunarak mahkemeden gereğinin yapılmasını talep etti.

www.eczacininsesi.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat