BASIN BÜLTENİ


ECZACILARDAN REKLAM KURULU’NA TAM DESTEK

Gıda takviyesi ürünlerin basın yayın organlarında reklamının yapılmasının halk sağlığı üzerinde ciddi tehlike yaratabileceğini ve reklam yoluyla kontrolsüzce kullanımını artırabileceğini vurgulayan Reklam Kurulu açıklamasını sonuna kadar destekliyoruz.

Değerli basın mensupları,


Türk Eczacıları Birliği olarak, gerek yaptığımız basın açıklamalarıyla gerekse yürüttüğümüz projelerle, vatandaşların rahatlıkla ulaşabileceği bitkisel içerikli gıda takviyesi ürünlerin yaratacağı ölümcül sonuçlara kamuoyunun dikkati çekmeye çalıştık. Bakanlıklar düzeyinde yaptığımız görüşmeler ve resmi başvurularla da, bir denetim mekanizmasının olmadığı bu konunun yasal yollardan çözümlenmesi için çözüm önerilerimizi sunduk. Çünkü, bu ürünlerin,  olumsuz etkileri göz ardı edilerek, basın-yayın organları aracılığıyla halka “asrın mucizesi” gibi lanse edilmesi biz sağlıkçıları çok uzun yıllardır tedirgin ediyordu. Reklam Kurulu’nun,  üzerinde hassasiyetle durduğumuz bu konuyla ilgili yaptığı açıklamayı da bu anlamda çok önemsiyor ve destekliyoruz.


Reklam Kurulu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi web sitesinde geçtiğimiz günlerde yayınladığı basın bülteninde, gıda takviyesi ürünlerin reklamının yapılmasının hem yasak hem de halk sağlığına karşı çok ciddi bir tehdit olduğunu belirtmiştir. Açıklamada ayrıca, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylı” gibi ifadelerin çoğu zaman gerçeği yansıtmadığının, böyle bir onay olsa bile bunun sadece ithalat iznini gösterdiğinin, söz konusu ürünün bahsedilen etkiyi gösterdiğine ilişkin bir onay olmadığı da vurgulanmıştır.

Değerli Basın Mensupları,


Son dönemlerde, “gıda takviyesi” adıyla piyasaya sürülen ürünlerin “zayıflamaya ya da kilo almaya yardımcı olduğu, cinsel performansı artırdığı, başta kanser olmak üzere birçok hastalığı önleyebileceği hatta tedavi edebileceği” yönündeki reklamların çeşitli medya organlarında önemli ölçüde yer almasını endişeyle takip etmekteyiz. Bu vesileyle yeniden hatırlatmak istiyoruz ki, ister kimyasal ister bitkisel içerikli olsun her ilaç, kontrolsüz kullanıldığında hastanın hayatını tehdit edecek derecede ciddi yan etkiler ortaya çıkarabilir. İlaçlar, uzman kontrolü olmadan tüketildiğinde ve besin ya da içeceklerle etkileşime girdiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. Uygun doz ve doğru kullanım biçimi çok önemlidir. Aksi halde ortaya çıkabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmanın tek yolu, bu tür ürünleri doktor tavsiyesiyle ve mutlaka eczacı danışmanlığında tüketmektir.


Öte yandan, kullanırken son derece hassas olunması gereken bu tarz ürünlerin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılıyor olması ise başka bir önemli sorundur. Zira, her ne kadar takviye adıyla alınsa da bu ürünler aynı zamanda bir ilaçtır. Bu ürünlerin ruhsatının da mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesi, takibinin de yine aynı Bakanlık tarafından yapılması artık bir zorunluluk olmuştur.  Özellikle son zamanlarda tamamen ticari çıkarlar doğrultusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ruhsat alarak bitkisel ürün veya gıda takviyesi adı altında piyasaya sokulan ve bu doğrultuda değişik medya organlarında çeşitli reklam ve ilanlarla sıklıkla  “tamamen doğal”,”“tamamen bitkisel”, “Bakanlık onaylı” , “Tedaviyi destekleyici” gibi tanımlamalarla özdeşleştirilmeye çalışılan bazı ürünlere ilişkin halkımızı bir kere daha uyarmayı gerekli görmekteyiz.


Bazı üreticiler ve ithalatçılar, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması gereken etken maddeyi/maddeleri içeren ürünleri hakkında ruhsat başvurularını, ürün içeriğinin bitkisel olduğu iddiası ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na yapmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise, mevzuat ve teknik sorunlar nedeniyle içerik tespiti yapmadan, beyana dayalı ruhsat vermektedir.  Bu durum, halk sağlığını gün geçtikçe artan oranda tehdit altında bırakmaktadır.


Reklam Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklama da gösteriyor ki; biz sağlık profesyonellerinin bugüne kadar duyduğu endişeler kesinlikle yersiz değildir. Telafi edilemeyecek sağlık sorunlarına davetiye çıkarmamak için gıda takviyesi adı altında satılan bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması ve sadece eczanelerden halka ulaştırılması konusunda gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
MERKEZ HEYETİ

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat