MSD ilaçları Doğu Avrupa, Afrika ve Ortadoğu Kıdemli Direktörü Jeffrey Kemprecos, Türkiye'nin dünyadaki 100 milyar dolarlık yenilikçi ilaç pazarından 1 milyar dolar alabileceğini, ancak gerekli adımların mutlaka atılması gerektiğini söyledi.

Kemprecos, Boston MSD Araştırma Laboratuvarında düzenlenen basın toplantısında, yenilikçi ilaç yatırımları konusunda Türkiye'nin potansiyeli ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin yenilikçi ilaç yatırımlarını çekebilecek potansiyeli bulunduğunu, ancak bunun için bazı düzenlemelere gereksinim olduğunu kaydeden Kemprecos, "Türkiye'de devlet kurumları ile yenilikçi ilaç yatırımcıları arasında yeterince diyalog kurulamıyor. Bu diyalog kurulduğu takdirde Türkiye yatırımcıların ilgi odağı haline gelebilir" dedi.


Yatırım
İçin Talepler

Dünyada, yenilikçi ilaç sektörünün Ar-Ge yatırımlarının 100 milyar doları bulduğunu, Türkiye'nin bu pazardan sadece 40 milyon dolarlık pay alabildiğini belirten Kemprecos, ilaçların ruhsatlandırma ve geri ödemeye alınma sürecinin uzun olması, fikri haklardaki düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle Türkiye'nin yeterince yatırımcı çekemediğini söyledi.

Türkiye'de bu konuda son zamanlarda bazı adımlar atıldığını, klinik araştırmalar yönetmeliği çıkarıldığını hatırlatan Kemprecos:

"Türkiye'de yenilikçi ilaçlara erişim 5 yılı buluyor. Türkiye'de hastalar yeni ilaçlara AB ve ABD'den 4 yıl sonra ulaşıyor. Türkiye, dünyadaki 100 milyar dolarlık yenilikçi ilaç pazarından 1 milyar dolar alabilir. Ancak gerekli adımlar mutlaka atılmalı" ifadesini kullandı.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat