DİSK, kurucularından Nebioğlu'nu da yitirdi

DİSK, kurucularından Nebioğlu'nu da yitirdi
Kemal Nebioğlu, 1965'de TİP'den milletvekili seçilerek Meclis'e girdi.
İstanbul'da yaşama veda eden eski DİSK genel başkanlarından Kemal Nebioğlu, 15-16 Haziran'ın, ilk kitlesel 1 Mayıs'ın ve '20 Mart Faşizme İhtar Direnişi'nin mimarlarındandı

ERTUĞRUL MAVİOĞLU İSTANBUL - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kurucusu Kemal Nebioğlu, seksen yaşında bir süredir mücadele ettiği kansere yenik düştü. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul'da yaşama veda eden Nebioğlu için "İşçi sınıfının kazanımlarının altındaki imzada, onun önemli payı vardır" dedi. Yazar Çetin Altan da, 1965 yılında parlamentoda birlikte mücadele verdiği Nebioğlu'nu "Yürekli ve temsil ettiği sınıfa layık bir insan" diye tanımladı.
DİSK, beş kurucusundan hayatta kalan son sendikacıyı da yitirdi. Nebioğlu'nun ölümü, işçi, sendikacı ve sosyalist çevrelerde büyük üzüntüye neden oldu. 1926'ta Rize'de doğan Nebioğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki eğitimini yarım bıraktı. İstanbul'da metal iş kolunda presçi olarak çalışma hayatına atılan Nebioğlu, garsonluk, boyacılık gibi işlerde de çalıştı. Sendika dünyasına ilk adımını, OLEYİS'te (Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçileri Sendikası) sekreterlik görevini üstlenerek attı. Daha sonra İstanbul İşçi Sendikaları Birliği Sekreterliği'ne atanan Nebioğlu, 1956 yılında Türkiye Petrol-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcılığına, ardından da Türkiye Gıda, Otel, Lokanta İşçileri Sendikası Genel Sekreterliğine seçildi. Sendikaları tabanın denetimine açarak sendika ağalığını önlemek amacıyla "İşyeri İşçi Konseyleri" oluşturulmasında önderlik etti. Nebioğlu, 1961 yılında Türkiye İşçi Partisinin (TİP) kurucuları arasında yer aldı. 1962 yılında TİP'in genel sekreteri olan Nebioğlu, 1965 genel seçimlerinde Tekirdağ milletvekili olarak parlamentoya girdi. 1967 yılında DİSK'i kuran 5 sendikacıdan biri olan Nebioğlu, 1975'te de Sosyalist Devrim Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. Nebioğlu, 12 Eylül sonrasında DİSK davasında idam talebiyle yargılandı ve dört yıl cezaevinde tutuklu kaldı. 10 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan ancak askeri yargıtay kararı ile beraat eden Nebioğlu, 1992 yılında DİSK Genel Başkanı seçildi. 'Uyan' adlı bir şiir kitabı bulunan Nebioğlu'nun cenazesi 14 Ağustos Pazartesi günü İstanbul'da toprağa verilecek.

'Mücadele adamıydı'
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "12 Eylül'de tutuklandıktan sonra Kemal Nebioğlu ile dört yıl cezaevinde aynı komünde yaşadık ve içtiğimiz su ayrı gitmedi. Aktif sendikacılığı bıraktıktan sonra da önemli karar almamız gerektiğinde ona danışırdık" dedi. Çelebi, işçi sınıfı sendikacılığının son çınarlarından Nebioğlu'nu şöyle anlattı:
"İşçi sınıfının kazanımlarının altındaki imzada Nebioğlu'nun önemli katkısı vardır. Mücadele tarihimizin dönüm noktaları olarak anılan, 1970'deki 15-16 Haziran Direnişi, 1976'daki ilk kitlesel 1 Mayıs, 1978'deki 20 Mart Faşizme İhtar Direnişi, onun büyük emeği ile gerçekleştirilmiş eylemler arasında. Bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde önemli rolü oldu. Emekçilerin sesini, hem parlamento, hem de işçi sınıfının kürsüsünden duyurdu. Egemenlere karşı çıkmanın bedelini ağır bir biçimde ödedi. Çok işkenceler gördü ve idamla yargılandı. Demokrasi mücadelesinde bedeller ödenir ama o, bu uğurda sağlığını kaybetti. Küçük cüssesiyle, yüreği ve bilinci gerçekten büyük bir dirençle dolu, çok düzgün bir insandı."



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat