Türk Eczacıları Birliği
Merkez Heyeti Başkanlığı’na
ANKARA
Sağlık bakanlığı ilaç eczacılık genel müdürlüğünün 02.03.2010 tarih ve 2010/12 genelgesiyle 01.06.2010 tarihi itibariyle, piyasadaki tüm ürünlerin karekodlu olarak işlem görmeye başlayacağı bildirilmiş ancak Danıştay 10. Dairesi 2010/2527 sayılı kararı ile ilgili genelgenin bu hükmünün yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Gerek Danıştay kararı gerekse de piyasadaki ürünlerin tamamının karekodlanamaması nedeniyle anılan uygulama 01.07.2010 tarihine ertelenmiştir. Gelinen noktada, mevcut yöntemlerle piyasadaki tüm barkodlu ürünlerin 01.07.2010 tarihine kadar karekodlanamayacağı açıkça görülmektedir. Eczacılık alanında ciddi bir belirsizliğe ve karmaşaya neden olan bu durum karşısında, acil ve radikal bir çözüme ihtiyaç duyulmaktadır.
Karekodsuz ürünlerin bildiriminin Türkiye genelinde merkezi bir sistemle yapılması, sistemin sağlıklı işleyebilmesi açısından oldukça önemlidir. Üyelerin bireysel bildirim yapmasından ziyade, TEB ‘nin sorumluluk alarak bu sıkıntılı süreçte meslektaşlarımızın yanında yer alması olmazsa olmaz bir zorunluluk olarak görülmektedir. Bu yöntemle, her bir firma bildirimi için bütün eczanenin elden geçirilmesi gibi bir eziyetin yaşanması engellenmiş olacaktır.
Mevcut sürecin en az zararla atlatılması yönünde Trabzon Eczacı Odası olarak çözüm önerilerimiz şunlardır:
1)Karekod içermeyen ürünler, Bölge Eczacı Odalarının hazırlayacağı ve web sayfalarına koyacakları bir ‘’ürün bildirim modülü’’kullanılarak üyeler tarafından sisteme kaydedilir. Elde edilen bu veriler bölgede faaliyet gösteren dağıtım kanalları ile paylaşılır. Bildirimler, depolar veya Bölge Ecza Odaları tarafından ilaç firmalarına ve aynı zamanda kontrol amacıyla TEB’ne iletilir. Depoların, ilaçların firmalara bildirimi ve bildirimi yapılan ilaçların geçici karekodlarının eczanelere gönderilmesi aşamasında, Bölge Eczacı Odaları ile koordineli bir çalışma yapılır.
2)Karekod içermeyen ürünlerin bildirimi, bölgelerde faaliyet gösteren dağıtım kanallarının hazırlayacağı bir modül ile ilgili depolara yapılır. Bu ürünlerin firmalara bildirimi ve geçici karekodların eczanelere gönderilmesi işlemi ilaç depoları ile firmaların koordinasyonu ile sağlanır. Bütün bu çalışmalar TEB’nin kontrolünde yapılır.
3)Karekod içermeyen ürünler, Türkiye’deki tüm eczaneler tarafından, TEB’nin hazırlayacağı bir modül ile birlikte ilaç firmalarına bildirilir, takip eden süreç TEB’in kontrolünde gerçekleşir.
Oluşması muhtemel hataların önlenmesi için bildirimlerin mutlaka ve yalnızca ’barkod’ okutularak yapılmalıdır.
Bildirimlerin 20.06.2010 tarihine kadar tamamlanması ve 25 haziran itibariyle de karekodlanmamış ilaçların iadesi konusunda yöntemin belirlenerek bölge eczacı odalarına duyurulması için gerekli hazırlıklar derhal tamamlanmalıdır.
TEB merkez heyeti yöneticilerinin en kısa zamanda oturdukları seyirci koltuklarından kalkarak ,yönetici koltuklarına oturmaları gerekliliğini hatırlatmayı bir görev biliyor, önerilerimizi hayata geçirmek üzere ilaç ve eczacılık alanında faaliyet gösteren tüm paydaşlar nezdinde gerekli girişimlerin yapılması gereğine dikkat çekmek istiyoruz.. Geç kalınması halinde daha önceki süreçlerde yaşadığımız mağduriyetin tekrarlanacağı endişesi taşıdığımızı bilgilerinize sunarız.
18.Bölge Trabzon Eczacı Odası
Yönetim Kurulu Adına
Ecz. Sabih Tekin ÇAĞLAR
Başkan