Ön Ek Not: İlk Defa 25 Eylül 2006 tarihinde yayınladığımız aşağıda ki haber/ yorum güncelliğini koruyor. TEB Komisyonu ve SGK yetkilileri arasında ki görüşmeler devam ediyor.

 

Aşağıda ana hatlarını sunduğumuz "taslak protokol "üzerinde çalışmalar sürüyor. Güncelliğini koruduğu için haber/ yorumumuzu güncellemeyi uygun bulduk...

Saygılarımızla...

 

  ARTIK HER KURUM SSK...

 

Haber/Yorum

 

Ecz. Arif Uzer

Ecz. Hakan Gençosmanoğlu

Ecz. Metin Seval

Ecz. Özlem Demir

 

ECZACININ SESİ

www.eczacininsesi.com

 

Başlarken Söylenmesi Gerekenler...

 

2005 in Şubat ayında SSK nın kendi eczanelerini kapatarak, tümüyle serbest eczanelerden ilaç ve hizmetini almaya başlamasıyla birlikte, serbest eczaneler için en büyük alıcı olan devlet, tek alıcı oldu.

Artık, serbest eczaneler, % 85-90 oranında ilaç ve hizmetini devlete, başka bir deyişle kamu kurumlarına veriyor.

.....

Eczacılar, on yıllardır kendi aleyhlerine çok olumsuz şartlar taşıyan sözleşmelerle devlete hizmet veriyor. SSK protokolü ve uygulamaları ile ilaç ve eczacılık hizmeti artık “çekilemez,dayanılamaz” bir boyuta ulaştı. Haklarımızın birer birer çiğnenmesi bir yana, çileye dönüşen anlamsız bürokratik dayatmalar yüzünden “mesleki huzurumuz” kalmadı. Mesleğimizi, eczacılık yapamaz, hastalarımıza gereken ilgiyi gösteremez olduk. Devlet kurumlarıyla ve uygulamaları ile “boğuşmak” tüm zamanımızı aldığı gibi “huzur” da bırakmadı.

.....

1 Ocak 2007 den itibaren artık tüm sosyal güvenlik kurumları Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adı altında birleşiyor. Yani, artık tek bir kuruma ilaç ve hizmetini vereceğiz. Bu ilişkiyi de TEK BİR PROTOKOL düzenleyecek. TEK SÖZLEŞME... Artık muhatabımız tek bir kurum olacak.

.....

Aldığımız bir duyumla harekete geçtik. “Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü” beklenen Tek Tip Protokol Taslağını hazırlamış ve görüşünü almak üzere Türk Eczacıları Birliği’ ne iletmişti. Türk Eczacıları Birliği’de Bölge Eczacı Odaları temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurmuş çalışmalarına başlamıştı.

Söz konusu taslağı edindikten sonra biz de dört arkadaş saatlerce süren yoğun bir çalışma yaptık. Taslağı didik didik inceledik ve aşağıda ki çalışmayı ve sonuçlarını ortaya çıkardık. Çalışmaya geçmeden önce hemen altını çizelim, gördük ki; ARTIK HER KURUM SSK , EN SORUNLU KURUM GENEL OLMUŞ...

 

Taslak protokolün kayda değer kısımlarını ve YORUMLARIMIZI yayınlıyoruz:

 

 

TASLAK PROTOKOL

 

 

111)TANIMLAR BÖLÜMÜ

Madde 19- Geri Ödeme Komisyonu:14.02.2004 tarih ve 25373 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 06.02.2004 tarih,2004/6781 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile geri ödeme koşullarını belirlemek amacıyla Maliye Bakanlığının koordinasyonu ve sekreteryasında Sağlık Bakanlığı Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlıkları Sosyal Sigortalar Kurumu(devredilen) , Emekli Sandığı(devredilen), Bağ-Kur(devredilen) (01.01.2007 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu) temsilcilerinin katılımıyla altı ayda bir toplanarak sektör, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini de alarak ilgili bakanlıklara öneride bulunmak üzere oluşturulmuş birimini,

 

YORUMUMUZ: Geri Ödeme Komisyonunda kesinlikle eczacı temsilcisi bulunmalıdır. Eğer geri ödeme eczacıya yapılacaksa, eczacının o komisyonda temsil edilmesini beklemek ve talep etmek en doğal hakkımız.

 

4)UYGULANACAK ESASLAR

 

1) Bu protokol kapsamında yer alan sigortalı ve hak sahiplerinin sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekleri reçete muhteviyatı ilaçlar için uygulanacak indirim oranları aşağıda düzenlenmiştir...............................................................................................................................

( Kademeli İskonto uygulaması anlatılıyor)

 

YORUMUMUZ:Kademeli iskonto uygulamasına son verilmelidir.

 

2) ......................................................

Mevcut sosyal güvenlik kurumlarının kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevleri yürürlükten kaldırılan kanunlarda ki hak ve yükümlülükler çerçevesinde ilgili kayıt ve işlemler kurum tarafından devr alınan tarihe kadar devam eder. Ancak bu süre altı ayı geçemez.” Hükmüne istinaden 30.06.2007 tarihine kadar kurumların mevcut mevzuatları kapsamında uygulama devam eder.

 

YORUMUMUZ: Görünen o ki; 1 Ocak 2007 de kurumlar birleşse de 01.01.2007 tarihi ile 30.06.2007 tarihleri arasında eczaneleri yeni bir kaotik ortam bekliyor. Çünkü, kurumların kayıtlarının tekleştirilebilmesi için tanınan bu sürede, kurumların kendi özgün uygulamalarına da serbesti getirilmiş. Yani bu tarihe kadar kurumların kendi uygulamaları 30.06.2007 tarihine kadar devam edebilecek.

 

30.06.2007 tarihinden itibaren aşağıda belirtilen hususlar esas alınacaktır:

İlaçların verilmesinde;

-Reçete aslı ekinde

-Provizyon sisteminden alınan müstehaklık belgesinin çıktısı

-Nüfus Cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya kurum tarafından verilen resimli sağlık kartı belgelerinden herhangi birinin fotokopisinin eklenmesi gereklidir.

 

YORUMUMUZ: Başa dönüyoruz. Yani fotokopili günlere dönüş. Asla kabul edilmemeli.

 

3)...................................................................................................................................................

Eşdeğer ilaç uygulaması için .... da belirlenen % lik dilim içinde ise ya kendisi ya da ucuz olanı verilir ve verilen ilaç üzerinden ödeme yapılır.

 

YORUMUMUZ: Eşdeğer ilaç fiyat dilimi belirtilmemiş. Demek ki kurum değişen şartlara göre bunu saptayacak.

 

.......................................................................................................................................................

.....Eczacının sigortalı ve hak sahibini reçetede yazılı ilaç yerine eşdeğer ilacı alabileceği hususunda bilgilendirmesine rağmen sigortalı ve hak sahibini bilgilendirmesine rağmen sigortalı ve hak sahibinin “kurumdan fark bedeli talep etmemek kaydı ile eşdeğer ilaç yerine reçetede yazılı ilacı rızam ile fiyat farkını ödeyerek aldım.” İfadesinin yazılması veya kaşe haline getirilerek reçeteye basılması  ve altına sigortalı veya ilacı alan tarafından “okudum irademe uygundur” ibaresinin yazılıp imzalanması, okuma yazma bilmeyenler yönünden “tarafıma okundu” yazılarak parmak basılması kaydıyla sigortalı ve hak sahibinden fark alınarak reçetede yazılan ilacın verilmesi mümkündür.

 

YORUMUMUZ: Anlamsız bir eziyet olan kabil-i rücu uygulaması türkçeleşerek tüm kurumlara yayılıyor.

 

12) Tüm reçetelere mutlaka teşhis açık olarak yazılacaktır............................ Tıbbi literatüre uygun olan teşhis kısaltmaları kabul edilecektir.

 

YORUMUMUZ: Teşhise uygun ilaç sunumu haksız kesintilerin süreceği anlamına geliyor.

 

16) a) Mor ve turuncu reçeteye yazılması zorunlu ilaçlar

       b)İş yeri hekimi tarafından yazılan reçeteler

       c)Eritropoitein preparatları ihtiva eden reçeteler

       d)Yatan hasta reçeteleri

        e)Diyaliz solüsyonlarını ihtiva eden reçeteler

TEB tarafından onaylanan Bölge Eczacı Odalarınca gerekli koordinasyonu sağlanan sistem dahilinde Bölge Eczacı Odası onayı ile karşılanır.

 

YORUMUMUZ: Taslaktaki tek kazanımımız bu madde. Kayıplarımızın yanında ne kadar değeri olduğu tartışılır.

 

23) Eczane kuruma ait eczane provizyon sistemi üzerinden reçete karşılar. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İlaç Listesi Ve Uygulama Talimatı doğrultusunda hazırlanan provizyon sisteminde yer alan uyarılar ile provizyon sisteminde ilan edilen genelge ve genel yazılar dikkate alınmadan karşılanan reçetelerde yer alan ilaçların bedelleri ödenmez

 

YORUMUMUZ : Bu maddenin anlamı çok açık. Provizyon sistemi yine esas ve bağlayıcı değil. Haksız kesintilere, neden kesintiye uğradığımızı bilememeye devam. Oysa ki, provizyon sistemi bağlayıcı olmalı.

 

6 ) ÖDEME ZAMANI

 

Sözleşmeli Eczanelerce Tip sözleşmelerde belirtilen esaslar çerçevesinde her ayın ilk ve son gününü kapsayan döneme ait reçeteler o ayın son gününün tarihini taşıyacak şekilde sonlandırılır. Takip eden ayın ilk 5 iş günü içinde kuruma teslim edilir.Kurum reçetelerin kontrollerinin tamamlanması durumunda bu reçetelerin bedellerini teslim tarihinden itibaren 45.gün ödemeyi taahhüt eder.

Bu süre içinde reçetelerin kontrolü tamamlanamadığı taktirde tahakkuk eden tutarın % 75 i ila % 90 ı arasında ki tutar son ödeme tarihini takip eden ilk iş gününde alacaklarından kesilmek üzere avans olarak ödenir.

Ancak bu şekilde ödenen faturalara ait reçeteler üzerinde yapılan kontroller sonucunda ortaya çıkacak kurum alacakları daha sonra eczaneye yapılacak ödemeden yasal faizi ile mahsup edilir.

 

YORUMUMUZ: Aslında yoruma gerek olmayacak kadar açık. Geçtiğimiz dönemde % 10 larımızı bir yılda aldık. Kabul edebileceğimiz durum % 100 ödemedir ve Sosyal Güvenlik Kurumu reçeteleri zamanında kontrol ederek geri ödemeyi yapmalıdır.

 

 

 

Bitirirken Söylenmesi Gerekenler...

 

2007 yılı tek tip protokol taslağını olabildiğince özetlemeye çalışarak sizlerle paylaştık.

 

Sayın Meslektaşlarımız,

 

Nereye götürüldüğümüzü görüyoruz...

 

Bu taslak kabul görürse, ki öyle görünüyor...

 

Bu taslağın tümüyle reddedilmesini sağlamalıyız.

 

Yeni dönemde biz de yeni bir başlangıç yapmalıyız.

 

Çağdaş, eczacı ve hasta haklarına saygılı yeni bir taslağı yaratmalı ve hayata geçirmeliyiz.

 

Deyim yerindeyse, kıyameti kopartmalıyız yoksa o kıyamet eczanelerimizde kopacak...

 

Kaderimize sahip çıkalım!...

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat