27 EKİM 2010
Ecz. Metin SEVAL
 
Aile Hekimliği uygulaması Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığınca belirlenen bir takvim çerçevesinde uygulamaya sokulmaktadır.
01 KASIM 2010 tarihinde de İstanbul’da 930 Aile Sağlık Merkezinde(ASM)başlayacaktır. Artık sağlık ocaklarının yeni tabela adı ASM dir
 
1.İlk 3 ay boyunca tüm Aile hekimlerinden kayıtlı kayıtsız ayrımı yapılmadan herkes sağlık hizmeti alabilecektir. Zaman kısıtlaması olmadan il dışından gelenler ise Misafir Hasta statüsünde istediği Aile hekimine Muayene olabilecektir.
 
2.Aile Hekimliği reçetelerinden muayene ücreti alınmayacaktır. Hastalar devlet hastanelerine, üniversite hastanelerine ya da özel hastanelere sevksiz olarak gidebileceklerdir. Aile hekiminden sevk alarak 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarına gidenlerden muayene ücreti alınmayacaktır.
 
3.Eczaneler 01 Kasım 2010 tarihinden itibaren Medula reçete girişlerinde Tesis Kodu olarak Aile Hekimliği kodunu kullanacaklardır.             
İstanbul için bu kod: 11349904 dür.
 
4. Medula reçete girişlerinde yazılan reçete Aile Hekimi Uzmanı tarafından yazılmış ise BRANŞ bölümü AİLE HEKİMİ seçilecek SERTİFİKA bölümü ise YOK olarak seçilecektir.
 
Yazılan reçete Sertifikalı Aile Hekimi(Pratisyen) tarafından yazılmış ise BRANŞ bölümü PRATİSYEN HEKİM seçilecek, SERTİFİKA bölümü ise AİLE HEKİMİ olarak seçilecektir.
 
5.Sadece Aile Hekimi Uzmanlarının SUT da belirlenen hastalıklarla ilgili raporları (HT,BPH vb) çıkarma yetkisi vardır.Sertifikalı Aile hekimleri(Pratisyen) rapor çıkaramazlar ama SUT a göre Aile Hekimi Uzmanlarının yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.
 
6.Sertifikalı Aile Hekimi(Pratisyen) kaşelerinde
Aile hekim kodu,
Diploma Tescil numarası ve
Sertifika numarası bulunmak zorundadır.
 
Aile Hekimi Uzmanı kaşelerinde ise
Aile hekim kodu,
Diploma Tescil numarası ve
İhtisas numarası yer alacaktır
 
Örneğin:   
Dr. C*** B***
34.32.064 no lu Aile Hekimi
Dip.Tescil no:*****
Sertifika no:*****
 
 
Uzm.Dr. C*** B***
34.32.064 nolu Aile Hekimi Uzmanı
Dip.Tescil no:*****
İhtisas no:*****
 
7.Reçetede istenilen hekim bilgileri kaşe şeklinde veya bilgisayar ortamında yazılmış olabileceği gibi el yazısı ile de yazılabilir. Reçetelerde hekimin Islak İmzası olması şarttır.
 
Bilgisayar ortamında yazılan reçetelerdeki protokol numarası yıl.ay.gün.saat.dakika.saniye şeklindedir.
 
Elektronik reçetelerde sonradan yapılacak düzeltme, değişiklik ve ilaç ilavesi gibi tüm işlemler hekim tarafından elle yapılabilir. Düzeltme Hekim kaşe ve ıslak imza ile onaylanmalıdır.
 


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat