TEİS’ den TİTCK’ e kamu spotu hakkında karşı yazı…

Nurten Saydan: “Hekiminizin bilgisi dışında ilaç kullanmayın.”  şeklindeki kamu spotunda ilacın ülkemizde ve dünyadaki tek yetkilisi eczacıların hiç vurgulanmamış ve yok sayılmış olması, son zamanlarda yaşadıkları sorunların artışına rağmen halkımıza ilaç ve eczacılık hizmetini kesintisiz ve aksaksız olarak fedakarca sürdüren tüm meslektaşlarımızı derinden üzmüştür.”

SENDİKAMIZCA TİTCK BAŞKANLIĞINA GÖNDERİLEN YAZI (Bakanlığın Twitter hesabından paylaşılan spot hk.)

22/09/2022

TEİS2022-96

Sayın;

Doç. Dr. Tolga KARAKAN

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU BAŞKANI

ANKARA

Konu : Bakanlığınız resmi Twitter hesabından 18 Eylül 2022 tarihinde paylaşılan kamu spotu hk.

Bakanlığınız resmi Twitter hesabından 18 Eylül 2022 tarihinde #Akılcıİlac etiketi ile paylaşılan “İlaçların birbiriyle veya gıdalarla olumsuz etkileşimi olabilir. Yalnızca hekiminizin reçete ettiği ilaçları, belirttiği dozda ve sürede düzenli kullanın. Hekiminizin bilgisi dışında ilaç kullanmayın.”  şeklindeki kamu spotunda ilacın ülkemizde ve dünyadaki tek yetkilisi eczacıların hiç vurgulanmamış ve yok sayılmış olması, son zamanlarda yaşadıkları sorunların artışına rağmen halkımıza ilaç ve eczacılık hizmetini kesintisiz ve aksaksız olarak fedakarca sürdüren tüm meslektaşlarımızı derinden üzmüştür.

Zira eczacılar; gerek hastanelerde yaptıkları doz kontrolleri ve geri bildirim ile gerek serbest eczanelerde hastalara yaptıkları bilgilendirmeler ile ve gerekse Kamuda yaptıkları görevlerde sağladıkları katma değer ile maddi karşılığı ölçülemeyen toplumsal fayda üretmekte, hastaların doğru ilaca doğru dozda ulaşmasını sağlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Sağlık Bakanı Refik Saydam’ın “Eczacılık ne un ticaretidir, ne üzüm ticaretidir, ne de sirke ticaretidir; bir sanattır, bir ilimdir; hastaya bakmak ilminin bir şubesidir. Bundan dolayı eczane, hiçbir memlekette doğrudan doğruya bir ticaret müessesesi telakki edilmemiştir. Çünkü, bütün bir memleketin, hepimizin hayat ve sıhhatine ait bir meseledir.” şeklinde ifade ettiği üzere eczacılık; hem ülkemizin hem de halkımızın sağlığını korumada çok kritik bir öneme sahip bir meslek olup, ilaçla ilgili her konuda topluma verilecek mesajların öznesi olmak zorundadır.

Başkanlığınızın akılcı ilaç kullanımı için yaptığı başarılı çalışmaların arkasına bakıldığında da başkanlık katındaki çalışmalardan, sağlık kurumlarında verilen eğitimlere kadar bu çalışmaların eczacılar eliyle ve eczacılar sayesinde gerçekleştiği açıkça görülmektedir.

Üniversite seviyesinde 5 yıllık eğitim alan ve ikame edilemez hizmetler sunan stratejik personel statüsündeki eczacılara hak ettiği değeri vermeyen bir sağlık sisteminde rasyonel ve akılcı ilaç kullanımının mümkün olamayacağı gerçeğinden hareketle, Bakanlığı’nızın kamu spotlarında ve açıklamalarındaki ilaçla ilgili tüm konularda eczacılık mesleğinin hak ettiği şekilde ve olması gerektiği gibi yer alması hususunda gereken özen ve hassasiyetin gösterilmesi için gereğini bilgilerinize arz ederim.

Ecz. Nurten SAYDAN

TÜM ECZACI İŞVERENLER SENDİKASI

GENEL BAŞKANI



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat