“26 NİSAN ECZANE TEKNİSYENLERİ VE TEKNİKERLERİ GÜNÜ”

Erkan ERSAN

Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Konfederasyonu Genel Sekreteri

Başta insan sağlığı olmak üzere Eczacılık, Tıp, Genetik ve Biyoloji alanındaki bilimsel bulgu ve gelişmeler insanlığın varoluşuyla birlikte başlamıştır. Ülkemizde Bilimsel eczacılığın 183. yılını kutlayacağımız bu günlerde, Eczacı kalfalığının mazisi de bir o kadar eskiye dayanmaktadır.

Örgütlenme süreçleri Osmanlı dönemlerine kadar uzanan mesleğimiz değişerek, dönüşerek evrilmiş ve günümüzde, üniversitelerde 2 yıllık yüksekokulların açılmasıyla bilimsel temellere kavuşmuştur. Türkiye’de 25 bine yakın eczane ve buna bağlı olarak yaklaşık 100 bine yakın eczane çalışanı mevcuttur.

Konfederasyonumuzla, federasyonlarımızla, derneklerimizle birer Sivil Toplum Kuruluşu olarak, mesleğimize katkı sunmayı sürdürüyoruz.

2019 yılından buna yana bizlerin de günü var: “26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü”, her yıl coşku içinde kutladığımız.

Neden 26 Nisan seçildi?

Çünkü 26 Nisan 2011 tarihinde, “27916 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 6225 sayılı bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunun 9. Madde ve 1219 sayılı ”kanuna eklenen madde ile meslek mensuplarımız “Eczane Teknikeri” olarak adlandırılarak tanımlanmış ve 11. Madde ile Mezkûr Kanuna  “geçici madde 7” eklenmiştir. Geçici madde 7’de “3308 sayılı mesleki eğitim kanunu çerçevesinde eczanede çalışan destek personel eğitimini tamamlamış olanlar Eczane Teknikeri yetkisi ile çalışabilir” şeklinde düzenlenmiştir.

Dolayısıyla, mesleğimize itibar ve değer kazandıran yasal ve sosyal düzenlemeler söz konusu tarihle yürürlüğe girdiğinden, “26 Nisan” biz “Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri” için son derece anlamlı ve önemlidir. Zira 2018 yılında Ankara’da yapılan konfederasyon olağan genel kurulunda yapılan oylamada genel kabul görerek, günümüz “26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü” olarak kabul edilmiş ve o yıldan itibaren kutlanmaya başlanmıştır.

Geçen yıl, 26 Nisan günü, Ankara’da, Anıtkabir’de resim tören düzenlenmiş, mozoleye çelenk konularak, saygı duruşunda bulunulmuş ve Anıtkabir özel defterine duygu ve düşüncelerimiz yazılmıştı.

Bu yıl da 26 Nisan 2022 Salı günü, saat 14.30’da Anıtkabir’de meslektaşlarımızın katılımıyla resmi tören düzenlenecektir. Tüm meslektaşlarımız davetlidir.

Bu vesileyle bütün meslektaşlarımızın “26 Nisan Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü” kutlu olsun.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat