Sayılkan: “Tarım Bakanlığı ruhsatlandırmasına karşı hukuk mücadelesi başlattık, bütün meslektaşlarımızın katkılarını bekliyoruz”

ECZACININ SESİ/ ÖZEL RÖPORTAJ

SUNUŞ

İzmir Eczacı Odası, radikal bir adım atarak, ilaç etken maddeleri içeren, gıda takviyesi adı altında “her yol ve yöntemle” satılan ürünlerin Tarım Bakanlığı’ ndan ruhsat almaları uygulamasının iptali için yargıya başvurdu.

Bu önemli hukuk mücadelesi için İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayın Tuncay Sayılkan’ la bir tele- söyleşi gerçekleştirdik. Ben sordum, Sayın Sayılkan yanıtladı… Uzun bir söyleşi oldu, özetledik…

İlgisi, bilgilendirmesi için Sayın Başkan’ a teşekkür ederim.

Ecz. Hakan Gençosmanoğlu

Türkiye’ de Bir İlk

Oldukça uzun bir ön hazırlık dönemi geçirdik. Sayısız hukukçudan görüş aldık. Türkiye’ de böyle bir davayı ilk biz açtık.

Neden Böyle Bir Dava?

Aslında ilaç olan ama Tarım Bakanlığı’ndan gıda takviyesi ya da bitkisel kökenli ürün gibi tanımlamalarla kolayca ruhsat alan “C vitamini”, “D vitamini”, “kalsiyum”, “çinko” gibi etken maddeleri içeren ürünler eczane dışında ve özellikle de internette kontrolsüzce satılarak halk sağlığını tehdit ediyor. Bu durumun giderek de büyüyeceğini öngörebiliyoruz. Daha çok ve rahatça satılabilmek adına Tarım Bakanlığı’ndan ruhsat alan benzer ürünlerin listesi her yıl biraz daha artıyor. Bu duruma mutlaka “DUR” demeliyiz.

“Dur Demek İçin Davayı Açtık”

İzmir Eczacı Odası olarak halk sağlığını korumak adına adı geçen ürünlerin Tarım Bakanlığınca ruhsatlandırılması uygulamasının iptali için Nisan 2021 tarihinde Danıştay 10. Dairesi’ne dava açmış bulunuyoruz.

“Defalarca Anlattık Ama Olmadı…”

Bugüne kadar bu ürünlerin Tarım Bakanlığından ruhsat alarak bilinçsizce satılmasının sakıncaları meslek örgütlerimizce defalarca ifade edildi ancak bu konudaki uyarılarımız ne yazık ki dikkate alınmadı. Elbette, diğer yandan hukuk mücadelesi dışında yine bu sakıncaları kamuoyuna anlatmayı da sürdüreceğiz.

“Tüm Meslektaşlarımızdan Katkı Bekliyoruz”

Bu ürünlerde kullanılan, adı geçen etken maddelerin aslında ilaç olduğunu ve uygun dozlarda hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini hep birlikte belgelemek zorundayız.

Tüm meslektaşlarımızdan adı geçen ürünlerin ilaç olduğunu ispat eden dava dosyamızı güçlendirecek bilgi ve belgeleri bekliyoruz.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat