İlaçta üç yıllık global bütçenin sonuna gelindi. Yeni global bütçenin belirlenmesi çalışmaları sürdürülüyor.
Global Bütçe dedikleri şu:
İlaç için bir üst limit belirleniyor. Devlet, ilaç için bir para ayırıyor, "ancak bu kadar bütçe ayırabilirim" diyor. Tüm fiyatlandırma buna göre belirleniyor. Mevcut bütçe aşılamıyor. SUT ve iskontolar buna göre yani paraya göre ayarlanıyor. Bütçenin aşılacağı anlaşıldığı zaman tüketim ve fiyatlar düşürülüyor.
Yeni bütçe hazırlanırken ülkemizin önümüzdeki iki yıl içinde % 5 büyüyeceği öngörülmüş.
2012 yılında ilaç harcamaları 16.7 milyar TL., 2013 yılında 18.2 milyar TL., 2014 yılında ise 19.6 milyar TL. olarak tasarlanmış. Bu rakamlar tasarımlardan yalnızca biri. Farklı rakamlar içeren başka tasarımlar da var.
Öngörülen rakamlar bir yana...
İlaç giderlerinin aşağı çekilmesi ya da en azından mevcut yerinde tutulması için değişik uygulamalar gündemde ve tartışılıyor.
***
Örneğin, bazı hastalıklarda (tansiyon, kolesterol, mide gibi) kullanılan ilaçlar için ‘iç referans fiyatlandırma’ modeline geçilmesi tartışılıyor.
Bu modelde molekül olarak muadil olmayan ama endikasyonları açısından benzer olan ilaçlar için ‘bir eşik fiyat’ saptanıyor.
Diyelim ki, bir grup ilaç için fiyat eşiği olarak 10 TL. saptanıyor. Denecek ki; bu eşiğin en fazla % 10 unu öderim. Yani ilaç fiyat farkları artacak ve hasta daha fazla ödeme yapacak. SGK’ nın bu yöntemle 1 Milyar TL tasarruf yapacağı hesaplanıyor.
Diğer tartışılan yöntemlerden biri de "çok satanın fiyatı düşsün" yöntemi. Diyelim ki, bir ilaç öngörülenden fazla satıldı. O halde satış miktarına göre oransal olarak fiyatı düşürülecek.
Uygulanacağına hiç ihtimal vermiyorum ya, bir başka tartışılan yöntem; nakit ödeme yöntemi. SGK bazı çok satan ilaçlar için firmaya diyecek ki, "yüzde şu kadar indirim yap, nakit ödeyeyim". Bu da nasıl olacaksa artık...
İlaç listesinin de gözden geçirildiği haberleri geliyor. Bu da bir çok ilacın daha geri ödeme listesinden çıkartılacağı anlamına geliyor.
***
Yani dostlar sözün özü şudur:
Devlet ilaca olabildiğince az para ödemek için her çareyi düşünüyor.
Bakalım şapkadan ne çıkacak? Az kaldı göreceğiz.
Diğer yandan:
Eczane işletme giderleri son üç yıl içinde yüzde kaç arttı?
Hesaplayanınız var mı?
Önümüz fırtına...
Ayağınızı yorganınıza göre uzatın, diyeceğim...
Hangi yorgana göre? Diyeceksiniz...
Ki son derece haklısınız.
İLETİŞİM İÇİN:
https://www.facebook.com/HakanGencosmanoglu
h.gencosmanoglu@eczacininsesi.com
Faks: 0216 574 72 69