Eczacının Sesi mailime gelen bazı sorular;

-Fiyatı artacak ilaçlar depolarda yok, ne yapacağız? Nereye şikayet edeceğiz?

-İlaç 4 bin liraydı hastaya verdiğimde ve öyle fatura ettim ama SGK şimdiki fiyatı olan 2 bin lirayı ödedi. Zararımı nasıl gidereceğim?

-Eczane açmak için belediyeden alacağım evrak için hangi bölüme başvuracağım? Fen işleri mi, yapı kontrol mü?

-İTS çalışmıyor, takasları nasıl göndereceğim?

-Tarım Bakanlığı denetlemeye geldi, ne yapacağım?

-4 yıl önceki reçetedeki majistral için kesinti yapıyorlarmış, ayrıca faizini de ödeyecekmişim. İnceleme hakları süresiz mi?

- Eczane devir aldığımda istediğim il-ilçe veya yere taşınma ya da yeni eczane açma hakkım var, değil mi?

Ve dahası...

İsmet Özel’in "Amentü" adlı şiiri, rüya gibi aklımdan geçti; şiirinde Godiva’dan bahseder:

11. Yüzyıl’da İngiltere’nin Coventry Şehri’nin lordu, Leofrei halkı ağır vergilere bağlamış, halk yoksulluk içinde yaşamaktadır. Lord Leofrei’nin eşi, güzelliğiyle ünlü Leydi Godiva, halkın bu durumuna çok üzüldüğünden, sürekli kocasına vergileri hafifletmesi için yalvarır. Leydi Godiva’nın bu baskılarından bıkan lord en son kızıp Godiva’ya, çırılçıplak soyunup bir atın üzerinde bütün şehri dolaşması koşuluyla vergileri kaldıracağını söyler. 11. Yüzyıl İngiltere’sinde çırılçıplak dolaşmanın bir Leydi için nasıl imkansız bir şey olduğunu herkes tahmin edebilir. Zaten kocası da vergileri kaldırmasının o derece imkansız olduğunu vurgulamak için böyle bir şey söylemiştir. Ertesi gün Godiva çırılçıplak soyunarak bir atın sırtında şehri dolaşmaya başlar. Durumdan haberdar olan halk Godiva’ya bakmaz, evlere kapanır, dükkanları kapatır, sokakta kalanlar Godiva yoldan geçerken eğilir.

İşte değişik dönemlerde sanatın konusu olmuş, birlikte yaşadığı halkın refahı ve huzuru için yaşayan Godiva budur.

Neden mi anlattım?

Yeni TEB yönetimi daha şeffaf ve gayretli. Bir o kadar Eczacı Odaları ve Eczacı Kooperatifleri... Ve Eczacı Dernekleri...Yani tüm eczacı örgütlenmeleri... Ve daha nice gençler...

Eczacının ekonomik ve bürokratik sorunları o kadar ağırlaştı ki... Hak kayıpları, uğradıkları haksızlık o kadar arttı ki...

Tarihte “ekmek yoksa pasta yesinler” diyen Fransa Kraliçesi “Marie Antoinette”nin yanında, Godiva gibi kişiler de varolmuşlardı.

İyi haftalar...

o.demir@eczacininsesi.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat