Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER

HIV İlaçlarında Karşılaşılan Yan Etkiler: Değişiklik yapmadan önce yavaşlayın!

Eczacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bazı HIV ilaçlarının yan etkileri, farklı bir antiviral rejime geçirmek yerine yaşam tarzı değişikliği ile yönetilebilir.

Çalışmada özellikle kilo alımı, vücut kitle indeksi, kolesterol, kan basıncı ve hemoglobin A1c değerlendirildi ve özellikle kilo artışı üzerine yoğunlaşıldı.

Sonuç olarak şu fikir üzerinde uzlaşıldı "Bir hastanın viral yükü seçilen tedavi sırasında iyi kontrol edilebiliyorsa, kilo yönetimine yardımcı olması için hastayı bir beslenme uzmanına yönlendirmek, muhtemelen tedaviyi değiştirmekten daha iyi bir seçenektir."

İmmün Sistem Destekleyici Takviyeler: Göründüğü gibi mi?

Tüketiciler, yaşadığımız pandeminin de etkisiyle immün sistem destekleyici takviyelere daha önce hiç olmadığı ilgi gösteriyor ve birçoğu bu takviyeleri satın almak için online perakendecileri kullanıyor. Online satışlarının %77’si Amazon üzerinden gerçekleştiriliyor ve e-ticaret toplam takviye pazarının %15,1'ini oluşturuyor. Takviyelerin FDA tarafından onaylanmamış olması, güvenlik ve etkinliklerinin garanti edilmediği anlamına geliyor.

Araştırmacılar, takviyelerin iddia ettiği ‘immün sistem destekleme ve güçlendirme’ iddialarını değerlendirmek ve doğru şekilde etiketlenip etiketlenmediklerini belirlemek için Amazon aracılığıyla satın alınan 30 takviye ürünün değerlendirildiği bir çalışma gerçekleştirdi. Takviyelerin analizi, sıvı kromatografi-kütle spektrometrisi kullanılarak yapıldı. Bu analiz yoluyla tespit edilen bileşenler, ürünün doğru bir şekilde etiketlenip etiketlenmediğini belirlemek için ürünün etiketiyle karşılaştırıldı.

Test edilen 30 üründen 13'ünün doğru şekilde etiketlendiği belirlendi; ürünlerin 17'sinde etikette belirtilen 13 bileşen analiz sırasında bulunamadı ve 9 üründe etikette yer almayan maddeler tespit edildi. Genel olarak, ürünlerin çoğunun yanlış etiketlendiği ve takviyelere ilişkin FDA gereklilikleriyle tutarlı olmadığı sonucuna varıldı. Eksik bileşenlerin özellikle Aloe vera yaprağı, sarımsak, zencefil kökü özü başta olmak üzere bitkisel içerikler olduğu saptandı.

Yeni Onay: Ruxolinitib krem, Vitiligo için ilk ve tek tedavi olarak yerini aldı

Vitiligo, cildin pigmentlerini kaybetmesine ve beyaz cilt lekelerinin ortaya çıkmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Melanositler vücudun bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğrar ve yok edilir ve hastalık vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. 

Çığır açan onay, repigmentasyon için FDA onaylı ilk ve tek tedavidir, ürün topikal bir formülasyonudur. 

Ruxolitinib (Opzelura) kremi, bir JAK inhibitörüdür. En iyi sonuç için hastalar, hastalıktan etkilenen cilt bölgelerine günde 2 kez ruxolitinib krem ​​uygulamalıdır. Ruxolitinib krem ​​kullanan hastaların tatmin edici sonuçları görmeleri 24 haftadan uzun sürebilir.

Ruksolitinib’in yaygın yan etkileri uygulama yerinde akne, kaşıntı, soğuk algınlığı, baş ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu, kızarıklık ve ateşi içerir.

Dermatology Times'da yakın zamanda yayınlanan bir tıbbi yazı dizisinde, Ruxolitinib'in atopik dermatit için endike olduğu da kaydedilmiştir. 

Hekimlere Anlayış! : Anksiyete, reçeteleme hatalarına yol açıyor. 

Antibiyotikler sık sık bronşit, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve grip gibi tıbbi durumlar için uygunsuz reçeteleme yapılan ilaç grubudur.

Araştırmacılar, hekimlerin maruz kaldığı stres ve anksiyetinin, reçeteleme hataları ile ilişkisini araştırdıkları bir çalışma düzenlediler.

Çalışmaya katılan hekimlerin %34’ü anksiyete; %50’si ise tükenmişlik belirtileri gösterdiklerini ifade etti. Anksiyete skorunda artışın uygunsuz antibiyotik reçeteleme riskinde %28’lik bir artışla ilişkilendirildi.

Yeni gelişmelerle karşınızda olmak dileğiyle…

Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER

neda.taner@gmail.com

 

Kaynaklar:

  • https://www.medscape.com/pharmacists
  • https://www.urmc.rochester.edu/

https://www.pharmacypracticenews.com/Section/Clinical/50



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat