Ecz. Merve Mütftüoğlu                                                                                             

Medikal Estetik Uygulamalar

Merhaba;

Filtre kullanmak suretiyle kusursuz görünen kadınlarla dolu sosyal medya mecraları gerçeklik algısını bozduğundan aynada görünen gerçeklikten kimse mutlu değil! Herkes ‘’daha genç!’’, ‘’daha güzel!’’ görünmek istiyor ve bunu vaadeden yöntemlerin izini sürüyor.

Konu genç ve güzel kalmaksa doğru dermokozmetik ürünler ile cilde günlük bakım yapmak çok önemli. Fakat kişinin beklentisi açısından tek başına yeterli olmayabiliyor. Kararında yapılmış medikal estetik dokunuşlar cilt bakımının en önemli destekçisi. Bu sebeple bizlere cilt bakımı danışmanlığı yanında medikal estetik uygulamalar ile ilgili de çokça soru geliyor.

Bu uygulamaların en fazla merak edilenlerinden biri BOTOKS.  Elbette biz eczacılar botoks uygulayıcısı değiliz. Fakat gerçekten botoks ile fayda görebilme ihtimali olan kişiyi ayırdedip, uygulayıcı hekime yönlendirebilmek; danışman kimliğiyle öne çıkan biz serbest eczacılar için fikrimce çok değerli. Ben bu yazıyla; danışanlarınızın sorularına asgaride cevap verebilmeniz için, Kozmetik Dermatoloji alanında en fazla tercih edilen uygulamalardan biri olan BOTOKS ile ilgili temel bilgi vermeyi amaçladım. Umarım faydalı olur. Şimdiden tüm meslektaşlarımın yeni yılını kutluyorum.

SEVGİLER…

BOTOKS

NEDEN KIRIŞIYORUZ?

Genç yaşlarda cilt hücreleri kendini hızla yenileyebildiği ve antioksidan kapasite yeterli olduğu için cilt gergin ve canlıdır. Kronolojik yaşlanmayla birlikte cildin; kendi iç prosesleri sonucu oluşan ve çevresel faktörler sebebiyle maruz kaldığı oksidatif stres ile mücadele etme yetisi azalır. UV ışınları cilt sağlığını daha olumsuz etkiler. Tüm bunların sonucu olarak standart kas hareketlerimiz yüzümüzde kırışıklıklar meydana getirmeye başlar.

CİLT YAŞLANMASI NASIL YAVAŞLATILIR?

Eczanelerimizde konumlandırdığımız dermokozmetik ürünler UV ışınlardan korunma, antioksidan kapasitenin artırılması, cilde ekstra nem sağlanması gibi etkilerle cildi destekler. Cildin nemini artırabilir; canlı ve tek ton görünmesini sağlayabilir. Siyah nokta, akne, dermatit gibi problemleri çözebilir. Ancak seçilen ürün anti-aging ibaresi taşısa bile; bu ürünlerin kırışıklıklar üzerindeki etkinlikleri sınırlıdır. BOTOKS uygulaması mimik hareketlerini bloke ettiği için yaşlanma karşıtı planda altın standart ve cildin genç görünümünün korunması için olmazsa olmazdır.

Konu cilt yaşlanması ise DERMOKOZMETİK&BOTOKS kombinasyonu harika sonuçlara imza atabilir!

BOTOKS NEDİR?

Gram (-) Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilen Botulinum toksin insanlık için bilinen en toksik maddelerden biridir. Toksin keşfedildikten sonra 1970’lerde blefarospazm tedavisinde kullanılmış, 2002 yılında ise kırışıklık tedavisi ile ilgili olarak FDA onayı almıştır.

Toksin kas sinir kavşağında sinir ucuna bağlanır, reseptör aracılı endositoz ile içeri alınır ve nörotransmitter kesesinin sinir membranı ile birleşmesini bloke eder. Bu sayede asetilkolin blokajı sağlanır ve geri dönüşlü olarak ilgili kasın kasılması engellenir. Botoksun kozmetik amaçlı kullanım dozu 50 İU, letal dozu 3000 İU ‘dur. Etkin doz ve letal doz arasındaki 60 kat fark sebebiyle toksisite açısından güvenlidir.

BOTOKS UYGULAMA BÖLGELERİ NELERDİR?

Botoks estetik amaçla üst yüz bölgesinde;

-kaş aralarındaki dikey çizgilerin engellenmesi ve giderilmesi (frown lines)

-alındaki çizgilerin engellenmesi ve giderilmesi (forehead lines),

-göz çevresindeki kırışıklıkların engellenmesi ve giderilmesi (crow’s feet)

-kaş kaldırmak amacı ile kullanılır.

Bölge kasları üzerinde yapılan kas içi enjeksiyonlar ile anlamlı bir şekilde kırışıklıkların giderildiği çalışmalarda gösterilmiştir. Alın bölgesindeki kırışıklıkların tedavisinde alın kesinlikle kişiye özel olarak değerlendirilmelidir. Bu bölge kırışıklıklarında etkin olan frontal kasın dar ya da geniş olmasına göre enjeksiyon noktaları seçilmelidir.

Botoks kozmetik amaçlı olarak orta ve alt yüz bölgesinde;

-burun üzerinde oluşan çizgilerin (bunny lines) engellenmesi ve giderilmesi

-yanakların masseterik planlanması

(geniş yüzlerde masseter kasın küçültülerek çene hattının (jawline) inceltilmesi

-konuşurken ve gülerken diş etinin görünmesini (gummy smile) engellenmesi

-perioral çizgilerin giderilmesi

-çakıl taşı çene görünümünün giderilmesi için kullanılabilir

Botulinum toksinin estetik amaçlı kullanımı sadece yüz bölgesinde olmayıp boyun için de tercih edilir. Boyun bölgesinde yaşa bağlı ya da yapısal olarak platysmal bantların aşırı gelişimi sonrasında oluşan görüntünün giderilmesi amacı ile botoks kullanılmaktadır.

BOTOKSUN MEDİKAL AMAÇLA KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Botoksun estetik dışı en fazla kullanıldığı hastalık grubu migren ve baş ağrılarıdır.

Yüz bölgesinde diş sıkma (bruksizm tedavisi) için masseter kasına uygulanabilmektedir.

Bunun dışında botoks;

 -şaşılık (strabismus)

-göz kapaklarının istemsizce kasılması (idiopatik blefarospazm)

- tik

-tremor

-Parkinson

-yüzün bir bölgesindeki kasın istemsizce kasılması (hemifacial spazm)

- bening prostatik hiperplazi

-vajinismus

- anal sfinkter anatomik ve fizyolojik bozuklukları (anal fissür)

tedavisi için tercih edilebilir. Ayrıca medikal amaçla hiperhidrozis tedavisinde de kullanılabilir. Avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı ve focal hiperhidrozisin tedavisinde botulinum toksininin yeri vardır.

BOTOKS UYGULAMA SIKLIĞI NEDİR?

Tüm kriterler uygulamayı yapacak hekim tarafından değerlendirilip, yaşlanma karşıtı hedef için yol haritası belirlenir. Uygulama sonrası etkinlik 3 gün içinde başlar ve yaklaşık 2 hafta içinde tam olarak oturur. Estetik amaçlı BOTOKS uygulamasının ömrü kişinin hormonal durumuna göre farklılık gösterir. Ortalama 4-6 ay gibi bir sürede uygulamanın tekrarı önerilir. Yüzün biçimi, anatomik yapısı ve mimiklerin çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Hastanın beklentileri üzerinden hareketle, işlemi doğru şekilde yapan hekimler sayesinde yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

UYGULAMA SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?  

Uygulamayı yapan hekimin belirttiği süreden önce yüzü ovalamak veya masaj yapmak, egzersiz yapmak, yatar pozisyona geçmek; alkol, kan sulandırıcı ilaç, kas gevşetici ilaç kullanımı; sıcak su veya güneşe maruz kalmak sakıncalı olabilir.

YAN TESİRLER NELERDİR?

Yüz bölgesine uygulanan botoks sonrası geçici baş ağrısı oluşabilir. İşlem doğru noktalara, doğru dozda uygulanırsa başka herhangi bir yan tesir görülmez.

 

REFERANSLAR

  1. 6. Le Louarn C. Botulinum toxin and facial wrinkles:a new injection procedure. Ann Chir Plast Esthet 1998;43(5):526–33.
  2. Ellis DA, Tan AK. Cosmetic upper-facial rejuvenation with botulinum. J Otolaryngol 1997;26(2):92-6.

                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat