Ecz. Sema Uysal ZEYBEK

Son zamanlarda dermokozmetik kategorisinde antioksidan etkili ürünlerin ön plana çıktığını görüyoruz. Resveratrol de güçlü antioksidan etkinliği sebebiyle içeriklerde öncelikli olarak tercih edilen antioksidanlar arasında bulunuyor.

 Resveratrol antioksidan, antibakteriyel, antikanser, antienflamatuvar aktiviteleri bulunan doğal bir polifenoldür. Pek çok yenilebilir bitkinin de içinde olduğu yaklaşık 70 bitkide bulunmaktadır. Başta üzüm kabuğu olmak üzere, üzüm tohumlarından, yabani meyvelerden, yer fıstığı, kırmızı şarap, nar, ökaliptus, sarıçam, ladin gibi bitkilerden elde edilebilir. Özellikle üzüm asması olarak bilinen , Avrupa ve Batı Asya’ya özgü bir bitki olan Vitis Vinifera’nın kabuğu ve tohumlarında yaygın olarak bulunan resveratrol pek çok biyolojik ve farmakolojik etkinliğe sahiptir.

 Resveratrol’ün en büyük avantajı preklinik çalışmalarda potent antikanser  özellikler göstermesi ve çok çeşitli biyolojik ve farmakolojik özellikleri olmasıdır. Zayıf biyoyararlanım ve topikal etkinliği ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç olması ise dezavantajları olarak görülebilir.

Resveratrol, yaralanma veya fungal saldırılar sonucunda sentezlenen bir madde olduğu için antifungal ve antimikrobiyal olarak da değerlendilmektedir. Araştırmacılar bir çalışmada, resveratrolün insan cilt  enfeksiyonlarının önemli nedenleri  olarak bilinen Staphilococcus aerius, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa gibi bakterilere ve dermatofitlere karşı antimikrobiyal aktivitesini incelemiştir. Resveratrolün test edilen bakterilerin ve fungal türlerin büyümesini inhibe ettiği bulunmuştur.Tıbbi çalışmalar kalp sağlığında da resveratrolün faydalı bulunduğunu göstermiştir.

Resveratrol bu biyolojik ve farmakolojik etkilere sahip olduğundan iyi bir antioksidan olarak takviye edici gıdaların da bileşimine girer. Ancak yapılan çalışmalarda antioksidan ve yaşlanma karşıtı etkinlikte, topikal kullanım oral kullanıma göre daha yararlı bulunmuştur. Çalışmalar resveratrolün yüksek antioksidan aktivitesinin yanısıra  DNA hasarını onardığı ve vücudun zamanla zarar gören genlerini  yenilemek için ihtiyaç duyduğu proteinlerin sentezini arttırdığını göstermiştir. Kozmetolojide cildin kırışıklıklardan korunması, güneşin zararlı etkilerinin önlenmesi, oksidatif stresten korunması ve  yaşlanma sürecini yavaşlatması için resveratrol aktif içeriği önemli niteliktedir. Cildin doğal yaşlanma sürecinde hyaluronik asit, kolajen ve elastin üretimini harekete geçirir. Bu sebeple yaşlanma kaşıtı ürünler kategorisindeki serumların ve kremlerin içeriğinde bulunur.Resveratrolün akneli cilt bakımında etkili bir bileşen olabileceğini  gösteren çalışmalar da mevcuttur.

In vitro ve in vivo çalışmalar, resveratrolün, cilt kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanserlere karşı, tümörün başlaması, ilerlemesi ve ilerlemesi ile ilişkili çeşitli hücresel olaylar üzerinde inhibitör aktivite sergilediğini göstermiştir. UVB'nin neden olduğu reaktif oksijen türlerinin oluşumunu da azalttığı için fotokimyasal önleyici etkileri ile malign transformasyonu başlatma olasılığını da azaltmaktadır. Yapılan çalışmalar cilt kanserini, foto yaşlanma gibi güneşe maruziyetin neden olduğu ve kötüleştirdiği diğer durumları engellemeyi amaçlayan ürün tiplerinde (örneğin emoliyenler, güneş koruyucular ve ilave cilt bakım ürünleri) resveratrolün kullanımını desteklemektedir.

Kaynaklar;

Elewa, R., & Zouboulis, C. C. (2014). Molecular mechanisms of action of topical antiaging compounds. Journal of the Egyptian Women’s Dermatologic Society, 11(2), 73-78.

Borah, H. J., Gogoi, M., Das, D. B. ve Hazarika, S., 2020. Cyclodextrine-galutaraldehyde cross-linked nanofiltration membrane for recovery of resveratrol from plant extract, Journal of Environmental Chemical Engineering, 8,1, 103620.

Ratz-Łyko, A., & Arct, J. (2019). Resveratrol as an active ingredient for cosmetic and dermatological applications: A review. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 21(2), 84-90.

Baxter, R. A. (2008). Anti‐aging properties of resveratrol: review and report of a potent new antioxidant skin care formulation. Journal of cosmetic dermatology, 7(1), 2-7.

Kozmesötikler ve Kozmetik İçerikler. Leslie Baumann, M.D İstanbul Tıp Kitabevleri.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat