Ecz. Sema Uysal ZEYBEK

 

Niasinamid, enflamasyon ve pigmentasyonun tedavisindeki faydaları, cilt yaşlanmasının ve cilt kanserinin önlenmesi ile tolere edilebilirliği nedeniyle son zamanların en sevilen bileşenlerinden biridir. Dermatolojide güçlü bir role sahiptir ve endikasyon aralığı genişliyor gözükmektedir.

Nikotinamid olarak da bilinen niasinamid, niasinin (Vitamin B3) biyolojik olarak aktif amididir.  Vitaminin bu formu, özellikle kök sebzeleri, mantar, maya, bazı meyveler, yer fıstığı ve tohumlarda olmak üzere doğal olarak bulunmaktadır.

Niasinamid kırk yıldan uzun bir süredir dermatolojide akne, atopik dermatit, sebum artışı ve rozasea dahil olmak üzere pek çok cilt durumlarında kullanılmaktadır. Son zamanlarda ise hiperpigmentasyon ve fotoyaşlanma tedavisinde kullanılmaktadır.

Cilt tarafından çok iyi tolare edilir ve mükemmel bir güvenlik profiline sahiptir. Kimyasal olarak kararlıdır, kolaylıkla formüle edilir. Diğer potansiyel dermokozmetik formülasyon bileşenleriyle uyumludur.

Niasinamid’in kullanım özelliklerine baktığımızda; retinoidler, güneş koruyucuları, hidroksi asitler ve diğer bileşenlerle birlikte çapraz reaktivite için endişe duyulmadan kullanılabilir. Çok yönlü olan bu vitamin, en dinamik dermatolojik aktivitesini depigmentan madde olarak gösterir. Hidrokinona güvenli ve etkili bir alternatiftir. Topik niasinamid günümüzde deri fizyolojisinde UV kaynaklı fotoyaşlanmanın önlenmesi amacıyla önerilmektedir. (Draelos ZD, 2008)

Başlıca faydalarına bakarsak; İnce çizgilerin ve kırışıklıkların oluşumunu önler ve erken yaşlanma belirtileriyle savaşır. Cilt tonunu eşitler. Sivilceler üzerinde iyileştirici etkisi bulunur. Teni hassasiyetini azaltarak yatıştırır. Tenin daha canlı ve aydınlık olmasını sağlar. Koyu lekelerin rengini açar ve cildi beyazlatır. Kızarıklık görünümünü azaltır. Cildin yapısını onarır ve yeni lekelerin oluşumunu önler. Tenin besler ve yapısını güçlendirir. Yoğun nem terapisi uygular.

Kırışıklıkların azaltılması üzerine randomize, kontrollü karşılaştırmalı yakın zamanlı bir çalışmada kullanılan bir SPF 30 nemlendirici losyonun ana aktif maddesi idi. 196 kadınla yapılan sekiz haftalık paralel-grup çalışmasında 99 kadın %5 niasinamid, peptidler ve antioksidanlar içeren SPF nemlendiricisi kullandılar. Kalan 97 kadından oluşan kohort, %0.02 tretinoin ve SPF 30 nemlendirici güneş kremi kullandı. Niasinamid rejimi, tretinoin grubuna kıyasla anlamlı derecede daha iyi tolare edildi ve önemli ölçüde kırışıklıkların düzeldiği görüldü.

 

Kaynak

_Leydenx JJ, Shergillx B, Micalix G, et al. Natural options fort he management of hyperpigmentation. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2011;25:1140.

_Zhu W, Gao J.The use of botanical extracts as topical skin-lightening agents fort he improvement of skin pigmentation disorders. J Investig Dermatol Symp Proc. 2008;13:20.

_Kozmesötikler ve Kozmetik İçerikler Leslie Baumann, MD. İstanbul Tıp Kitabevleri 2018



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat