Ecz. Burcu ÇENGEL KARABULUT

 

Herkese içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte; öncelikle iyi bir ruh sağlığı ve akabinde beden sağlığı diliyorum.

Bugün fonksiyonel tıbbın 5 R’ sini biraz açıklamak istiyorum.

Kaldırmak anlamına gelen ‘’REMOVE’’ ne demek ister? Ayrıntısına gelin beraber bakalım.

Fonksiyonel tıp remove derken neleri kaldırmaktan bahseder? Tamamen mi kaldırılır ya da bunun süresi varsa bu süre ne kadardır? Neden kaldırır? Neyi hedefler?

Öncelikle duyarlılık oluşturacak, alerji yapacak ya da intolerans geliştirme olasılığı yüksek gıdaları beslenme programından kısa bir süre kaldırmayı ve sonrasında bir iyilik hali yakalamayı hedefler. 

Eliminasyon; elemek demektir. Kronik hastalıklarda bile geri dönülemez zannedilen süreçleri geriletmek ve yavaşlatmak mümkün hale gelir. Daha iyi, daha dinç, daha enerjik ve daha sağlıklı bir yaşam için de ilk akla gelecek olan ve yapılması gereken eliminasyon diyeti olmalıdır. Aslında diyet olmamasına rağmen eliminasyonun en güzel yanı istenmeyen kiloların kaybıdır.

Süre en az üç hafta olarak planlanmalıdır. Sürdürülebilindiği takdirde altı haftaya kadar çıkarılabilmektedir. Bir sene içinde en fazla iki defa yapılması idealdir.

Eliminasyonda beslenme planından çıkarılacak ilk üçlü gıda grubu şunlardır;

1. Glutenli tahıl ve unları

2. Tüm şeker ve tatlandırıcılar

3. Süt ürünleri (peynir, yoğurt, süt)

Eğer kısa sürede daha etkili bir sonuç alınmak istenirse;

4. Yumurta

5. Bakliyatlar

6. Night shade (gece gölgesi sebzeleri) olan domates, biber, patlıcan, patates bu süreçte beslenmeden çıkarılır.

Eliminasyon diyeti; sağlıklı mikrobiyota profilini destekler, inflamasyonu ve toksik yükü azaltır. Burada amaç besinlerdeki tetikleyicileri tespit etmek, zarar veren besinleri kaldırmak ve bedenin besinlere farkındalığını geliştirmektir.

Yeni bir dönemde yani kişi kendini daha iyi hissettiğinde, alerjileri geçtiğinde, ağrı ya da başka semptomları azaldığında ya da ortadan kalktığında, uykuları düzene girdiğinde, yaşam enerjisi arttığında; listeden çıkarılan besinler çok ufak porsiyonlar şeklinde vücuda yeniden tanıtılır. Tanıtma kısmında en son sırada gluten içeren gıdalar olmalıdır. Üçer gün ara ile listeden çıkarılan herhangi bir besin denendiğinde kişide herhangi bir rahatsızlık meydana getirmiyorsa beslenme planına dahil edilir. Fakat yeni tanıtılan her besin için verilen en ufak bir tepki; o besinin 6 ay sonra tekrar denemek üzere beslenme planından çıkarılmasının sebebidir.

Fonksiyonel tıbbın ilk R’ si olan REMOVE, eliminasyonu anlatmaya çalıştım. Eliminasyon diyeti yapılırken vücudun toksin yükü artacağından mutlaka gerekli besin takviyelerinin alınması ve tüm değerlerinizin tespit edilerek eksiklerin yerine konması gerektiğinden ve en önemlisi; DİE OFF sendromu (patojen bakterilerin ölürken ortaya çıkardığı toksin yükün yaşattığı, kişiyi yoran, bitkin düşüren tablo) yaşanabileceğinden eliminasyon yapılacaksa mutlaka fonksiyonel tıp eğitimi almış bir sağlık profesyonelinin takibinde yapılmalıdır. Yazılarım tamamen farkındalık oluşturmak amaçlıdır..

Gelmiş geçmiş en bol zamanındayız her türlü yiyeceğin, giyeceğin ve gerekli gereksiz her türlü eşyanın ama bir o kadar da mutsusuz...

Sadece besinleri değil; hayatımızdaki fazla eşyaları, gereksiz harcamalarımızı, gereksiz düşüncelerimizi ve gereksiz egolarımızı da kaldırdığımızda hem ruhen hem de bedenen çok daha iyi olacağımıza inanıyorum.

Hepimiz için şimdiden iyi bir bayram diliyorum. Umuyorum ki daha nice bayramları sevdiklerimizle, sağlık, huzur ve mutluluk içerisinde geçiririz.

Herkese sevgiler...

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat