Yeni araştırma:Mantarlar birbirleriyle iletişim kuruyor.

İngiltere’de yapılan ve dört farklı mantar türünü inceleyen yeni bir araştırma sonucu mantarların birbirleriyle iletişim kurduğuna ilişkin bulgulara rastlandı.

DUVAR - İngiltere'de yapılan bir çalışma, mantarların birbiriyle iletişim halinde olduğunu ve 50 kadar kelime dağarcığına benzeyen, iletişime yönelik aktivite dizileri halinde kümelendiğini ortaya koydu.

The Sun gazetesinin haberine göre, Royal Society Open Science'ın çalışma ekibi, dört mantar türü tarafından üretilen elektrik sivri uçlarının modellerini analiz etti ve birbiriyle iletişim halinde olduğunu buldu. Araştırma ekibi, mantarların birbirlerine gönderdiği elektrik sinyallerinde insan konuşmasına çarpıcı bir yapısal benzerlik taşıyan kalıplar belirledi. Araştırmacılar, mantarların muhtemelen hava durumundan ve maruz kalabilecekleri potansiyel riskler hakkında iletişim kurduklarını belirtiyor.

İNSAN DİLİNE YAKIN AKTİVİTE DİZİLERİ TESPİT EDİLDİ

Royal Society Open Science'da yayımlanan araştırmada, söz konusu sivri uçların genellikle 50 kelimeye kadar kelime dağarcığına benzeyen aktivite dizileri halinde kümelendiği ve bu “mantar kelime uzunluklarının” dağılımının insan dillerininkiyle yakından eşleştiği bulundu.

Çalışmada mantarların, nöronların insanlarda bilgi iletme şekline benzer şekilde uzun, yeraltı filamentli yapılar aracılığıyla elektrik sinyalleri ve dürtüleri yaydığı kaydedildi.

BİR MANTARIN ORTALAMA KELİME UZUNLUĞU 5,97 HARF

West of England Üniversitesi’nin Bristol'daki bilgisayar laboratuvarından Prof. Dr. Andrew Adamatzky, bir mantarın ortalama “kelime” uzunluğunun 5,97 harf olduğunu söyledi. Bu da dili, ortalama kelime uzunluğu 4,8 olan İngilizce'den daha karmaşık hale getiriyor. Adamatzky, “Doğuştan gelen kelime dağarcığının 50 kelimeye kadar çıkabildiğini ancak en sık kullanılan temel kelime dağarcığının 15 ila 20 kelimeyi geçmediğini tespit ettik” dedi.

Bazı bilim insanları ise mantarları resmi olarak bir dil biçimi olarak kabul etmeye hazır olmadan önce özel bir dile sahip olduğuna dair daha fazla kanıt sağlanması gerektiğini belirtmişti.

Kaynak:https://www.gazeteduvar.com.tr/yeni-arastirma-mantarlar-birbirleriyle-iletisim-kuruyor-haber-1559599

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat