13 Nisan 2019 tarih ve 30744 sayılı Resmi Gazetede 2019/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlanmış. Konusu; Küresel Grip Salgını (Pandemi).

Genelgede, olası bir salgın öngörüsünde bulunulmakta ve pandeminin toplumdaki etkisini azaltabilmek amacı ile "Pandemik influenza Ulusal Hazırlık Planı" hazırlanması istenmekte.

Hazırlanması istenilen plan (Devlet Planlama Teşkilatı lağvedildiği için) Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında hazırlanmış.

Gerçi ülkemizin sağlık kurumlarının bu plandan ne kadar haberi olduğu tartışılır, ama olsun. Plan, plandır. En azından el altında başvurulacak bir materyal var.

Birinci basamak sağlık kuruluşu olarak nitelendirdiğimiz eczanelerimiz için bu doğrultuda önceden hazırlanmış bir plan var mı? Bildiğim kadarı ile yok.

İlk kez Çin’de başlayan Covid 19 isimli virüs kaynaklı hastalık, ülkemizde ilk kez 11 Mart tarihinde görüldü. Önceden de varlığı iddia edilebilir, ama test sonucu pozitif çıkan ilk hasta 11 Mart tarihli.

İşte bu tarihle birlikte halkta oluşan panik eczanelerimize ve marketlere yansıdı. Market rafları boşaldı. Eczanelerimizde kısıtlı miktarlarda bulunan maske, kolonya ve el dezenfektanları birden tükendi.

Zaten 11 Mart öncesi bu tür ürünler bazı uyanık(!) girişimciler tarafından piyasadan toplanmış ve yurt dışına yüksek fiyatlardan satışları başlamıştı.

Arz, talep sonucu fiyatları 5-10 misli artan ürünler için ilk eczaneler sorumlu gösterildi ve Sanayi Bakanlığı ekipleri, Belediye zabıtaları, emniyet güçleri eczanelerde denetim/tespitler yaparak, gelen faturaları göz ardı edip tutanaklar düzenlediler. Sonucunu hepimiz biliyoruz. Eczanelerimize onbin TL üzerinde bedelle cezalar düzenlendi.

Hastanelerde ve sağlık kurumlarında yığılmayı önlemek adına raporlu ilaçları olan hastalar, biten ilaçlarının reçetesiz temini amacı ile direk eczanelerimize yöneltildi.

Covid 19 test sonucu pozitif çıksa da fiziksel belirtileri olmayan hastalar, reçeteleri düzenlenerek yine eczanelerimize gelmeye başladılar.

Bu arada, bir salgın halinde eczanelerimizde hangi önlemlerin alınacağı, hangi ekipmanların kullanılması gerektiği, hangi koşullarda ilaç/eczacılık hizmeti verileceği, hangi durumlarda ve ne şekilde birbirleri ile koordineli davranacakları konusunda bir öngörü, bir hazırlık, bir planlama olmadığı için her eczane eczacısı kendisi ve çalışanlarını korumak adına, kendince önlemler aldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan planda da eczaneler yer almadığından, bazı Eczacı Odalarımız tarafından önerilen "kapı ardı satış" bildirimleri de valilikler tarafından iptal edildi.

Salgın, halihazırda genişleyerek devam ediyor.

Bizler de bize önerilen genel temizlik ve bulaş riskine karşı önlemlere dikkat ederek mesleğimizi yapmaya, ilaç/eczacılık hizmeti sunmaya devam ediyoruz.

Kurt, kışı geçirir ama yediği ayazı unutmazmış.

Umarım ki, bundan sonra birinci basamak sağlık kuruluşu olduğumuz gerçeği doğrultusunda, öngörülü bir ulusal planımız hazırlanır.

Covid 19 nedeni ile yaşamını yitiren meslektaşlarımızı, sağlık emekçilerimizi rahmet ve saygı ile anıyor, tedavisi devam edenlere acil şifalar diliyorum.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat