Mesleğimizle ilgili yoğun günler yaşıyoruz yine...

Coronavirüs salgını nedir ve neler yapılmalı soruları tüm gündemleri meşgul ederken, perde arkasında kalan konular bir süredir unutuldu gibi...

Salgın nedeni ile bir anda maske ve el dezenfektanlarına oluşan yoğun talep ve akabindeki fiyat artışlarından yine eczacılar hedef olarak gösterildi. Yasamız ve yönetmeliğimize aykırı şekilde belediye zabıtalarınca denetimlere uğradık.

Eczanelerde korunma amaçlı nasıl bir çalışma olacağı ile ilgili düşünce yok. Yetkili makamlarca lafı edilen "sağlık çalışanları" ibaresi eczacıyı içermiyor.

Bugün itibarı ile hastaların raporlu ilaçlarını doktora yazdırmadan eczanelerden alabilmesi uygulaması önümüze kondu.

Bu uygulamanın ileride nasıl bir fatura önümüze koyacağını insan düşünmeden edemiyor. E-reçete olarak düzenlenmiş reçetelerde bile eczacıya "sahte reçete" ya da "hasta almadı" suçlaması yapan SGK, bu uygulama sonucunda neler yapmaz?

Unutulan bir konu da; SGK’nın, manuel reçetelerin taranarak medula sistemine 01 Mart 2020 tarihi itibarı ile yüklenmesini eczanelerden istemesi.

Her ne kadar TEB ve eczacı odaları SGK’nın bu dayatmasına karşı biz eczacılara "yapmayın" uyarısı gönderdi ise de durum muallakta.

Eğer ki, ay sonuna dek SGK geri adım atmaz, reçetelerin faturalandırılmasına izin vermez ise yandı gülüm keten helva...

Eczane içinde yaşadığımız ve uygulamaya çalıştığımız onlarca bürokratik zorunluluğun üzerine bir de bu yük binecek. Bu gidişle yatağı, döşeği eczaneye sereceğiz gibi görünüyor.

Üstüne ekonomik maliyeti de var. Kullanılabilecek nitelikte tarama cihazlarının bedelleri yaklaşık 3000 TL’den başlıyor.

Açık söylemek gerekirse; eczacılar olarak SGK ve TİTCK uygulamalarından yeterince yorulduk. Yüklemeye çalıştığınız yeni yükler için "YETER ARTIK"...

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİNE AÇIK ÇAĞRIMDIR!!!

SGK, hekimlere uygulatamadığı e-reçete yazımının ceremesini eczacının üzerine yıkmak istemektedir.

SGK’nın aranızda imzalamış olduğunuz protokol hükümlerine aykırı olarak uygulatmak istediği manuel reçetelerin taratılarak, elektronik ortamda medula sistemine aktarılması zorunluluğunun iptali amacı ile vakit geçirilmeksizin  "yürütmenin durdurulması" talepli mahkemeye başvurmalısınız.

Bu sorumluluğunuzdur...

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat