TEİS Açıklaması

Sendikamızdan 2.Nöbetçi Eczane Kılavuzu'na Yürütmeyi Durdurma

Değerli Üyelerimiz ve Meslektaşlarımız,

TEİS olarak Sendikaların hakkı olan "aktif husumet ehliyetimizi" kullanarak mesleğimiz veTEİS  meslektaşlarımız için olumsuz sonuçlar doğurabilecek uygulamaları düzeltmeye çalışmaktayız.

Bildiğiniz üzere ,Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun 12/05/2023 tarihli Makam Oluru ile onaylanarak yürürlüğe giren "Nöbetçi Eczanelerin Belirlenmesine İlişkin Kılavuz"un iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemli Danıştay 10. Dairesi'nde Sendikamızca dava açılmıştı.

Nöbetçi eczanelerin sayısını ve listesini belirleme yetkisini Odalarımızdan alarak Sağlık Müdürlüklerine veren Kılavuzun ilgili maddeleri için Danıştay 10. Dairesi tarafından 09.07.2024 tarihli yürütmeyi durdurma kararı oy birliği ile alınmış ve yapılan yanlışların düzeltilmesi istenmiştir.

Saygılarımızla bilgilerinize sunulur.

TEİS YÖNETİM KURULU

T.C.

D A N I Ş T A Y

ONUNCU DAİRE

Esas No : 2024/558

.....

Bu durumda, nöbetçi eczane ihtiyacının nöbetçi kalacak eczane sayısı da dahil olmak üzere davalı Kurum tarafından halkın ihtiyacını temin edecek surette belirleneceğini ve nöbet listesinin eczacı odası veya temsilcisi tarafından davalı Kurumca belirlenmiş ihtiyacı karşılayacak şekilde hazırlanmaması durumunda ilçe ve il sağlık müdürlüğünce hazırlanacağını öngören dava konusu düzenlemelerde; eczacı odalarının yetkisini ortadan kaldırması ve mahallin en büyük sağlık amirinin eczacı odalarının yerine geçerek karar alabilmesine imkan sağlaması, dolayısıyla kanunda öngörülen vesayet denetimine ilişkin sınırların açıkça aşılmasına yol açması nedeniyle hukuka uyarlık bulunmadığı ve ayrıca, dava konusu düzenlemenin bu haliyle uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğmasına yol açacağı da açık olduğu" gerekçesiyle söz konusu 35. maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin "Nöbetçi eczane ihtiyacı, Kurum tarafından halkın ihtiyacını temin edecek surette belirlenir." şeklindeki birinci cümlesi ile ikinci cümlesinde yer alan "Kurumca belirlenmiş miktarda" ibaresinin ve "Nöbet listelerinin, eczacı odası veya temsilcisi tarafından Kurumca belirlenmiş ihtiyacı karşılayacak şekilde hazırlanmaması durumunda bu listeler yeniden düzenlenmek üzere müdürlükçe iade edilir. Yeniden düzenlenen listelerin de belirlenen ihtiyacı karşılayacak şekilde olmaması halinde nöbet listeleri, il veya ilçe sağlık müdürlüğünce düzenlenir." şeklindeki (c) bendinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

....



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat